Smalle, hoge struik gezocht

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/04/2007 - 16:02
mosphat

Smalle, hoge struik gezocht

Hallo,

In onze tuin hebben we tussen ons schuurtje en de erfafscheiding (draadmat-hek waar Hederainfo-icon tegenop groeit) een stuk grond van 30 cm bij 4 meter.

Aangezien we niet echt nuttig gebruik kunnen maken van die smalle reep grond, zou ik 'm het liefst dicht laten groeien met een of andere struik of plant.

Mijn vraag: weet iemand een struik/plant die voldoet aan de volgende dingen:

- De onderste 1,5 meter is een schaduwrijke plek. ('s middags staat de zon erop, maar het hek met de hedera veroorzaakt schaduw. Het hek is voor ongeveer 40% dichtgegroeid)
- Het betreft Almeerse kleigrond
- Het mag/moet tot 2 meter hoog kunnen worden. (Als het boven het schuurtje uit bloeit, kunnen we er vanuit de tuin namelijk ook van genieten)
- Eetbare vruchten zijn een pluspunt :)

Iemand een suggestie?

Groetjes,
Ruud

ma, 09/04/2007 - 17:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Ruud,

Het is best wel lastig om daar zo even wat op te bedenken. Ik denk dat een paar dingen belangrijk zijn om over na te denken. Omdat er niet veel ruimte is zul je iets moeten aanplanten wat makkelijk te snoeien is.

Je kunt denken aan een goudiep (Ulmusinfo-icon hollandica 'Wredei') mooi goudgeel blad in de zomer,deze boom kun je ontzettend compact houden door te snoeien. Je kunt ook denken aan een zuilvormige sierkers (Prunusinfo-icon serrulata Ámanogawa' leuke bloesem deze maand. Wat ook kan is bijv. een boom of struik op stam denk aan glansmispel (Photiniainfo-icon fraseri 'Red Robin' ) of portugese laurier (Prunus lusitanica). Of trompetboom ( Catalpainfo-icon bignonioides). Bij bomen of struiken op stam kun je ook vaste planten zetten die de kale stam opvullen Bijv. Leverkruid (Eupatoriuminfo-icon purpureum) 2 meter hoog. De klei afgraven tot een cm. of 40/50 en dan opvullen met bemeste grond is beter,ook voor het onderhoud. Als je het afgraaft kun je het beste gaten boren in de grond en dat opvullen met zand dat is beter voor de waterhuishouding. Denk ook om bemesting voor de beplanting in de border maar ook in potten. 3 x per jaar is niet verkeerd.

Succes.

ma, 09/04/2007 - 18:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Ruud
Kijk eens op internet bij Hibiscusinfo-icon syriacus, zomerbloeiend en verkrijgbaar in diverse kleuren, bloemen enkel of gevuld, en makkelijk te snoeien, natuurlijke hoogte 2 tot 3 meter.
Diverse exemplaren staat hier in de Drontense kleigrond.
Kijk eens op internet bij kwekerij Esveld. https://tinyurl.com/6g7rbbo
M.v.g.
Jan

ma, 09/04/2007 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het strookje is eigenlijk te smal om er wat op te doen, vooral ook door de Hederainfo-icon.
Mijn advies is eigenlijk, laat de Hedera de strook volgroeien.
Gaat naar verloop van tijd ook bloeien, en geeft vruchten.
Maar de strook beslist niet uitgraven, en bemeste tuingrond aanvoeren.
Want je haalt goede grond weg, en er komt slechtere grond voor terug.
Werk gewoon compost door de grond, goedkoper en beter.

di, 10/04/2007 - 11:15
tuinprins

Ik sluit me geheel aan bij het antwoord van De Haan. Als de de strook grond maar 30 cm breed is en in de schaduw ligt kun je daar geen struik planten die toch hoog moet worden.

Gegroet, de tuinprins

di, 10/04/2007 - 15:04
Spuddy0108

Een hoge bamboe kan er wel tussen

wo, 11/04/2007 - 01:04
tuinprins

De meeste bamboes dijen erg uit of, nog erger, gaan ontzettend woekeren. Een wortelbegrenzer is aan te raden. En probeer die maar eens op een fatsoenlijke manier tussen schuur en gaas te krijgen. Bovendien vermoed ik dat de vragensteller nou niet een plant als bamboe in gedachten had.

Gegroet, de tuinprins.

Onderwerp gesloten