Opzoek naar loofboom die niet al te groot wordt

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 27/06/2011 - 19:52
JanMel

Opzoek naar loofboom die niet al te groot wordt

Wij zijn voor onze voortuin (zandgrond) op zoek naar een loofboom ter vervanging van eentje die is doodgegaan (was een soort esdoorn, maar welke precies weten we niet). De nieuwe boom moet niet al te groot worden (6-8m hoog) en niet al te breed. Het mag een langzamer groeier zijn.
Er staat een toverhazelaar (hamamelisinfo-icon mollis) vlakbij en die moet niet in de verdrukking komen.
Bij voorkeur is het een luchtige boom zijn zodat er nog wel zonlicht doorheen kan vallen voor alle planten die er onder/omheen staan.
Wie heeft suggesties?
Jan

ma, 27/06/2011 - 21:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens het blad Groei en Bloei is de Cercisinfo-icon canadensis Forest Pansy ( amerikaanse judasboom) een ideale boom voor de tuin.Hoogte tot 4 meter,bloeitijd april-mei,grondsoort gewone tuingrond,standplaats zon,halfschaduw, heeft een mooie herfstkleur en heeft geen onderhoud nodig.

ma, 27/06/2011 - 21:32
JanMel

@Hbrule
Dank je voor de tip. Heb even zitten zoeken en is inderdaad een mooi boompje. Hij blijft een stuk kleiner dan wat die dode esdoorn nu is. Onze eerste gedachte was dus iets van ongeveer gelijk formaat zoeken. Deze Amerikaanse judasboom blijft

ma, 27/06/2011 - 22:12
Sophoras

jammel
Misschien een Gleditsiainfo-icon triancanthos Inermis of skyline. Heeft fijn gevederd blad en laat licht door.
Probleemloze boom van 8 tot 10 m.
sophorainfo-icon

di, 28/06/2011 - 00:04
nout

Een Cornusinfo-icon Kousa is ook heel geschikt. Groeit langzaam, heeft een mooie herftkleur en laat veel licht door. Bloeit ook nog mooi ook in de vroege zomer.

vr, 01/07/2011 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou een beuk planten, blijven lekker klein.

vr, 01/07/2011 - 13:16
mun

Ik zou een Koelreuteriainfo-icon paniculata kiezen. Wordt niet groot, heeft mooi blad en bloeit met gele pluimen. Op het ogenblik kijk ik uit het raam en zie dat hij op het punt staat in bloei te komen. Het is dan echt een blikvanger in mijn voortuin. Voorbijgangers blijven vaak staan en bellen soms aan om te vragen wat de naam van de boom is.

za, 02/07/2011 - 12:16
JanMel

Allemaal dank voor jullie reacties! We hebben weer wat nieuwe boomsoorten geleerd.

@Bram123: kleinblijvende beuken? Nou zijn we wel begonnen met een bonsai-beuk, maar een bonsai in de voortuin...

Dankzij de koelreuteriainfo-icon heb ik de volgende site gevonden: http://tinyurl.com/y254cb2d
Erg makkelijk om op basis van grootte, vorm en kroon te zoeken.
Nogmaals dank

za, 02/07/2011 - 16:53
Draco

Een mooie variëteit van de genoemde Koelreuteriainfo-icon paniculata is de 'Coral Sun'
Andere bescheiden groeiende bomen zijn Acacia griseum met fraaie vervellende kaneelkleurige bast en Robiniainfo-icon pseudoacacia myrtifolia' met zeer fijn geveerd blad. Ik heb ook mij twijfel over genoemde Cercisinfo-icon canadensis 'Forest Pansy'; deze groeit hier nogal grillig en het is waarschijnlijk niet eenvoudig om er boompje van te kweken. Bovendien is deze soort gevoelig voor verwelkingsziekte. Mijn exemplaar is dit voorjaar daaraan ten gronde gegaan.

zo, 03/07/2011 - 10:28
tuinprins

Ik vermoed dat Acacia griseum moet zijn: Acerinfo-icon griseum.

Er zijn wel kleinblijvende beuken maar die zijn niet algemeen verkrijgbaar. Een tijdje geleden zag ik voor het eerst Fagusinfo-icon sylvatica 'Sandrode' en deze beviel mij wel. Verder heb je ook nog Fagus sylv. 'Ansorgei' , een beuk met smal paars blad dat wel wat op dat van een Japanse esdoorn lijkt. Ook bonte vormen van de beuk worden niet zo groot maar daar moet je van houden.

Bovendien zijn beuken goed te snoeien.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten