ontkiemen van herfstzaden

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/10/2012 - 15:44
aboee

ontkiemen van herfstzaden

Nu de herfst haar intrede heeft gedaan, verzamel ik diverse soorten zaden van planten. Ik heb op internetgelezen dat je ze goed moet laten drogen en koel moet bewaren etc. Check, heb ik gedaan. Nu vroeg ik me af ( en ik hoop niet dat het een al te domme vraag is..) wanneer kan je die zaden laten ontkiemen? In de lente, dat begrijp ik, maar kan je ze ook in de winter binnen in potjes laten ontkiemen, laten groeien en als het t.z.t. lente is dat de plantjes wanneer de vorst uit de grond is planten in de tuin. Of kan dat alleen in de lente. En mocht dat niet kunnen, dan is mijn tweede vraag...hoe doen plantencentrums dat dan?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

Groeten van Joost, alias Aboee
ps Ik heb pas sinds twee jaar een eigen huis met mooie tuin, vandaar dat de vragen in me opkomen.

zo, 14/10/2012 - 16:04
GreenConnection

De meeste zaden kun je gewoon buiten zaaien in een pot of bakje. Ze kiemen dan in het voorjaar. In huis worden het slappe, spichtige plantjes.
Plantencentrum vermeerderen niets; ze verkopen slechts wat de teler heeft laten groeien. Die zaaien veelal onder geconditioneerde omstandigheden.

zo, 14/10/2012 - 16:32
tuinprins

Zaden van sommige plantensoorten hebben een koude periode nodig om te ontkiemen. Veel heesters en bomen maar ook een aantal kruidachtigen vallen in deze categorie. Deze kun je het beste voor de winter zaaien. Ook zijn er een aantal plantensoorten waarvan het zaad vers moet worden gezaaid. Deze zaden zaai je zodra het het zaad rijp is.

Op internet vind je een aantal Germination Databases waarin wordt aangegeven welke vereisten het zaad nodig heeft om te ontkiemen.

Veel kruidachtige planten (= planten die in de winter tot de grond toe afsterven) hebben geen speciale behandeling nodig en kiemen relatief snel bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Maar zoals GreenConnection al heeft gezegd is het zaaien van de meeste planten in de winter niet aanbevelenswaardig omdat die planten dan vaak slap en spichtig opgroeien.

Een Germination Database voor zowel kruidachtige planten als heesters en bomen vind je hier:

https://tinyurl.com/2uqtfc

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten