mosbestrijding in gazon

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 01/06/2009 - 15:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

mosbestrijding in gazon

Wij hebben een huis gekocht dat lang heeft leeggestaan met als gevolg dat het gazon ook niet echt onderhouden werd (alleen maaien voor kijkers. Dit jaar hebben we geverticuteerd en AZ kalk gestrooid. De vilt is weg maar nu komt volgens mij is het mos?(waar vind ik een afbeelding hiervan?), wild gras een klaver weer erg op.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Alvast bedankt,
Jesse

ma, 01/06/2009 - 19:00
Hendrik Jan

Waar ontstaat het mos op plekken van schaduw of ook op plekken in de zon?
Het wilde gras proberen handmatig te verwijderen (de gehele kluit).
Is het gazon ook al bemest (klaver groeit vaak in gazons op arme grond).
Meestal verdwijnt klaver in het gazon redelijk snel als je dit goed bemest.

ma, 01/06/2009 - 17:13
jan de with

Beste Jesse,
Wat is je vraag wil je weten hoe mos eruit ziet? Ga googelen zou ik zeggen.
Hoe krijg je een gezonde grasmat?..Even als eerste gras groeit moeizaam in de schaduw zeker onder bomen. En verder speeelt de bodem toestand de belangrijkste rol voor het verkrijgen van een goede grasmat. Structuur, voeding, bodemleven, %organisce stof,waterdoorlatendheid en zuurtegraad. Hiermoet je inzicht in krijgen. Een bodemkundig onderzoek kan je hier duidelijkheid over verschaffen. Verticuteren heeft weinig nut als 1 van deze zaken niet op orde is. En bekalken kan juist averechts werken. Dus je moet eerst inzicht krijgen in de bodemtoestand.
groet Jan

di, 02/06/2009 - 01:03
rubo

Op de site van DCM staan adressen van tuincentra die gratis een grondonderzoek doen (potje met grond meenemen).
Hier wordt zowel de zuurgraad gemeten als de voedingswaarden. Met het daarbij behorende advies bepaalde DCM-producten te gebruiken.
Echter mijn ervaring met het 7 stappenplan van Ecostyle zijn (na 3 jaar er mee gewerkt te hebben) nog steeds NIET denderend.

di, 02/06/2009 - 10:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor alle reacties.

Het blijkt toch geen mos te zijn(plaatjes bekeken) maar onkruid zoals klaver en nog een kruipend ondiep wortelende plantje met kleine gele bloemen? (ik heb nog geen afbeelding kunnen vinden). We wonen op de grens met het buitengebied en hebben we veel last van onkruid.

Mos lijkt dan goed met het verticuteren bestreden te zijn. Het was trouwens geen kalk maar Gazon AZ van Ecostyle dat we gebruikt hebben.

We hebben ongeveer geschat 250 a 300 m2 gras. Het was voorheen een moestuin (vlgs de buren) en in 2004 ingezaaid door een tuinman. De klaverplanten komen zowel in de zon als in de schaduw voor (meer in de zon). We hebben fruitbomen geplant en sindsdien hebben we meer last van wildgras, maar het zijn kleine bomen die niet veel schaduw geven.

Ik zal trouwens een bodemonderzoek laten doen.

groetjes Jesse

di, 02/06/2009 - 10:59
Hendrik Jan

Mos kan bijv. optreden door verzuring van de grond en/of schaduw en door een slechte drainage, vandaar mijn vraag, maar je hebt blijkt nu gelukkig geen last van buitensporige mosvorming.
Als het gras het op zich goed doet en je hebt alleen veel last van onkruid, dan zit het waarschijnlijk met de bodemstructuur wel goed.
De gele bloemetjes kan kruipende boterbloem zijn, met een onkruid steker wel verwijderen want anders worden het op den duur hele plekken met dit kruipende onkruid.
Voor de klaver geldt heb je in (eind) maart al gazonmest gegeven (het gras wordt sterker en heeft meer kans t.o.v. het onkruid)?
Dat van dat verticuteren en die AZ-kalk (jan/feb) is al een goed begin. Je kan ook even van bijv. Bayer als een soort kuur wat onkruidbestrijdings middel strooien en/of spuiten. en dan 5 dagen niet maaien. En je kan ook een tijd goed kort maaien (maaien altijd minimaal 2x per week), wel zorgen dat het gras niet verbrand en niet te kort zodat de grashalsen worden vernield, dit om te zorgen dat het onkruid geen kans krijgt om te groeien EN om zich uit te zaaien (daarom o.a. ook 2x per week maaien).

di, 02/06/2009 - 12:35
anoniem (anoniem geplaatst)

Van een verwilderd en vervilt gazon een mooi gazon maken zonder de hele boel om te spitten en opnieuw in te zaaien duurt nu eenmaal een paar jaar.
De zuurgraad van je gazon meten kun je zelf met een setje dat bij iedere tuinwinkel te koop is, aan de hand daarvan kun je bekalken.Pas op, je kunt ook te veel kalk strooien.
Verder is het tegen mos inderdaad belangrijk om te beluchten met een verticuteerhark of met een apparaat dat je kunt huren.Eventuele open plekken kun je dan inzaaien met gazongras.
En het allerbelangrijkste is: goed bemesten liefst met een organische mest, met kunstmest doodt je het bodemleven.En met organische mest kun je nooit overbemesten.Witte klaver zal dan verdwijnen.Ook compost geven in de winter is prima voor een gezond bodemleven.

di, 02/06/2009 - 16:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier is alvast een foto van wat onkruid. Wat voor soort is dit?

mosbestrijding in gazon
di, 02/06/2009 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er nog eentje

mosbestrijding in gazon
di, 02/06/2009 - 23:53
bomensnoeier

ik heb zelf thuis osmo gazon clean gestrooid

mos is helemaal verdwenen en moet het nu zon beetje 1keer in de week maaien

tegen klaver mcpa spuiten

wo, 03/06/2009 - 00:15
RdB

Of natuurlijk helemaal niets bestrijden en genieten van wat er opkomt? Zo heb ik inmiddels Gulden Sleutelbloem en Grote Keverorchis in mijn 'gras'. Kwestie van zo nu en dan maaien en nooit mesten en zeker nooit spuiten. Wel ongewenste kruiden aanpakken (berenklauw, indische aardbei). Vind ik zelf veel leuker dan zo'n levenloze, saaie gras monocultuur.

Ruud

wo, 03/06/2009 - 08:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een ander bericht op het andere forum geplaatst om deze onkruid te identficeren (zie eerste foto).

Ik heb er geen moeite meer om wat onkruid zoals klaver, paardenbloemen etc in de tuin te dulden maar wil het in toom houden. Nu woekert dit plantje en verstikt het gras.

Bedankt voor alle tips en adviezen.

groetjes Jesse

wo, 03/06/2009 - 09:44
Hendrik Jan

Ik kan het onkruid op de foto niet echt goed determineren, erg klein.
Maar kan het zijn dat het ereprijs is (even googlen)? Als het ereprijs is, is hier een specifiek effectief bestrijdingsmiddel tegen van Bayer.

Als je gewoon een (wild) grasveld wilt, kan je paardebloemen etc. laten staan en alleen maaien indien nodig , maar wil je echt een gazon (absoluut niet perfect), dan echt goed maaien en dan 2x per week, anders verdwijnt je gazon en komt er iets van een soort grasveld voor terug.
Paardebloemen zaaien zich erg uit en gaan hele klonten in het gazon vormen.
En voor een mooi groen gazon echt minimaal 1x per jaar bemesten bijv. met gazon-AZ (Ecostyle).
Veel succes.

wo, 03/06/2009 - 12:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

We zijn er achter het is hopklaver (dankzij het ander (deel)forum). Dit is echt een heel handig en leerzame forum, scheelt mij wat 'spitwerk'. We willen trouwens geen siergazon dus hier en daar mag best een eigenzinnig plantje de kop opsteken. We wonen nu eenmaal op het platteland, maar het moet wel leuk blijven daarom gaan we de tips, adviezen opvolgen en vaker bemesten. Ook kunstmest willen we zoveel mogelijk vermijden. Het gras is lang niet verzorgd dus daar gaan wij nu verandering inbrengen.

In april hebben we zoals vermeld het hele grasveld geverticuteerd en bemest met Gazon A-Z van ecostyle (ik geloof dat dit voor 6 maanden voldoende is) en daarna gaan we in het najaar nog eens verticuteren, kale plekken inzaaien en bemesten.

Allemaal van harte bedankt.
groetjes Jesse

Onderwerp gesloten