selectief sproeien

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 17/04/2009 - 12:58
Dixie

selectief sproeien

Ik heb een grote border met tussen in in de planten en de bodembedekkers veel gras. Onkruid wieden is een onbegonnen zaak. Bestaat er geen sproeimiddel dat het gras (eenbladig) doodt maar de planten en bloemen niet aantast? Mvg Dirk

vr, 17/04/2009 - 13:21
RdB

Ik denk het niet. Ik neem neem aan dat je eenzaadlobbig bedoelde? Bedenk wel dat er ook in je border veel eenzaadlobbige sierplanten kunnen staan. Gemakshalve kun je aannemen dat alle planten met lijnnervig blad eenzaadlobbig zijn, dus ook b.v. daglelie, narcis, tulp, bamboe.

Ruud

di, 21/04/2009 - 10:25
lily-anne

ik begrijp dat het soms heel moeilijk is om veel te wieden of te schoffelen door allerlei redenen maar spuiten tegen onkruid zou ik toch ook niet aanraden - zoek naar alternatieven zoals worteldoek met daarboven schors of een dikke laag hakselhout of heel veel grondbedekkers of planten dicht bij elkaar zetten - onkruid heeft ook licht nodig om te groeien en op die manier is het al veel moeilijker om de boel te overwoekeren . Als je voige technieken wil toepassen , is het wel belangrijk van vooraf al de onkruiden volledig te verwijderen met wortel en al want anders hebben die toch nog de mogelijkheid om zich te herstellen . Ook heel belangrijk is het om onkruid, nooit zaad te laten vormen want dat geeft achteraf nog veel extra werk om te wieden . Als je telkens je even in de tuin komt , met een emmertje in de hand even rondwandeld en direct de meest agressieve of bloeiende of zaadvormende onkruiden al uittrekt en vernietigd , dan kan je ook al veel ergernis en werk besparen (hoeft niet lang te duren ) Wie weet kan je iemand overtuigen om je af en toe eens te komen helpen in de tuin ( kan best gezellig zijn en gaat goed vooruit en is vooral ecologisch heel goed )
succes ermee
Lily-Anne

di, 21/04/2009 - 14:07
Dixie

OK niet sproeien dus. Ik ben al geen sproeier en met onkruid wieden heb ik geen probleem (het is zelfs rustgevend). Alleen is dit een ander paar mouwen met a) opgevoerde grond met blijkbaar veel 'peen' (gras met van die witte, ondergrondse wortels die enorm woekeren) en b) veel aanplantingen die vantussen het gras kwamen. Iedereen welkom om te komen wieden! Dirk

di, 21/04/2009 - 15:06
omega

Als ik hier even mag op inpikken...
Is er iets concreets tegen dat peen te doen?
Heb namelijk verleden jaar een huis gekocht op 19are grond, maar wat uiteindelijk gazon moet gaan worden is nu weiland en steekt vol met die dingen...
Alvast bedankt

di, 21/04/2009 - 15:14
Dixie

Dat heb je dus opvoergrond die van weides afkomstig. In de winter zie je dat peen niet. Wij hadden hetzelfde voor: zoveel mogelijk manueel verwijderd, de grond gesproeid met roundup en na de zomer gazon dicht ingezaaid. Geen peen meer gehad.

di, 21/04/2009 - 15:18
omega

Is toch bijna onmogelijk manueel te verwijderen? Zit allemaal ondergronds.
Of eerst stuk laten omdoen met tractor en dan maar rapen?

di, 21/04/2009 - 15:27
Dixie

Omdoen is niet nodig, wel goed diep (laten) frezen. Dan zijn die wortels op zijn minst al kapot. Plat rollen en hetgeen dat boven komt te liggen kan je gemakkelijk oprapen of bijeen rijven. Sproeien en na 10 dagen inzaaien.

di, 21/04/2009 - 15:35
omega

Ok fel bedankt voor de tips
vg

di, 21/04/2009 - 19:51
Hendrik Jan

Frezen verergerd het probleem, want die kleine stukjes wortel zijn bere en bere sterk en raken nog meer verspreid. Voor een nieuwe border per m2 de grond echt stukje voor stukje goed cleanen en de wortels bij het ver wijderen zoveel mogelijk intact laten en dan de border zo dicht mogelijk beplanten, al het onkruid wat dan boven komt bijhouden en direkt verwijderen (gaat vaak gemakkelijk, nog klein en oppervlakkig geworteld).
En gebruik ECHTE bodembedekkers en dus niet gewoon kleine plantjes (80% van deze planten worden te onrechte als bodembedekkers verkocht), bijv Geraniuminfo-icon macrorrhizum en vele Epimediumssoorten (absoluut na enkele weken geen zwarte aarde meer te zien).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag