Slecht bloeiende rhododendrons

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 02/05/2008 - 23:41
Michel Fermans

Slecht bloeiende rhododendrons

Ik heb diverse rhododendrons in mijn tuin staan en ik merk regelmatig dat ze heel slecht bloeien.

Over het algemeen groeien ze goed en zien ze er ook goed gezond uit alleen blijven veel bloemen dus achterwege!

Mijn grond is middelzware kleigrond die ik bij het planten van de rhodo heb verbeterd met 'Rhododendongrond' gekocht bij het tuincentrum. Standplaats = halfschaduw.

Op de foto een representatief voorbeeld dus een rhodo met slecht 2 bloemen!

Heeft iemand van jullie een idee hoe ik de bloei kan stimuleren?

Dank voor alle reacties.

Met vriendelijke groet,
Michel

Slecht  bloeiende rhododendrons
do, 01/05/2008 - 13:48
vanda1963

Ik weet niet waar je woont, maar zware klei is gewoon te voedzaam voor je rhodondendrons. Gevolg veel blad maar geen of weinig bloem. Ik zelf heb daar geen last van woon in Brabant met veel zandgrond. Gevolg schrale grond en daar houden ze gewoon het meeste van. Heb zo een twee drie geen oplossing voor je probleem. Misschien als je ze in een grote kuipplant met de juiste arme grond. Maar ik denk dat dat niet de bedoeling is

do, 01/05/2008 - 15:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb je al eens een organische plantenvoeding geprobeerd?
B.v. organische voeding voor azalea, rhodo-hortensia en zuurminnenden planten:

Zie: https://tinyurl.com/y5n7r3np

do, 01/05/2008 - 19:27
tuinprins

Er kunnen een aantal zaken hiervoor verantwoordelijk zijn:

1. te droog ten tijde van de knopzetting in juni/juli. Vooral onder eiken en berken kan het in de zomer zeer droog worden.

2. te weinig zon. U schrijft dat ze in de halfschaduw staan maar vooral de moderne rhododendroninfo-icon hybriden hebben graag wat meer zon dan algemeen wordt aangenomen. De grond mag echter niet te droog zijn (zie punt 1)

3 de cultivar die hebt staan is een matigbloeiende soort. Op een kwekerij worden ze vertroeteld en in de watten gelegd en is alles gericht op goede groei en knopzetting (de plant moet immers verkoopbaar zijn). De omstandigheden in de tuin steken vaak schril af bij die op een kwekerij. Een rhodo die van zichzelf al niet rijk bloeit zal onder matige tuinomstandigheden nooit veel bloemen kunnen produceren.

4 of de kleigrond debet is aan het slechte bloeien weet ik niet. Rhododendrons houden van zure grond en klei is kalkrijk dus dat kan problematisch zijn. Ik zie echter op de foto dat het blad er redelijk gezond uit ziet en U zegt dat de rhodo's goed groeien dus lijkt mij de kleigrond (verbeterd met rhodo-grond) niet de primaire oorzaak.

Hierboven wordt gesuggereerd dat je de rhododendrons schraal moet houden en dat ze dan zullen gaan bloeien. Hier ben ik het niet mee eens. Rhododendrons, en dan vooral de moderne tuinhybriden, houden van humusrijke grond en niet van arme schrale zandgrond. Misschien is het 't beste ze nu te bemesten met een een organische meststof zoals Culterra of van DCM.

Gegroet, de tuinprins

vr, 02/05/2008 - 00:07
Michel Fermans

@Iedereen

Bedankt voor jullie reacties!

Droog is het in mijn tuin zeker niet. Zelfs na de warmste zomer is hier nog alles groen.
Ik zal ze eens verwennen met wat 'rhodomest' en kijken of dit mss een positief effect oplevert

vr, 02/05/2008 - 15:36
Annis

Hier staan de Rhododendrons op kleigrond en doen het heel goed. In maart-april krijgen ze Rhododendronmest en in het najaar nog een gift turf. In de zomer als het erg droog is krijgen ze water inverband met de vorming van de nieuwe knoppen. Ze bloeien hier ieder jaar weer volop. Ik heb een struik erbij staan die ik al 30 jaar heb en bloeit nog net zo goed.Soms gooi ik ook het afgemaaide gras er als mulchlaag omheen.

Ann

vr, 02/05/2008 - 23:41
Michel Fermans

@Annis

Bedankt voor je reactie.

Ik ga het gegeven advies ook eens proberen!

Met vriendelijke groet,
Michel

vr, 09/05/2008 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goedendag,

Ikzelf verkoop al een aantal jaren veel Rhododendrons ik heb nu een website waar je ze kunt bestellen (ook andere soort bloemen en planten) Ik verkoop rhododendrons voor 7.50 per stuk ik heb veel soorten erop staan zouden julie er alsjebliefd ff op kijken je kunt me bellen of mailen voor tips.

MVG ottovander kraan https://tinyurl.com/y3abpzsz

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag