Waarom heet een Acer in het Nederlands Esdoorn?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/07/2014 - 14:49
Draco

Waarom heet een Acer in het Nederlands Esdoorn?

Je hebt de Meidoorn, Sleedoorn, Duindoorn, Vuurdoorn en Valse Christusdoorn (Gleditsiainfo-icon triacanthos) om maar enkele te noemen. Daarnaast zijn er veel stekelige soorten waar de naam geen aanwijzing geeft. Een Esdoorn is geen Es en heeft geen doornen. Waar komt deze Nederlandse benaming dan vandaan?

zo, 06/07/2014 - 15:28
GreenConnection

Mogelijk (via Wikepedia):
'De botanische naam Acerinfo-icon is van onduidelijke herkomst. Het Latijnse woord
'acer' betekent spits of scherp. De naam zou betrekking kunnen hebben op de
spitse vorm van de bladeren die bij sommige soorten voorkomen'.

zo, 06/07/2014 - 17:37
WiPe

Hey Draco,

Nederlandse soortnamen worden altijd met een kleine letter geschreven. Je schrijft toch ook niet 'Aap', 'Ezel','Kip' of 'Varken'?

zo, 06/07/2014 - 17:42
RdB

Volgens een ethymologische site: https://tinyurl.com/y4fcbevq betekend es speer en schip. De naam zou dus verwijzen naar het gebruik. Een veel uitgebreidere uitleg over Es vind je onder het lemma Es (loofboom).

Ruud

@Wipe: Het genootschap Onze Taal schrijft: In vakteksten, zoals een dieren- of plantengids, wordt voor Nederlandse namen soms ook de Latijnse conventie gehanteerd, dat wil zeggen dat elke dieren- of plantennaam met een hoofdletter begint: Kleine vos, Gele lis. Dit heeft als voordeel dat duidelijk is of kleuraanduidingen of woorden als kleine en grote deel uitmaken van de naam of niet. Hoofdletters verderop in de naam zijn in het Nederlands niet nodig: Kleine plevier, Paarse dovenetel, Gewoon duizendblad.

zo, 06/07/2014 - 22:47
Draco

Normaal gebruik ik ook geen hoofdletters voor Nederlandse soortnamen, maar het was meer bedoeld om de vraagstelling te benadrukken. Dat het soms wel mag worden toegepast zoals in genoemde voorbeelden is dan weer nieuw voor mij. De Valse christusdoorn was dus gedeeltelijk goed? Voor diepgelovigen misschien wat moeilijker om te accepteren.

Onderwerp gesloten