Azijn tegen kattenoverlast

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/04/2017 - 13:22
Libosa

Azijn tegen kattenoverlast

Ik heb eerst maar eens gekeken op het forum of er meer vragen zijn gesteld over overlast van katers en poezen en hier en daar wel wat over gelezen, maar waarmee mijn vraag niet beantwoord werd.
Ik heb een buurvrouw met wie ik heel weinig contact heb door de vreemde hoekligging van mijn woning, die eigenlijk niet bij de ene en niet bij de andere straat hoort. Voor sommige mensen ook lastig te vinden.... Onlangs toch maar eens een kennismakingsbezoekje afgelegd om te overleggen over onze aangrenzende tuinen, voor en achter. Aangegeven wat ik wil gaan doen en geluisterd naar wat zij graag wil, het kwam redelijk overeen en ik mag mijn gang gaan, so far, so good...
Buurvrouw heeft echter een ongesteriliseerd poesje en ze wil het wel laten steriliseren, maar dat kost tegenwoordig een vermogen en ik zie het dan ook niet snel gebeuren. Laat ik voorop stellen, dat ik geen kattenhaatster ben, integendeel en overweeg om zelf weer een poesje te nemen, maar....
Dit ongesteriliseerde poesje trekt alle katers in de buurt aan, ook nog tot daaraan toe, maar die sproeien dus hun aanwezigheid in mijn voortuin met soms bijbehorende drollen. Ik ben iemand met een zeer goed ontwikkeld reukorgaan en die geur in de voortuin is echt een aanslag hierop, walgelijk. Ik heb al kattenschrik geprobeerd, waar vooral ik last van had, want het zou sterk naar lavendel geuren, wat ik heerlijk vind ruiken, maar het was meer een immense knoflooklucht, lekker in een gerecht, ik kweek dat ook zelf, maar in die concentratie was het toch wel heel overheersend en de katers trokken er zich niets van aan!
Onlangs hoorde ik van iemand, dat azijn goed hielp tegen katten.... Gisteren was ik even weg geweest en toen ik mijn tuinpad naar de voordeur op liep, werd ik bijna misselijk van de stank. Opeens had ik er echt meer dan genoeg van, dus een emmer water gepakt met een flinke plens azijn erin en dat langs de heg tussen buurvrouw en mijn tuin gegooid. Net even gaan ruiken en de stank lijkt nu weg te zijn, al is het vandaag een stuk frisser en de zon schijnt er nu niet op, maar het lijkt toch weg te zijn.
Wat verder lezen op Internet las ik ook, dat azijn voor planten niet zo geweldig is, groene aanslag kun je ermee verwijderen evenals onkruid tussen tegels. Ik heb al in een ander onderwerp geschreven over mijn ernstig verwaarloosde en overwoekerde voortuin, achtertuin ook, maar daar ben ik al een aardig eind op weg om er iets acceptabels van te maken. Ik zit daar ook het meest met mooi weer ;) De grote voortuin blijft een soort van nachtmerrie voor iedere tuinliefhebber, dus als het een en ander kapot gaat door de azijn, lijkt me dat een hoop werk schelen.
Maar wat is nu het echte effect op de planten en grond als ik dit met water en azijn langere tijd blijf doen om katers weg te houden? Het voelt wat dubbel, de voortuin is echt een nachtmerrie en ik heb het ergens al opgegeven, dat daar nog iets moois van te maken valt, maar een dode, kale tuin is ook weer zoiets... Als veel dood gaat en het kaal wordt, kan het perspectief bieden om toch nog iets van die voortuin te maken, maar hoe lang blijft die grond dan verzuurd of hoe je het ook wilt noemen?
Mocht iemand denken, dat ik overdrijf over de voortuin, ik kan verzekeren, dat niemand ook maar iets kan met deze tuin zonder een heel, heel dikke portemonnee om alles naar eigen smaak in te richten. Ik tuinier nu al zo'n 40 jaar in verschillende woningen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt!
Een voortuin lijkt ook een visitekaartje te zijn voor de omwonenden, maar ik kan er echt helemaal niets, maar dan ook niets mee! De chaos van lukraak geplante bomen, struiken en planten, ik kan er geen enkele structuur in ontdekken. In december heb ik het een en ander laten verwijderen, waarna het er al iets beter toonde, maar het blijft iets van een nachtmerrie.
Maar goed, terug naar mijn vraag, wat doet de azijn op langere termijn? Gezien mijn budget is azijn wel de goedkoopste en mogelijk ook de meest effectieve oplossing tegen stankoverlast, er lijkt echter een maar aan te zitten, waarover ik graag meer informatie hoor.
Vriendelijke groet,
Lily

wo, 12/04/2017 - 13:56
Libosa

Wat wil je, dat ik haar ga zeggen, je moet je poes laten steriliseren????? Het schijnt een pittige tante te zijn, die onlangs een monteur van Ziggo flink uitfoeterde, omdat deze voor haar woning geparkeerd had, omdat hij mijn adres niet kon vinden.
Ik heb een hoop ellende meegemaakt in de vorige woning, waarbij ik zelf zwaar mishandeld ben, denk je nu echt, dat ik dan ruzie ga maken over een niet gesteriliseerde poes, ik kan niet in haar portemonnee kijken.
Het was ook mijn vraag niet, wel wat azijn doet met planten en vooral aarde!
Vriendelijke groet,
Lily

wo, 12/04/2017 - 14:32
bruleham

Of azijn werkt tegen katten weet ik niet.Hoe sterker de azijnoplossing is,des te meer water zal ze onttrekken aan Uw planten ter plaatse.Bovendien zal de zuurgraad van de bodem dalen of m.a.w.uw grond zal zuurder worden wat ook weer van invloed is op de soort planten die U eventueel kunt zetten op de aangezuurde aarde.

wo, 12/04/2017 - 14:53
Libosa

Bedankt voor uw antwoord, Bruleham en het zal zeker niet de zuurgraad van de aarde ten goede komen, maar is het echt een probleem in deze tuin?
Ik overdrijf niet als ik mijn voortuin als een drama noem en voorlopig valt er geen enkele plant in te zetten, de grond, aarde is vergeven van wortels. Afgelopen zondag wilde ik lathyrusinfo-icon zaailingen langs het tuinhekje plaatsen om aan te tonen, dat een mooie voortuin mij ter harte ging. Het was een bijna onmogelijke opgaaf door het vele onkruid en woekerende planten, ook buiten het tuinhekje. Met moeite kon ik een kuiltje graven om er een zaailing in te zetten en hier en daar zag ik echt tot mijn verbijstering, dat er polsdikke wortels langs liepen en dan bedoel ik niet mijn smalle polsen.
Het is een lukraak ingerichte tuin, waar 10 jaar, maar waarschijnlijk veel langer niets aan is gedaan, dus is het echt een probleem als de aarde zwaar verzuurd raakt door het gebruik van azijn om katten weg te houden.
Betekent het jarenlang bedorven aarde of is na een jaar of twee de aarde juist weer te bewerken doordat veel is afgestorven en weer opnieuw en verstandiger ingericht kan worden?
Vriendelijke groet,
Lily

wo, 12/04/2017 - 18:44
bruleham

Jarenlang bedorven grond denk ik niet want door de regen wordt van het azijn weer veel naar beneden uitgespoeld . Uit uw beschrijving merk ik wel dat het inderdaad een heidens karwei zal worden om de tuin op orde te krijgen.Ik ken de grootte van uw portemonnee niet maar hier lijkt me een professioneel bedrijf met apparatuur om de bovengrond weg te halen en een nieuwe teeltlaag aan te brengen niet overbodig.

wo, 12/04/2017 - 19:31
Libosa

Bedankt voor uw antwoord Bruleham en ik heb vanmiddag nog eens geroken in de voortuin, maar de stank was weg, maar zonder zon en hogere temperatuur is het nog niet zeker, dat de stank ook daadwerkelijk verdwenen is of dat katers ook wegblijven.
Het is zeker zo, dat alleen een professioneel bedrijf aan deze tuin iets kan doen, afgraven en opnieuw inrichten en mijn portemonnee kan hier alleen maar over dromen... Ik heb het geld niet, zo simpel is het, maar toch wel prettig om te lezen, dat mocht het nodig zijn om vaker azijn te gebruiken, de aarde niet echt verziekt wordt door het gebruik.
Vriendelijke groet,
Lily

Onderwerp gesloten