Wat zit er in mijn boerenjasmijn 1e foto

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/06/2008 - 21:09
Elene

Wat zit er in mijn boerenjasmijn 1e foto

Mijn boerenjasmijn heeft het nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar moeilijk. Ik vind het heel vervelend want ik ben dol op die struik (als hij bloeit en geurt) en heb nu maar 1 bloem... Een paar huizen verderop staat er een die overdekt is met bloemen! Aan de grond ofzo ligt het dus niet. In de vroege lente groeit de mijne altijd wel goed, en hard ook. Dan ineens gaan de jongste blaadjes aan de uiteinden van de takken rimpelen en aan elkaar kleven. Er komen geen knoppen want zo groeit het niet goed meer... Daar zit een beest in denk je dan. En ja hoor, een soort bruin torretje zit erin dat heel erg schichtig is en cameravrees heeft - die heb ik dus niet goed op de foto gekregen. Ik weet alleen niet zeker of hij wel iets met het rimpelende blad te maken heeft. Nu is het te laat, maar volgend jaar wil ik het niet meer hebben. Wat zit er in mijn boerenjasmijn en hoe krijg ik het eruit? Of kan het gewoon zijn dat hij niet bloeit omdat hij pas twee jaar daar staat? Of hebben de lieveheersbeestlarven er toch iets mee van doen? Er zitten er nu heel erg veel overal. Zie de zwarte vlekjes op de schutting. Die bijten mij ook en reizen mee naar binnen op mijn kleren en in mijn haar! Ik vind ze niet vervelend want ze eten mijn luizen op, maar als ze ook de boerenjasmijn stukmaken wordt het anders...
PS Foto's maken lukt me niet erg goed maar je kunt hier vrij duidelijk het gerimpelde blad zien.

Wat zit er in mijn boerenjasmijn 1e foto
ma, 02/06/2008 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor echt rijke bloei, moet de heester wat langer vast staan. De bladmisvorming komt mi. door luizen, die aan de jonge bladeren zuigen. Je hebt niet voor niks zoveel lieveheerbeestlarven. In een vroeg stadium een harde straal water doet ze wel verdwijnen. Helaas is dat nu te laat. De beschadiging is al veel eerder ontstaan. Volgend jaar bij het uitlopen van de scheuten snel ingrijpen, dus.

ma, 02/06/2008 - 23:36
Elene

Bedankt voor uw antwoord Greenconnection.
Maar ik heb het hele jaar nog geen luis gezien op de jasmijn... (Wel heel erg veel op de rozen en de vlier, hun takken waren wel een keer zo dik door de luizenlagen erop!) Er zit wel een soort wit stof onder de jasmijnbladeren langs de nerven..? Je veegt het er niet makelijk af. Is dat misschien een goede hint?

En okee, ik oefen nog wel een jaartje geduld voor de mooie bloemen!

ma, 02/06/2008 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch denk ik dat het luizen zijn (geweest).
Misschien een foto van de onderkant blad met het 'witte stof'?

ma, 02/06/2008 - 23:57
Elene

Goed, ik zal morgen zo'n blad plukken en op de foto zetten of scannen. Nu is het te donker om het spul te zien...

di, 03/06/2008 - 18:22
Elene

Tja. Met fototoestel in de aanslag ging ik kijken onder alle jasmijnbladeren op zoek naar het witte spul en het blijkt dat wat ik zag, iets is wat gewoon bij jasmijnbladeren hoort. Ze hebben het allemaal! Dus geen foto en nogmaals dank voor het antwoord!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag