Tulpen in voortuin

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/05/2023 - 09:51
monique_t

Tulpen in voortuin

Vorig jaar had ik problemen door woekerend wild gras en heb ik de hele voortuin opgekuisd, alle planten eruit (Perovskiainfo-icon met daartussen Alliuminfo-icon en tulpen) Het was een hels werk.

Nadien alles afgedekt met karton, compost en hakselhout. Daarin zijn de Perovskia's terug geplant en erop vertrouwd dat de 'duizenden' Alliums wel zouden terugkeren. De tulpen heb ik op twee verschillende plaatsen samen gezet. Alles doet het prima en ik ben, voorlopig toch van het wild gras verlost.

De tulpen heb ik pas geplant in het najaar. Nu zijn er maar enkelen van de ongeveer 60 die gebloeid hebben. Het blad is er wel.

Nu is mijn vraag: zijn de niet-bloeiende tulpen niet diep genoeg geplaatst? En kan ik ze laten staan? Of moeten ze eruit en dieper worden geplant?

Alvast dank.

za, 06/05/2023 - 20:24
peterplant

Veel tulpen worden elk jaar minder. Ze bloeien het eerste jaar goed, het tweede jaar minder en op een gegeven moment komt er alleen blad boven.

De bloembol heeft voeding nodig en vooral veel warmte in de zomermaanden. Tulpenbollen kwekers bewaren de bollen daarom warm.

In de grond hebben ze die warmte niet met als resultaat veel blad en weinig bloem.

zo, 07/05/2023 - 09:30
monique_t

Deze tulpen zitten al 18 jaar in de grond. Ooit 1 keer eruit gehaald om ze te 'pellen' wat me toen werd aangeraden. Ze doen het ieder jaar prima. Maar omdat ze er vorig jaar even uit moesten hebben ze de zomer doorgebracht op een donkere droge plaats, naast elkaar.

Dus PP, denk jij dat het niet de reden is dat ze niet diep genoeg zouden zitten? Als dat zo is zou me dat een hoop werk besparen. Ze staan wel de hele dat op de zonnekant. (Z-O)

En welke messtoffen zijn best voor tulpen? Ik heb ze dit jaar koemest gegeven.

Dank voor de goede raad.

zo, 07/05/2023 - 12:28
monique_t

Ik bedoelde.. Ze staan wel de hele dag op de zonnekant. (Z-O)

zo, 07/05/2023 - 21:27
peterplant

Als ze het al 18 jaar goed gedaan hebben zou ik me geen zorgen maken.

Koemest is prima, maar je moet er wel veel en wat vaker geven omdat het natuurlijk gewoon gedroogde koeienpoep is en dat eten planten niet. Het is eigenlijk voeding voor het bodemleven waar na een maand of drie wat voedingsstoffen uit komen. 

Je kunt ook wat extra bloed en beendermeel geven of gebruik een vloeibare of oplosbare minerale meststof, dat werkt het snelst.

wo, 10/05/2023 - 12:00
A.. (anoniem geplaatst)

Dank je Peter, daar heb ik wel iets aan. Ik heb hier vloeibaar meststof staan dat ik ook op de buxusinfo-icon doe, misschien kan dat wel dienen? Binnenkort sterft het blad af dus dan zal het misschien te laat zijn ervoor.

Ik zal ze dus maar rustig laten staan hè.. als dat niet de reden is..

wo, 10/05/2023 - 12:03
monique_t

Bedankt Peter, daar kan ik wel wat mee. Ik heb hier vloeibaar mest dat ik op het blad van Buxusinfo-icon sproei. Dat werkt supergoed, misschien is dat ook wel ok voor deze tulpen? Dat zal dat nu moeten want binnenkort is het blad afgestorven.

Ik zal ze dus maar rustig laten staan als jij denkt dat de diepte niet de reden is. Toch?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag