monnikskap

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/05/2009 - 21:18
wiekie

monnikskap

Hallo,

Ik heb een paar weken geleden in het tuincentrum monnikskap gekocht. Het zag er zo mooi uit op het plaatje:-)
Nu hoorde ik van de week dat het giftig is. Ik heb 3 kindertjes(2,6,8 jaar) Ik heb ze nog nooit van een plant zien eten of aanstalten maken daartoe. Ook staat de plant niet voorin de tuin. De vraag: Hoe giftig is monnikskap? Echt heel gevaarlijk of valt het wel mee. Weg ermee dus of is het risico niet zo groot.
Alvast bedankt.
Angelique

za, 16/05/2009 - 22:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lees alles er over op: https://tinyurl.com/y69ncdku

Beetje overdreven artikel, want als het echt zo'n giftige plant zou zijn, zou ie nooit als snijbloem in de handel mogen komen.

zo, 17/05/2009 - 00:25
tuinprins

Veel mensen zijn tegenwoordig paranoide over giftige planten. Je hoeft in een tuincentrum maar te zeggen dat een plant giftig is en de mensen lopen er met een grote boog omheen.

Het gevaar van giftige planten wordt sterk overdreven. Ik probeer al tijden te achterhalen hoeveel mensen er naar de Eerste Hulp of de dokter moeten omdat zij hebben gegeten van een giftige plant (en dan ook echt moeten, niet omdat zij zich ongerust maken over het feit dat een kind bijv. een lijsterbes in zijn mond heeft gestopt). Ik krijg die cijfers niet boven water dus ik vermoed dat de echte vergiftigingsgevallen bijzonder laag zijn. Het gevaar van het verkeer is vele malen groter dan het feit dat er (veelal licht) giftige planten in de tuin staan.

Terug naar de monnikskap. Het zijn vooral de wortelknollen (ja, deze plant maakt knollen) die giftig zijn. Je kinderen zouden dus eerst de plant moeten uitgraven, de knollen ontdoen van zand en dan er een hap van nemen. Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Bovendien is de smaak van de meeste giftige planten niet om over naar huis te schrijven dus de eerste hap zal direct worden uitgespuugd. Ook het zaad van de monnikskap is giftig maar als je de uitgebloeide stengels afknipt heb je daar geen last van.

Verder merk ik nog op dat het feit dat een plant giftig is nog niet wil zeggen dat je ernstig letsel oploopt als je er een hap van neemt. Er zijn uitzonderingen maar van de meeste giftige planten moet je heel wat verorberen wil je er last van krijgen.

Ik zou de plant gewoon laten staan en de kinderen inprenten dat het een giftige plant is. Ze mogen er naar kijken maar er niet aanzitten. Verder moet je je kinderen goed te eten geven zodat ze niet van je tuinplanten gaan eten!

Maar misschien lijdt je gemoedsrust te veel onder de aanwezigheid van de monnikskap in je tuin. Haal hem er dan uit en gooi hem in de kliko.

Gegroet, de tuinprins

zo, 17/05/2009 - 01:54
anoniem (anoniem geplaatst)

Als u geen giftige planten in de tuin wilt hebben,dan zijn er hier nog een paar: aronskelk, azalea, doornappel, cotoneasterinfo-icon, gelderse roos, kamperfoelie, kardinaalsmuts, karmozijnbes, helleborusinfo-icon, lelietje-der dalen, liguster, mahoniainfo-icon, peperboompje, rhododendroninfo-icon, sneeuwbes, taxusinfo-icon, vingerhoedskruid, vuilboom, vuurdoorn, hulst, herfsttijloos, klimop, nou ja, ik zal maar ophouden.
De enige die wel eens problemen oplevert is de gouden regen omdat de peulen zeer giftig zijn en tot ernstige vergiftigingsverschijnselen kan leiden bij gebruik van een enkele peul door zeer kleine kinderen.
En inderdaad, heel kleine kinderen stoppen van alles in hun mond en u moet ze dus ook zo snel mogelijk leren dat ze niet van tuinplanten mogen eten.

zo, 17/05/2009 - 01:58
anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt bij uw apothheek een gifwijzer halen waarin de meest voorkomende giftige planten worden genoemd.Ook staat er in, wat u moet doen als iemand van een van die planten heeft gegeten.

zo, 17/05/2009 - 16:12
wiekie

Fijn! Ik laat 'm staan dus. ik ben helemaal niet van de benauwde maar doodvallen is toch weer een ander verhaal. Geen kans daartoe dus.

Bedankt voor de antwoorden, helemaal mijn idee om niet te overdrijven.

Angelique

ma, 25/05/2009 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

https://tinyurl.com/y4hdcncw

hier staat de nodige informatie.
mcg:robert

ma, 25/05/2009 - 12:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

beter laat dan nooit, het sap van de stengels van de doornappel of datura is wel zeer giftig !

ma, 25/05/2009 - 14:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet alleen tegen een kind zeggen:
Daar mag je niet aankomen want dat is giftig.

Toen ik dit eens tegen mijn zoontje zei kreeg ik als vraag:
Mam wat is giftig?

Wat voor ons als ouders vanzelfsprekend is, is dit nog niet voor een kind.
Ik kon nog wat leren van zijn heldere opmerking.

ma, 25/05/2009 - 16:23
Hendrik Jan

Monnikskap is een zeer giftige plant en let op dit geldt zelfs voor de bladeren en steel etc., eigenlijk moet je bij het (ver)planten/scheuren van monniskap handschoenen dragen, vooral bij veelvuldig contact kan het oorzaak zijn van hartritmestoornissen. Eerlijkheidhalve moet is zeggen dat ik zelf hierin ook vaak iets te laks ben, niet bij het verplanten of scheuren, want dan is echt te gevaarlijk.

zo, 14/06/2009 - 13:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alle delen van de monnikskap zijn zeer giftig,
bijkomend is ook nog dat het gif van deze plant door de huid kan.
Dus zeker handen wassen als je sap op je handen krijgt. De dodelijke dosis is ook laag, een paar druppel zou genoeg zijn.
Toch zou ik de plant niet meteen weg doen want als je alle giftige planten moet wegdoen blijft er soms verrassend weinig over.

Groeten
Arne

zo, 14/06/2009 - 13:42
tuinprins

'De dodelijke dosis is ook laag, een paar druppel zou genoeg zijn.'

Bron?

Volgens mij zijn de knollen het giftigste deel van de plant en als je die roerbakt zul je zeker buikpijn krijgen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 14/06/2009 - 14:04
RdB

Toch eens gaan zoeken en in het Medisch Journaal (p184, 2006) een leuk artikel over Monnikskap vergiftiging gevonden:

Salade malade: Levensbedreigende hartritmestoornissen als gevolg van intoxicatie met blauwe monnikskap.

Hier wordt een vergiftigingsgeval beschreven. Een man had 100gram (!) van deze (volgens de angsthazen alhier) dodelijk giftige plant gegeten. Dus niet gewoon een beetje gestekt, gedeeld of dode bloempjes verwijderd maar de plant aangezien voor selderij en rauw gegeten (gekookt is de plant nauwelijks meer giftig). De patient is enige uren op de intensive care geweest om zijn hart op gang te houden en dat was het dan ook wel weer: hij heeft er verder niets aan over gehouden.

Ik begrijp dat dit erg slecht nieuws is voor degenen die hoopten op eenvoudige wijze van hun schoonmoeder af te komen.

Er wordt bovendien gewag gemaakt van 17 zware monnikskap vergiftigingen (die elders dan ook erg zeldzaam genoemd worden; vrijwel alle gevallen komen uit de kruidentherapie). Daarvan is er slechts 1 dodelijk afgelopen. Het bezoeken van een tuincentrum is dus aanzienlijk gevaarlijker.

Ruud

ma, 15/06/2009 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

https://tinyurl.com/y6d4z77q

Aconitine is de stof die de monnikskap zo giftig maakt,
LD voor de mens 2-6 mg.
Nu beweer ik niet dat je van wat stekken meteen langs je planten dood valt maar waarom het risico nemen? Gewoon na contact met de plant handen wassen, ook al om andere effecten bij lage vergiftiging te vermijden.
Als kinderen de plant nu zouden eten veranderd dat de zaak wel volledig. De opname is beter, de hoeveelheid waarschijnlijk groter en een kind is veel kleiner.
Beter het risico overschatten dan onderschatten.

groeten
arne

Onderwerp gesloten