Schefflera arboricola - Afscheiding vd bladeren

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/06/2009 - 20:09
vdVelde

Schefflera arboricola - Afscheiding vd bladeren

Goedemiddag,

Al enkele jaren heb ik een Schefflera arboricola.
De laatste tijd scheiden de bladeren een plakkerige stof af, die zowel op de bladeren als op de vloer eronder terecht komen.
Wat is dit precies? Wat is de oorzaak hiervan en (natuurlijk) hoe kan ik dit oplossen?

Sommige bladeren zijn ook in meer of minder mate wit uitgeslagen.
(zie afbeelding). Dit maakt echter geen verschil wat betreft het afscheiden van de plakkerige stof.

Schefflera arboricola - Afscheiding vd bladeren
zo, 21/06/2009 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant scheidt geen plakkerige stof uit, maar de spintuitwerpselen zijn plakkerig. Bestrijdt de spint en het probleem zal stoppen.

ma, 22/06/2009 - 12:36
silvesterp.

Ja, het zou inderdaad spint kunnen zijn, maar ik heb daar toch wel twijfels over omdat je dan ook fijne spinnewebachtige draadjes moet kunnen zien. Zelf denk ik meer, gezien de grootte van de vlekken aan een soort wol-, schild- of dopluis. Daar zijn kleine soorten bij die sappen uit het blad zuigen en een gedeelte daarvan weer uitscheiden; dat is dan het plakkerige spul wat je op en onder de bladeren vindt. Deze zuigende insecten zijn alleen goed te bestrijden met een systemisch verdelgingsmiddel. Dat is een middel wat door de plant wordt opgenomen en via zijn nerven naar alle plantendelen wordt vervoerd. Zuigende insecten krijgen dit gif naar binnen en gaan gegarandeerd dood.
Advies: neem een blad mee naar een tuincentrum en vraag of het zuigende insecten zijn en wat er tegen te doen is.
Succes.

ma, 22/06/2009 - 13:42
RdB

@ Silvesterp: Het is niet juist dat je bij aantasting van spint ook een web aantreft. Het kan wel maar het hoeft niet.
Systemische middelen werken niet tegen spint.

Ruud

ma, 22/06/2009 - 19:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant druipt van de spint en geen dop of schildluis!
Een tuincentrum zal niet blij zijn met de komst van iemand met zo'n blad!
Vreemd advies!

do, 25/06/2009 - 15:00
silvesterp.

Mijn advies om naar een tuincentrum te gaan met een aangetast blad is niet zo vreemd. Je doet het blad in een doorzichtig plastic zakje en sluit het goed af. Dan kan er niets mee gebeuren.
Toch blijf ik nog steeds denken aan een andere aantasting dan spint. Spint zit vooral aan de onderkant van het blad. De mijten zuigen de cellen leeg met als gevolg dat het blad langzaam dof wordt, verdroogt en afvalt. Is dat bij jouw plant het geval? Als je eens op internet gaat kijken bij spint krijg je heel veel informatie en kun je het schadebeeld vergelijken. Er wordt bij spint nergens over kleverige afscheiding gesproken!
Je moet eens goed naar de onderkant van de bladeren kijken, naast de nerven, of daar niet toch andere beestjes zitten, kleine bruine of witte puntjes of iets dergelijks.
Succes.

do, 25/06/2009 - 16:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ondanks dat er niet over gesproken wordt, zal spint toch zeker hun kleverige ontlasting op het onderliggende blad acherlaten. Vaak groeit daar op zelfs de schimmel honingdauw (het zwart), wat een dichte laag vormt en de assimilatie verhinderd.
Spint is een van de weinige aantastingen, die het hele blad bestrijken. Wol-, dop- of schildluis bevind zich vooral langs en op de nerven, waar de sapstroom het hoogst is.
Dit beeld is zeer duidelijk een spintaantasting.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag