Tuin planten gaan dood.

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/06/2017 - 19:17
Thomas89

Tuin planten gaan dood.

Hallo,

Vorig jaar hebben we 3 nieuwe vaste tuinplanten geplaatst, deze zijn dit voorjaar allemaal dood gegaan. Daarbij zijn enkele andere planten, die er ongeveer al 2 jaar staan en het altijd goed deden tot dusver, aangetast door een of andere ziekte (?).

De blaadjes gaan dood en er zitten witte vlekjes op. Zoals te zien zijn op de foto's

Ik weet niet of het in verband staat met de andere planten die dood zijn gegaan maar weet iemand wat deze 'ziekte' is en wat er ik aan kan doen om te zorgen dat het niet verder verspreid?

Mvg,

Thomas.

ma, 12/06/2017 - 06:12
tuinprins

Dit lijkt mij een Leucothoeinfo-icon soort, waarschijnlijk de cultivar 'Zeblid'.

Leucothoe houdt van een humusrijke, niet te droge maar wel goed water doorlatende zure grond in de zon of half schaduw. Omdat de plant van zure grond houdt is ze niet geschikt voor kleigrond. Leucothoe stelt dus redelijk hoge eisen aan de standplaats en lang niet iedere tuin kan aan die eisen voldoen.

Op de tweede foto zie je wat kleine bladvlekken. Bladvlekken ontstaan als het blad van een plant lang nat blijft. Dit kan gebeuren door overmatig water geven, regenrijke periodes waarin het blad regelmatig lang nat blijft of een luwe standplaats waardoor het blad minder snel opdroogt. Leucothoe is gevoelig voor het krijgen van bladvlekken dus de standplaats dient wel overwogen te worden gekozen. Eventueel kun je de bladeren die het meest zijn aangetast wegknippen.

De eerste foto is een ander verhaal. Hoelang staat de plant zo met dat bruine blad? Mijn eerste gedachte is dat de de nieuwe groei getroffen is door de late nachtvorst die we in april hebben gehad. Veel planten hebben toen een tik gehad van de vorst. De meeste planten herstellen zich hier wel van. Ik zou het bruine blad wegsnoeien en de plant wat organische mest geven zodat die zich wat gemakkelijker kan herstellen.

De plant zou eventueel ook last kunnen hebben van een schimmelziekte zoals bijvoorbeeld (tak)phytophtora. Hier is in de regel weinig tegen te doen. Vooralsnog ben ik echter geneigd te denken dat de late vorst de oorzaak is van het feit dat de plant er nu zo uitziet.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag