stokrozen doen niets

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/09/2016 - 19:40
marjorieg

stokrozen doen niets

de stokroos zou makkelijk zijn. en dat is ie overal behalve bij mij. hij staat in de zon, in brabant op zandgrond. komt ieder jaar een stukje op en dat is het dan. in 5 jaar tijd 1 maal gebloeid. ik heb op die plek al een andere ernaast gezet en ook die doet het niet. wat ik heb gehoord is dat arme grond, weinig mest, geen grote waterbehoefte is wat een stokroos makkelijk maakt wat heeft de stokroos nodig om te bloeien?

vr, 16/09/2016 - 22:54
tuinprins

De stokroos (Alceainfo-icon rosea) is in principe een tweejarige plant al kan ze zich soms gedragen als een kortlevende vaste plant. Meestal zaai je de stokroos in mei-juni en plant je die in september uit in de tuin. Ze zal dan het jaar erop bloeien. Na de bloei win je zaad en doet de plant weg. Het jaar erop dan weer zaaien in mei-juni etc. Je kunt de planten natuurlijk ook zichzelf laten uitzaaien door de uitgebloeide stengels geruime tijd te laten staan.
Wat heeft de stokroos nodig om te bloeien? Zonnige standplaats is het belangrijkste. En verder: ook al zie je soms stokrozen groeien op arme, droge grond (bijv. tussen het trottoir en een huis) toch zal die het beter doen op grond die wat humus bevat en in het tweede jaar (jaar van bloei) niet al te droog is.
Je schrijft dat je in Brabant tuiniert op zandgrond. Ook ik tuinier in Brabant op zandgrond maar de ene zandgrond is de andere niet. Je hebt plaatsen met arme zandgrond maar ook plaatsen met vruchtbare zandgrond.
Gegroet, de tuinprins

vr, 16/09/2016 - 23:36
fuchsia

Een aanvullende vraag;
Heeft de stokroos geen behoefte aan kalkrijke grond, ik zie hem vaak in oude steden tegen de muur aan groeien en bloeien, zomaar tussen huismuur en klinkertjes.

zo, 25/09/2016 - 09:15
bigsmoke

Ik woon ook in Vlaams-Brabant (Halle) en tuinier op klei-leemgrond. Mijn stokrozen staan aan de voet van een beukenhaag in volle zon. Ze staan niet echt droog maar moeten vechten voor hun vocht wegens de haag. In het voorjaar geef ik ze een laagje compost. Ze bloeien steeds goed. Ik heb zaad van witte, gele, roze, rode. Indien je er wat wenst laat dan iets weten.

zo, 25/09/2016 - 18:56
marjorieg

ik geef t op, heb geplant en gezaaid en gemest en niet gemest en water gegeven en droog laten staan en t wil daar gewoon niet, ik zit trouwens in nl brabant.... en dank voor de reacties en het aanbod van zaad. maar t werkt daar blijkbaar niet.

zo, 25/09/2016 - 23:31
Ineke*

Eerst in een pot zaaien kan ook. Kan nu al, pot op een beschutte plek zetten.

ma, 26/09/2016 - 09:14
tuinprins

Ik woon in het midden van Brabant(NL) en ik zie hier genoeg stokrozen staan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag