Onkruid

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/11/2016 - 13:36
monique_t

Onkruid

Dag iedereen,
Weet iemand van jullie hoe het komt dat tussen sommige planten bepaalde onkruiden welig tieren? Sinds jaren voer ik in het bed Perovska een strijd met mos, Oxalisinfo-icon en het kruid op de foto, schapenzuring?? ( =heel veel). Komt het omdat de grond te zuur is? En zo ja, wat kan ik er aan doen om de groei af te remmen of te voorkomen? Ik weet wel dat wieden vaak de beste optie is maar doordat vanaf het voorjaar Perovskiainfo-icon zeer lang bloeit wordt het druk bezocht door bijen en hommels. Dan blijf ik liefst weg van tussen de planten.

Onkruid
za, 26/11/2016 - 13:37
monique_t

Zoveel dus..

Onkruid
di, 29/11/2016 - 16:48
monique_t

Elders te raden gaan denk ik...

di, 29/11/2016 - 21:50
tuinprins

Het probleem met schapenzuring is, is dat het zich via dunne uitlopers in de grond snel kan verspreid. Het is een wortelonkruid en ieder stukje dat van de wortels/uitlopers in de grond achterblijft loopt op termijn weer opnieuw uit. Het is net als die rode klaverzuring lastig te bestrijden.
Schapenzuring komt van nature voor op droge, zure zandgronden. Ze houden niet van kalk. Misschien dat kalk strooien de grond minder geschikt maakt voor schapenzuring maar verwacht hier op korte termijn geen wonderen van.
Als het mijn tuin was: Perovskiainfo-icon inclusief schapenzuring rooien met een riek en het vrijgekomen stuk border een seizoen braak laten liggen. Ieder onkruid dat zich de kop opsteekt nauwkeurig verwijderen. Dan volgend jaar herfst weer opnieuw beplanten.
Gegroet, de tuinprins

di, 29/11/2016 - 22:32
Carib

Wat mij verbaast is dat hier Perovskiainfo-icon groeit en bloeit. Dat is toch een plant die niet houdt van natte grond en de grond ziet er eigenlijk dichtgeslagen en vochtig uit, gelet op de mosgroei. Mos groeit hier vooral op wat dichtgeslagen schaduwrijke grond. Zuur is de grond hier niet, dus mos hoeft niet per se te duiden op zure grond. Tussen die Perovskia's moet toch voldoende ruimte zijn om te schoffelen. Daarbij heb je geen last van insecten. Ik loop overigens gewoon tussen planten met bijen erop en ik ben nog nooit gestoken. Door regelmatig te schoffelen raak je het onkruid wat kwijt en de bovengrond wordt losser en dat is goed om mosgroei tegen te gaan.

wo, 30/11/2016 - 10:06
tuinprins

Die mosgroei heb ik ook op plekken in mijn borders terwijl mijn grond absoluut niet nat of dichtgeslagen is. Mijn theorie: als je planten dicht op elkaar zet geeft dat onder bij de grond schaduw en verschijnt dit mos vanzelf.
Gegroet, de tuinprins

za, 21/01/2017 - 21:50
monique_t

Wat schoffelen en wieden betreft, dat doe ik van vroeg in het voorjaar, zolang het kan. Tussen de Perovskiainfo-icon zitten ontelbare Alliumbolletjes en een honderdtal Tulpen. Het is niet simpel te wieden of te schommelen in een perk waar Alliuminfo-icon bovenkomt, al meteen na de winter. Ik doe het toch, zoveel mogelijk ontziend tot het moment dat de planten in bloei komen. Het zoemt daar dat het een lieve lust is, waar ik natuurlijk heel blij mee ben. Intussen haal ik zoveel mogelijk de bloeiende schapenzuring weg zodat ze niet kunnen uitzaaien. Maar zoals je kan zien.. heeft dat niet veel uitgehaald. Tuinprins heeft gelijk vrees ik, het komt door de uitlopers. Rooien van de planten is niet echt een optie omdat het er veel zijn, een 30-tal. Zo nat is de grond ook weer niet en de planten staan aan de oostkant, de hele dag volop zon tot in de late namiddag (zomer). Maar het is echt wel zandgrond en ik geef hoegenaamd geen bemesting aan Perovskia, enkel wat aan de tulpen die er tussen staan.

za, 21/01/2017 - 22:51
Onderwerp gesloten