Verplanten van een boom

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/05/2011 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verplanten van een boom

Beste mensen,

Vorige week maandag heb ik een klein boompje verplant vanuit de tuin van mijn ouders.

De naam van de boom weten we niet meer. het in een geënte boom van zo'n 1,30 M met een grote halve bol boven op de stam. deze heeft heel veel kleine blaadjes (bladverliezend) als hij net begint uit te lopen zijn de blaadjes heel licht groen en daarna worden ze steeds donkerder. iemand een idee welke boom?

Het geval is dat bij het uitsteken er andere planten rondom het boompje behouden moesten blijven. We hebben daarom geen kluit maar de wortels 30 / 40 cm vanuit het hard afegehakt.

binnen het uur stond hij in zijn nieuwe kuil en daarbij heb ik flink veel water erbij in gedaan. en goede zwarte grond gemengt met een beetje zand.

Heb hem vanaf maandag elke dag 3 a 4 gieters van 10 liter gegeven. kort na het verplanten gingen de blaadjes hangen en nu zijn zelfs alle blaadjes uitgedroogd / verdroogtd.. knappen af als je er met de hand over heen gaat.

Is de boom nu overleden? of hoe kan ik checken of hij nog leeft? en wat is nu de beste methode die ik kan gebruiken het boopje in leven te houden?

groeten Rik

ma, 09/05/2011 - 18:31
Hmm

Bomen verplant je in de planttijd, of ze moeten opgekweekt zijn in een pot en zo worden aangeboden.

Dat wil nu niet. Ondanks al het water verdroogt de boom. Wat wel wil is die speciale boomgraafmethode. Dat is een kraan met een enorme kuipvormige schep waarmee ze een kluit van vele meters in breedte er mee uitgraven. En dan nog is het hopen en bidden.

di, 10/05/2011 - 00:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat je nog kunt proberen is de kroon flink terugsnoeien, in de hoop dat de plant later weer opnieuw uitloopt.

di, 10/05/2011 - 00:07
D_SDennis

Tsja, als je al zijn fijne wortels afsteekt dan is het vragen om problemen. En de wortels die nog over waren zullen nu vast verdronken zijn door de enorme hoeveelheid water die je geeft. Om de paar dagen water geven is echt wel voldoende. Maar volg de tip van GC, misschien is er nog wat te redden....

di, 10/05/2011 - 13:00
Hmm

Nog even een vraag.

Planten worden tegenwoordig aangeboden in een pot. Daardoor heb je het hele seizoen de mogelijkheid om te planten. Ook zouden de tuincentra en supermarkten geen business meer hebben.

Maar ik bestel wel eens wat via het internet, Ik krijg daar planten met schoongewassen wortels aangeleverd met een klein uitloopsel. Je denkt aanvankelijk of dat wel goed zal gaan. Maar het gaat goed. Ze zijn in een plastic zak(je) verpakt met wat turfmolm.

Hoe doen ze dit, kunnen wij dat ook ?

di, 10/05/2011 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hmmm: de planten die op die manier verzonden worden zijn allen voorzien van een wortelstok of knol. Door de plant zonder blad of groeiende scheuten aan te leveren, lukt de hergroei vaak wel. In feite is de plant nog (kunstmatig) in ruste. Dat je zo'n stek niet eindeloos kunt bewaren om te verzenden zal duidelijk zijn.
Met name vaste planten worden om die redenen ook wel ingevroren en op het moment van verzenden ontdooid.

Onderwerp gesloten