seringen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/04/2017 - 12:56
bruleham

seringen

Zowel bij mijn zoon als bij mij komen er dit jaar vrijwel geen bloemen in de sering. Is dit toevallig of treedt dit bij meerdere mensen op ?

wo, 12/04/2017 - 13:44
Batdah

Het is hier ook fors minder, we hebben hier ongeveer 10 struiken staan waarvan 3 zonder knoppen. De struiken ogen wel gezond maar degenen met knoppen hebben wel fors minder bloemen dan andere jaren. Er staan hier struiken in volle schaduw en een zestal op open terrein. Hier in de straat is de knopvorming ook minder dan andere jaren

wo, 12/04/2017 - 13:50
bruleham

Dank voor je antwoord. Enig idee van een verklaring voor dit verschijnsel?

wo, 12/04/2017 - 18:51
Libosa

Ik weet niet of het waar is, maar de hovenier, die in december mijn voortuin ontdaan heeft van verwaarloosde bomen, vertelde mij, dat het helpt om een sering tot goede bloei te brengen door met een schop op de wortels een soort klap te geven, waarmee uiteraard niet een schop met de voet bedoeld wordt, maar met een schopspade ;) Volgens hem zou de sering dan beter gaan bloeien. Voor wat het waard is....
In deze tuin heb ik 3 seringen staan en op de ene tak zie ik wel veel knoppen en op een andere tak helemaal niets. Wat ik wel gelezen heb op Internet is, dat uitgebloeide bloemen weggehaald moeten worden om een volgend jaar weer goede bloei te geven, zodat ze geen energie gebruiken om zaad te maken. Ik heb 1 grote, veel te ver uitgegroeide sering staan en 2 zaailingen, waarvan er slechts 1 bloemknoppen heeft. Een sering is nieuw voor mij, dus ik ga wat af op wat de hovenier mij verteld heeft en wat ik op Internet gelezen heb....
Vriendelijke groet,
Lily

wo, 12/04/2017 - 21:31
RdB

Hier is de Sering normaal, maar bloeien de peren weer erg mager. En zo is er altijd wat. Dat met die schop zou ik maar als een fabeltje behandelen, ook zonder dat soort fratsen bloeit een Sering prima, al is dat niet elk jaar even vol. En waarom? afgelopen herfst te warm, te koud, te nat, te droog...., kies maar.
Ruud

do, 13/04/2017 - 04:00
Batdah

Nee, ik heb er geen verklaring voor. Uitgebloeide bloemen worden jaarlijks weggehaald en een deel van de struiken wordt uitgedund om ze laag te houden en de takken als snijbloem te gebruiken. De struiken die weinig gesnoeid worden bloeien geen van allen. Wortelopslag wordt voor zover van toepassing altijd weggehaald. De groei oogt bij alle struiken gezond.

do, 13/04/2017 - 08:28
tuinprins

Zolang de plant er gezond uitziet zou ik me niet al te grote zorgen maken. Beurtjaren komen bij veel houtige gewassen voor.
Vorig jaar waren er meer meldingen van de ziekte 'Lilac Bacterial Blight' veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. syringae bij de gewone sering (Syringainfo-icon vulgaris). Deze ziekte slaat vooral toe in een nat voorjaar. Vorig voorjaar was een El Nino jaar en op veel plaatsen natter dan normaal. Belangrijkste kenmerk is dat het blad er misvormd uitziet, later bruin-zwarte plekken vertoont en vaak afsterft. Vanuit de bladeren kan de ziekte zich verspreiden naar de takken en leidt dan vaak tot taksterfte. Sommige cultivars zijn gevoeliger dan andere voor deze ziekte.
Gegroet, de tuinprins

do, 13/04/2017 - 12:08
bruleham

Iedereen die mijn vragen heeft beantwoord,hartelijk dank.

Onderwerp gesloten