Onkruid in grasmat? Zaaien of graszoden

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/07/2011 - 15:58
mvdb1967

Onkruid in grasmat? Zaaien of graszoden

Ik heb twee jaar geleden speelgras graszoden gelegd in mijn tuin (70m2). Eerste jaar zag het er goed uit, het is nu redelijk vol met onkruid (velden van klaver en lange stengels). Dit komt van een groot braakliggend terrein naast ons vol met onkruid. Onkruid zit ook tussen de tegels van terras.
Ik wil weer een strak mooi gazon waarop de kinderen straks kunnen spelen zonder onkruid.
Wat kan ik het beste doen? Testen van de zuurgraad, opnieuw graszoden of zaaien? Met welk type graszoden krijg ik het minste kans op onkruid, of heeft dat met de ondergrond te maken?
Wanneer kan ik het beste zaaien of graszoden leggen?

bedankt voor de reactie!
Marcel

za, 02/07/2011 - 16:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zolang er kinderen op spelen zou ik me helemaaaal geen zorgen maken over onkruid.

za, 02/07/2011 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je regelmatig het onkruid met een mesje eruit steekt, raak je het ook kwijt.
Onkruid tussen tegels kan je met een staalborsteltje met een lange steel zo wegborstelen.
Je kan ook nieuw gras aanleggen, maar onkruid krijg je daar gegarandeerd ook in.

za, 02/07/2011 - 22:02
KRISTOFD

als er 2 jaar geleden graszoden werden gelegd kan je die eind augustus of september eens goed verticuteren en dan opnieuw inzaaien.Eerst een onkruidverdelger sproeien op basis van Dicamba en Mecoprop.p voor gazon en 8 dagen later verticuteren en eventueel nog een lichte organische mest toevoegen. je kan dit natuurlijk nu ook doen maar de beste periode is eind aug /sept. Vanaf maart opnieuw bemesten met NPK 12/5/5/3 magenesium en dit om de 6 tot 8 weken en je zal een prachtig groene grasmat hebben die tegen een duwtje kan.

za, 02/07/2011 - 22:15
daucus

Vooral geen kunstmest strooien, dit helpt even, maar is funest voor de lange termijn. Organische
mest strooien en wekelijks maaien. Zolang er kinderen op spelen zou ik me geen zorgen maken om
een onkruidje meer of minder. Organische mest zorgt voor een goed bodemleven en is dus goed
voor je grasmat. Onkruid zal op den duur verdwijnen omdat goed groeiend gras het onkruid
verstikt.

zo, 03/07/2011 - 00:05
anopoeld

Het gras moet je flink laten groeien. Ik had ook dat probleem vorig jaar ook toen wij verhuisde met een gazon die zes jaar geleden was aangelegd met veel klaver en paarden sla.
Met een planten spuitje heb ik plaatselijk een middel tegen twee zaad lobbig gespoten,een middel waar het gras niet van dood ga.
Probeer eest een klein stukje je moet wel het goede middel gebruiken.
Zorg dat het gras hard groeit en je het kort maait
Op 30m2 vorig jaar in april een maal 5 kg kalksalpeter gestrooid toen het regende.Nu in het voorjaar 5kg 12-10-18 het gras moet nu wel een tot twee maal per week gemaaid worden .
Nu een mooi onkruid vrij gazon,zonder opnieuw zaaien en zonden te leggen.
Jan

zo, 03/07/2011 - 00:12
peterplant

Marcel, zoals je ziet heeft het gebruik van kunstmest zijn voor en tegenstanders. Het gaat er bij een gazon om dat je teruggeeft wat je er af haalt. Elke week als je aan het maaien bent en het afgemaaide gras afvoert, voer je ook de voedingstoffen af die in dat gras opgeslagen zitten. Op die manier wordt de grond in de loop van de tijd steeds armer en zal gras, dat van rijke grond houdt, langzaam maar zeker minder gaan groeien, en zullen planten die met minder eten tevreden zijn, langzaam maar zeker de kop op steken. Klaver is een plant die goed op stikstofarme grond kan groeien, het feit dat je daar veel last van hebt, wijst erop dat je de afgelopen 2 jaar meer stikstof verwijderd hebt dan aangevuld.
Die stikstof, maar ook Fosfor en Kali (resp. N, P en K) en diverse sporenelementen moet regelmatig aangevuld worden. Of je dat met kunstmest of met organische mest wilt doen, laat ik aan jou over. Van goede kunstmest strooi je op jouw gazon 700 gram per maand van april tot en met augustus. Organische mest bevat minder voedinsstoffen,maar is weer beter voor het bodemleven. Hiervan gooi je 2 of 3 keer per jaar tussen de 5 en 10 kilo per 70 m2, een beetje afhankelijk van welk type organische mest je gebruikt.
Blijft natuurlijk waar dat het voor kinderen niet uitmaakt of ze op glad geschoren gras of op gladgeschoren klaver spelen.

zo, 03/07/2011 - 12:17
RdB

Er is nog een mogelijkheid: gewoon niet meer mesten, doe ik al 17 jaar niet meer. En met flauwekul als kalk ben ik ook nooit in de weer. Gevolg? Ik hoef niet zo veel te maaien en af te voeren. Verder verspringt mijn 'gazon' met de jaargetijden van kleur afhankelijk van welke plantjes er in bloeien: geel van paardenbloem of boterbloem, wit van de madeliefjes of blauw van de ereprijs. Minder kosten, minder werk en een veel interessanter gazon!

Ruud

zo, 03/07/2011 - 16:45
mvdb1967

Iedereen bedankt voor de reacties. Veel van geleerd. Ik heb inderdaad nog niet bemest/stikstof toegevoegd of ander onderhoud gepleegd anders dan maaien. Wellicht te kort gemaaid en het gras niet laten liggen.
Ik ga in ieder geval met mest aan de slag en eens kijken of ik in ieder geval van de klavervelden af kom.

ma, 04/07/2011 - 01:11
chanelleke

Hallo Marcel

Mesten bij regenachtig weer,anders de sproeier erop,nooit mesten bij zonnig warm weer.
Ikzelf strooi 2x per seizoen met kunstmest met onkruidverdelger, ( kun je zo kopen )werkt perfect. maai bij een normaal voorjaar,zomer 2 a 3 keer per week,laat het maaisel liggen op het gras. Verder mest ik 1 a 2 keer met gedroogde koemestkorrel,die ik ook in de borde strooi. Verder in het vroege voorjaar maart of in aug. begin sept.verticuteren.

succes ermee groetjes Chanelleke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag