welk soort hedera?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/11/2003 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

welk soort hedera?

Ik wil de zijwanden van onze garage/carport laten begroeien met hederainfo-icon (op betongaas). Hiervoor ben ik op zoek naar een hederasoort met groot blad, die bloeit met van die typische hedera trosjes. Ik woon op kalkrijke kleigrond. Weet iemand welke soort hedera ik het beste aan kan schaffen en waar ik deze kopen kan in de kop van Noord Holland?
Alvast bedankt.

vr, 28/11/2003 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat mij betreft een aanrader als je om werk verlegen zit. Ik zou het niet doen !

vr, 28/11/2003 - 07:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moet je zeker doen.

Het is een ideaal jachtgebied voor jaagspinnen. Weetje wel, die harige met die lange poten die zo hard rennen kunnen. En die in de winter gegarandeerd je warme huis weten te vinden. Ook andere insecten vinden dit een prachtig woonoord.

Ongeveer drie a vier keer per jaar ben je bezig met snoeien. Zo ben je wel eventjes van straat af.

Hederainfo-icon en een muur ? Ideale combinatie ivm de hechtwortels van de hedera. Mocht je de hedera ooit moe zijn? Leuk karweitje om de hedera te verwijderen en de muur weer schoon te krijgen. Lukt pas na een jaar of 5; 6.

Gaatjes in het voegwerk van de muur? Hedera gaat er doorheen en drukt de stenen uit elkaar.

Belachelijk? Nee, eigen ervaring.

vr, 28/11/2003 - 09:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Voor zover ik weet zal de combinatie die je wil niet lukken. Een uit zaad gekweekte Hederainfo-icon klimt eerst en heeft van die kleinere blaadjes. Als hij oud genoeg is verandert het blad van vorm is begint hij te bloeien. Maar dan klimt hij niet meer verder.
En bovendien zullen stekjes van juveniel weefsel (van een plant die bovenaan al adult is) juveniel blijven. Stekjes van adulte delen zullen adult blijven en niet klimmen.
Dus je zal best een cultivar nemen met groot blad, maar dia zal niet bloeien. Wat je wel kan doen is een klimmende en een adulte samen zetten. Zo zal je muur begroeien en heb je onderaan vruchtjes.
Ik weet niet zo wat er op de markt is, maar ik denk wel dat er al cultivars zijn die minder hechtwortels maken. Eens bij de kweker navragen.

Pieter

vr, 28/11/2003 - 21:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie reakties.
Het gaat hier niet om een garage van stenen muren, maar een op het erf vrijstaande overkapping waarvan de zijwanden van betongaas zijn. Dat van die spinnen geloof ik onmiddelijk, maar daar barst het hier toch al van.
Iemand nog tips voor een soort?

vr, 28/11/2003 - 22:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kan me voorstellen dat je dat een leuk plan leek alleen bij landhuizen werkt het anders. De ruimte'szijn groter en daar lopen een paar hoveniers om de boel te onderhouden. Je zit alleen al met de ellende dat na het snoeien alles nog weer afgevoerd moet worden. Ik heb ongeveer 70 meter klimop. Mooi maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het enorm veel werk is. Gelukkig heb ik bloemisten die het afval graag willen hebben met de feestdagen . Moet je het afvoeren dan heb je er veel werk mee. In een gewone huis-tuin en keuken hakselaar kun je het niet verwerken . Ik zou je willen aanraden om eens over clematissen te denken en daar tussenin voor komend jaar zaailathyrus. Aks je dan in het voorjaar vaste lathyrusinfo-icon zaait dan kun die het jaar rna gebruiken.
Verder zijn er gewoon een aantal planten die ik zeker niet zo planten zoals vuurdoorn en rozen want je hangt altijd en eeuwig in de doornen.
T'Is jammer dat je wat laat bent maar meestal staan er wel de nodige uitlopers in de tuin . Een vriendin komt volgende week uit Twisk die had zo zo'n zak met uitlopers mee kunnen nemen. Laurier is misschien nog wel wat dat kun je ook wel met het nodige snoeiwerk iets beter in toom houden of smalle coniferen. Die groeien ook echter behoorlijk hard. Sterkte met de plannen

za, 29/11/2003 - 19:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou de Hederainfo-icon helix nemen, je heb dan een mooie donkergroene achtergrond voor de tuin. Onderhoud, 1X per jaar de ranken tot 30 cm van de randen weghalen. 1X per jaar met de heggeschaar al het blad zo kort mogellijk wegknippen, je houd een bruine vlakte over, maar als je dat in het voorjaar doet is het zo weer groen.

zo, 30/11/2003 - 01:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hederainfo-icon helix Woerner is verreweg het beste soort!
Het heeft een vrij groot blad en een prachtige opvallende nerf en is ook nog eens keihard.
Kijk maar eens bij : https://tinyurl.com/yyxvdog4 ze hebben ze niet in hun plantenshop maar kunnen ze wel leveren.
Ze hebben ongeveer soorten ik heb ze daar onlangs ook gekocht.

groetjes, Tom

zo, 30/11/2003 - 01:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uhm 20 soorten bedoel ik!

Tom

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag