oosttuin of noord-west tuin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/08/2003 - 12:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

oosttuin of noord-west tuin

Wij hebben twee opties op woningen. Een met een tuin op het oosten 10 m diep(en voor het huis een terras op zuid-west) en één met een noord-west tuin (met voor het huis terras op zuid-oost).
Wij werken beiden fulltime en willen dus graag middag/avond zon.
Welke tuin past het best bij ons en vanaf hoelaat heb je dan ongeveer zon?

vr, 15/08/2003 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moeilijke vraag.
Voor de middag-avondzon zou ik de noord-westtuin optie kiezen. Als ik uitga van mijn eigen situatie heb je om ongeveer 13:00 uur de hele tuin in de zon liggen. ( situatie 21 juni. Zon op de hoogste stand) Afhanelijk van eventuele overburen aan de achterkant ( "achterbuurt") heb je tot een uur of 10 's avonds zon.
Kleine nadelen van deze ligging is dat het terras tegen het huis in de zomer behoorlijk warm kan worden. Bij de laatste hete dagen liep de temperatuur bij het raam op tot 56 gr/C. Enige beschutting is dus gewenst. Noord-west stormen lopen recht tegen je huis en tuin aan wat soms tot schade kan leiden. Kies je voor de "tuin op het oosten" optie heb je in de winter de oostenwind vol over je tuin, wat tot schade aan planten kan leiden. Oostenwind vol op de ramen leidt tot hogere stookkosten.
Persoonlijk ben ik heel tevreden met mijn tuin op het noord-westen. Met een goede zonwering en een koel drankje is het op het terras goed vertoeven.
Wiel

za, 16/08/2003 - 00:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

zeker kiezen voor de noord-west tuin, met een mooie kleine boom op het westen en wat lagere heestertjes onder de boom is het in de middag lekker toeven op het westen. En niet te vergeten ook de ochtendzon is er op het noorden.

za, 16/08/2003 - 20:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou ook zeker gaan voor de noord-west tuin. De ochtendzon is heerlijk om in te zonnen(niet te warm en het veiligst). en 's avonds tot zonsondergang ook heerlijk de zon. Doordat de tuin op het noorden ligt komt de zon meestal pas laat op de achterkant van je huis, waardoor je het redelijk koel kunt houden. Ook in de warmste weken van het jaar.

ma, 18/08/2003 - 14:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik ben zeer tevreden met mijn tuintje 10 meter diep op Noord-west.
Ochtendzon heb ik niet in mijn achtertuin, maar wel volop in de voortuin.
De huizen van de achterburen zijn redelijk laag, dus tot 8 uur 's avonds heb ik nog zon en deze komt achter in de tuin al vanaf 12.00 (over het huis heen geschenen)
Misschien nog een tip:
Ik wilde voor de koop van dit huis heel zeker zijn dat ik een avondzonnetje had en heb een tweede bezichtiging gevraagd om 16.00 's middags. Gelukkig scheen de zon en kon ik een goede indruk krijgen.
succes met je beslissing!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag