planten zomers buiten zetten

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/01/2010 - 09:55
silfje

planten zomers buiten zetten

wat zijn de voordelen van het buiten zetten van planten in de zomer?

Ik lees dat dit bij sommige planten goed kan zijn, maar ik kan me zelf alleen maar nadelen indenken (minder controle op watergeven, slakken, andere plagen en de kans de plant te vergeten op tijd binnen te zetten)

Wie kan mij vertellen WAAROM zomers buiten zetten, bijvoorbeeld voor de lidcactus, maar ook andere planten beter is?

di, 19/01/2010 - 10:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onder andere het verschil in dag- en nachttemperatuur.
Dat in huis moeilijk is na te doen en ze krijgen meer licht.

di, 19/01/2010 - 11:29
Mosmanneke

Vergelijk het maar met koeien die heel de winter op stal hebben gestaan. Als ze in het voorjaar naar buiten kunnen springen ze een gat in de lucht!

di, 19/01/2010 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Planten krijgen buiten veel meer licht.En dat is, behalve de betere vochtigheid de voornaamste reden dat veel planten het buiten beter doen als tenminste de temperatuur voldoet aan hun eisen.De enige binnenruimte die enigzins voldoet aan de lichteisen van planten is een glazen kas.Op tijd watergeven en de planten tijdig naar binnen brengen als de buitentemperatuur te laag wordt is een kwestie van discipline.Slakken zijn inderdaad vervelend, maar binnenverblijf kent ook z'n ongedierte: spint, wolluis, schildluis om er maar een paar te noemen.

di, 19/01/2010 - 13:54
RdB

Naast licht en luchtvochtigheid en het schoonspoelen van het blad door de regen speelt ook wind een balangrijke rol. Planten zijn dol op bewegende lucht t.o.v. stagnerende lucht. De exacte reden ken ik niet maar in vermoed dat het beter opdrogen na vochtigheid (regen, dauw) ook de aanvoer CO2/afvoer zuurstof daarbij belangrijk is.

Ruud

ps. zet planten die niet buiten staan 's zomers eens in de regen, je ziet ze opkappen!

di, 19/01/2010 - 13:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goede tip, moet ik voor mezelf ook maar eens gaan doen.
Voor iedereen altijd goed frisse lucht.

di, 19/01/2010 - 14:15
D_SDennis

Ga je ook buiten in de regen staan ?

di, 19/01/2010 - 14:43
Windop

Regenwater is ook beter voor planten dan leidingwater.

di, 19/01/2010 - 15:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is ook goed voor je Haar, worden ze zacht van.
@ Silfje: zet ze maar gerust buiten, dit geldt niet voor alle orchideeën.

di, 19/01/2010 - 22:53
Draco

Als je kamerplanten in mei buiten zet, houdt dan rekening met het risico op bladverbranding. De zonnekracht is in mei al hoog en de kamerplanten (meestal junglesoorten) zijn daar beslist niet tegen opgewassen. Kies daarom voor een plek met ochtend of namiddagzon en start bij voorkeur met bewolkt weer. Het kan enkele weken duren voor de bladeren voldoende UV-beschermende pigmenten zoals flavonoiden en anthocyanen hebben gevormd. Het is niet veel anders als met onze huid. De nieuwgevormde bladeren zullen weer en windbestendiger zijn dan het bestaande blad. De bladstelen worden korter en steviger onder invloed van de hogere lichtintensiteit en kwaliteit (kortere golflengtes UV).

wo, 20/01/2010 - 09:52
silfje

haha ik was gewoon nieuwschierig, dit ga ik wel proberen met de lidcactus, aloe en lepelplant (spathyphyllum als ik dat goed schrijf)
Mijn phalaenopsis orchideeen hou ik binnen. Die doen het prima voor het raam en het kan zomers te koud zijn voor deze orchideeen.

Fijn om te weten wat nu eigelijk het goede eraan is, want ik dacht dat het gewoon reflectie was (mensen vinden het fijn buiten te zijn in de zomer en zetten hun planten dan ook buiten)

:)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag