pioenen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/04/2017 - 18:01
Drouven

pioenen

Al jaren heb ik veel plezier van een zeldzame kweek pioenen Bowl of Cream en de rode Red Grace met prachtige grote volle bloemen en dikke stelen. Dit jaar zijn de stelen dun, is de opbloei mager en breken jonge scheuten verrot van de plant af. Men noemt die stengelrot. Mijn vraag is waar koop ik de bestrijdingsmiddelen zoals Sumislex/Collis en Kenbyo/Teldor.Tevens vraag ik mij af of dit de juiste behandeling is, gaarne advies in deze.

pioenen
zo, 09/04/2017 - 20:49
tuinprins

De genoemde middelen (Sumislex, Collis, Kenbyo en Teldor) zijn in NL alleen te verkrijgen als je in het bezit bent van een spuitlicentie. Het bedrijf waar je die bestrijdingsmiddelen kunt kopen moet een kopie van jouw spuitlicentie in hun administratie hebben anders kun je daar nog niets kopen. (De reden dat de middelen in een adem worden genoemd i.e. Sumislex/Collis en Kenbyo/Teldor is dat die middelen afwisselend moeten worden gebruikt om resistentie tegen te gaan).
Stengelrot bij pioenen treedt meestal op als het nat weer is als de pioenen uit de grond komen. Bij mij was het in de periode tweede helft februari/eerste helft maart zeer nat en het kan goed zijn dat de schimmel die stengelrot veroorzaakt bij jou toen heeft toegeslagen.
Aangezien genoemde middelen niet vrij verkrijgbaar zijn rest je niets anders dan te spuiten met een algemeen schimmelbestrijdingsmiddel dat vrij verkrijgbaar is of niets doen en hopen dat de pioen niet ten gronde gaat aan de ziekte.
Gegroet, de tuinprins

zo, 09/04/2017 - 22:34
Azur

Of je kijkt even wat er in België voor middelen zijn.

ma, 10/04/2017 - 11:53
Drouven

Bedankt voor jullie medewerking, weet nu waar ik moet zoeken, helaas zal ik ze wel kwijt zijn het zijn nog specials kweek ook. Ik denk dat er teveel blad op heeft gelegen want inderdaad half februari maart is de ellende begonnen. Normaals dank voor deze ondersteuning. Hans Drouven

di, 11/04/2017 - 08:23
tuinprins

Ook in België wordt de wetgeving met betrekking tot de verkoop van bestrijdingsmiddelen strenger. Ik vraag mij af of genoemde middelen daar vrij verkrijgbaar zijn.
Bovendien zijn deze middelen bestemd voor de bedrijfsmatige teelt en zitten vaak in 1 of 5 liter flessen. Nu weet ik niet hoe duur de genoemde middelen zijn maar er zijn bestrijdingsmiddelen die meer dan € 200 per liter kosten. Daar kun je heel wat bijzondere pioenen voor kopen!
Gegroet, de tuinprins

di, 11/04/2017 - 12:59
Drouven

Beste tuinprins, 2 middelen kan ik via België kopen die wel € 129,00 per stuk kosten dus inderdaad kan daar heel wat bijzondere pioenen voor kopen. Inmiddels heb ik een Schimmelbestijding middel van Bayer toegepast in de hoop dat de pioenen er doorheen komen. Nogmaals mijn dank ik ben blij dat u mij op het juiste spoor heb gezet en ik de juiste handelingen kan verrichten. Met vriendelijke groet Hans Drouven

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag