Welke boom zouden jullie planten?

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/07/2009 - 16:10
maarten_09

Welke boom zouden jullie planten?

Wij hebben onlangs een nieuw huis gekocht. Zo ziet de tuin er op dit moment uit. We kunnen pas in het huis in november en toch zijn we al volop bezig met plannetjes te maken.

De catalpainfo-icon zouden we wegdoen, omdat die hun wortels oppervlakkig groeien en we hebben schrik dat ze de terras zouden schaden. We zouden wel graag een nieuwe boom planten, maar kennen er niet veel van...

Leuk zou zijn mocht er een mooie bloem aangroeien, en een mooi kleur in de winter is ook meegenomen. We zoeken geen te grote, maar ook geen te kleine boom...

We zijn benieuwd naar jullie tips!

Dank bij voorbaat!

Welke boom zouden jullie planten?
di, 28/07/2009 - 16:52
@lbert

wat dacht je van fruitbomen, bloeien vaak in het voorjaar en je hebt er nog fruit van in het najaar.
ik heb zelf leiappels langs de schutting zodat hij niet teveel ruimte inneemt en je kunt de hoogte van de boom makkelijk in de hand houden.

di, 28/07/2009 - 18:14
dennix

er ligt er aan hoe hoog je hem echt wil hebben
maar ik zou zeggen bijv.:
japanse esdoorn schijnen wel vrij duur te zijn maar wel mooie kleuren het hele jaar door
judasboom een beetje struikachtige boom en krijgt in de herfst bruinpaarse peulen
hulst is een mooie lang groen blijvende boom maar kan wel 20 meter hoog worden hij blijft wel vrij smal (bij mij dan)
zoete kers wordt rond de 10 meter geeft mooie witte bloemetjes en trekt veel vogels
ik hoop dat je er iets mee kan het is wel een beetje basis info wat ik geef en weet niet zeker of alles precies klopt (maar dan zal ik wel verbeterd worden door andere)
ook wat albert zegt is een goed voorbeeld want je krijgt er nog fruit van ook, ligt aan de fruitboom maar, sommige soorten trekken veel vogels en insecten

dennis

di, 28/07/2009 - 18:30
maarten_09

We hebben eens rondgekeken en bij de kersen hebben we misschien iets gevonden dat ons interesseert...

Namelijk de

Prunusinfo-icon subhirtella ‘Autumnalis’

Maar heeft iemand daar ervaring mee? Ook qua kostprijs? En wanneer best te planten?

di, 28/07/2009 - 19:20
Hendrik Jan

Ligt er ook een beetje aan waar je hem gaat plaatsen.
Blijft het gazon en wordt daar de boom geplaatst of komt de boom in een border, maakt echt veel uit.

Ik zoe goed zon in jullie tuin en dan is juist een catalpainfo-icon (als de grond zijn water goed afvoert en ideale boom - niet de bolcatalpa), een uitstekende boom; gevoelsmatig rijk groen, grote transparante bladeren die het zonlicht filteren niet direct tegenhouden en is goed te snoeien zonder dat de boom echt wordt verpest.

Een mooie sierappel (Malusinfo-icon soort); bloesem EN sierappeltjes die LANG blijven hangen, bijv. tot in december.

Een magnoliainfo-icon, de echte boom vormen worden denk ik toch te groot en met snoeien wordt vaak de boom behoorlijk verpest.

Een krentenboom (Amelanchierinfo-icon), bloesem, kleine blaadjes, vruchtjes en en mooi hersft verkleuring.

Een kornoeltje (Cornusinfo-icon), heel veel soorten, een hele mooi is bijv. de cornus controversa variegata, met een duidelijk horizontale vertakking, maar die zet je weer niet midden in de tuin, maar achterin.

1. wat voor soort tuin wil je
2. heeft het terras de overhand
3. komen er (grote)borders
4. blijft er een gazon
enz.

Dan kiezen voor een boom of echt helemaal gaan voor een speciale boom en daar je tuin aan aanpassen.

di, 28/07/2009 - 18:59
birdwatcher

wat voor schade verwacht je van de wortels,van de catalpainfo-icon.
iedere boom kan de bestrating omhoog duwen,catalpa doet niet meer als andere bomen.
groet dirk.

di, 28/07/2009 - 19:25
Hendrik Jan

Op zich een goede keus, niets mis mee. Best een goede boom voor jullie tuin, niet te groot, bloeit 2x (1x met grote onderbreking), maar geeft absoluut geen 'rijk' (uitbundig) gevoel in je tuin als dit de enige boom wordt. Is betaalbaar, verder niet echt problematisch.

di, 28/07/2009 - 19:41
Morty

De Malusinfo-icon 'Evereste' is een zee rmooie en goede sierappel, en wordt ook niet te groot ivm met uw tuin schat ik zo.

di, 28/07/2009 - 23:18
maarten_09

Eigenlijk willen we de tuin op zich niet zoveel veranderen. We willen er wel wat meer kleur insteken door snijbloemen te plaatsen aan de borders...

De haag zal ook blijven staan.

Onze tuin is idd volledig zuid gericht, dus we hebben maximaal de zon

We zoeken eigenlijk een boom waar we nog onder kunnen lopen (dus geen laagstam)... Ik besef ook dat de catalpainfo-icon het goed doet in onze tuin, maar ik zie hem niet zooo graag...

di, 28/07/2009 - 23:24
maarten_09

De krentenboom lijkt ons ook heel mooi. Zou hij passen op de plaats waar de catalpainfo-icon nu staat?

di, 28/07/2009 - 23:47
Hendrik Jan

Kan, dit boompje heeft lang in het seizoen iets te bieden, maar past naar mijn idee beter in een border en is niet echt een boompje om onder door te kunnen lopen.

Een sierappel (Malusinfo-icon soort) lijkt me dan toch een betere keus, een (sier)fruitboompje past goed in/op een gazon, natuurlijke uitstraling, deze boom bied ook redelijk veel; bloesem, redelelijk transparant van structuur, sierappels die kleurgeven en lang blijven hangen.

Je zou ook nog naar een Albizia (Perzische slaapboom), omstandigheid is denk ik goed; zonning en beschut. Super exotisch boom, ragfijn transparant (veder)bladerdek en fantastische bloemen. MAAR op een gazon ....?

Kijk hier eens (dit is echt geen reklame maar deze sites staan in mijn favorieten om bomen te kunnen kiezen).

1 https://tinyurl.com/y42e3y4l
2 https://tinyurl.com/y575xtpa en klik dan op item bomen
3 https://tinyurl.com/y6pjlwqg is fantastisch qua informatie, maar hier heb je om je te orienteren niet direct een overzicht

wo, 29/07/2009 - 10:52
maarten_09

Bedankt voor de hulp!

Ik doorblader eens de sites!

wo, 29/07/2009 - 12:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijsterbes,
Achter ons schuurtje stond mijn vrouw aan het hek te praten met de vrouw van het witte hondje en ik schrok want ik had daar een jong lijsterbesje in de grond gezien van zo'n 20 cm hoog en daar stond zij bovenop. Dat jonge plantje had mij aan ons vorige huis doen denken waar wij ook een lijsterbes hadden. Het is alweer twaalf jaar geleden maar hij staat daar nog in het voorjaar bloeiend met geurende witte bloemtuilen gevolgd door zware trossen oranjerode bessen die de takken buigen.
En nu stond daar bij het hek langs onze bejaardenwoning zo'n heel jong boompje. Het leek niet echt beschadigd en heb het maar vlug weggehaald en op een veiliger plekje gezet naast de composthoop.
Mijn boompje; en elk jaar groeide het meer dan een meter. Vorig jaar de eerste bloemen en bessen en dit jaar, ik denk dat het nu acht jaar is, hangen de takken krom van de bessen. Ik ben er blij mee en ook de vogels. Het is een echte vogelboom. Een boom om van te houden. Houden van..., dat gelukkig maakt. Als je zo tuiniert dan heb je er ook wat aan. Het met liefde in je tuin rommelen schenkt welzijn voor lichaam en ziel.
Ik ben soms bedroefd bij het lezen hoe sommige mensen, hier op het forum ook, omgaan met de natuur en met zichzelf. Het gaat toch niet om het hebben van.., maar toch meer om het houden van?
Een rommelhoekje in de tuin, een paar gestapelde stenen waar een dikke zwarte pad onder huist die je aankijkt als je tegen hem praat. Je zou er een boek over kunnen schrijven.
Een keurig aangelegde tuin geeft een hoop werk om bij te houden, maar is dat genieten? Een boom werkt met zijn wortels de tegels van het terras omhoog. Nou en? Nee, weg die boom. Andere boom.
Dat is lukraak en zonder gevoel de baas spelen, terwijl de boom alleen maar wil zeggen dat de tegels op zijn voeten hem storen.
Prinses Irene, die schat, wordt deze week 70 jaar, zij omarmt een boom, voelt zijn kracht, snuift zijn geur en is er gelukkig bij.
En ik werp verliefde blikken op mijn lijsterbes. Houden van.., en gelukkig zijn, je kan het in de eenvoud vinden.
Frans.

Welke boom zouden jullie planten?
wo, 29/07/2009 - 14:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel mooi, Frans!

Ik zie ook niet wat er mis is met die fraaie Catalpainfo-icon. Hij staat daar als een baken in de stenenmassa; het weinige groen daar..........

wo, 29/07/2009 - 15:06
maarten_09

Het is een feit dat de buren weinig groen hebben.. Maar daar kunnen wij niet veel aan doen denk ik. Gelukkig kun je dat niet zien van die tuin (de haag komt hoog genoeg ;-)).

En ok, die catalpainfo-icon staat misschien wel mooi... Maar sorry ze, die terras is mooi en heeft heel wat geld gekost en sommige mensen hebben nu eenmaal niet het geld om dat allemaal te herstellen...

En ik wil ook houden van mijn tuin. Maar omdat ik weinig van bomen ken, vraag ik aan jullie welke boom er zou kunnen passen (ook omdat niet elke boom in een kleinere tuin past...). Ik zou niet om het even welke boom kiezen, maar een boom die bij onze smaak past, waar we met plezier kunnen naar kijken, hoe hij groeit, verandert in de seizoenen,...

wo, 29/07/2009 - 15:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schade door boomwortels aan een terras kan iedere boom veroorzaken. Een boom zoekt nu eenmaal verankering en evenwicht. Blad in het najaar geeft vlekken; bessen idem.

za, 08/08/2009 - 07:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik zou de catalpainfo-icon laten staan en die bossige coniferen achter in de tuin vervangen door leibomen. Dat scheelt ook een hoop inkijk van de achterburen. Een judasboom is ook heel mooi. Bloeit in mei op het kale hout.
Gr Ellen

di, 11/08/2009 - 11:35
Arinda

hallo,

zonde van de Catalpainfo-icon, vooral als je bedenkt dat bij veel terrassen een Catalpa staat, vaak genoeg midden in het terras.
Bij mij in de buurt staat er zo ook een. Deze Catalpa bign.( niet geënt)
wordt ieder najaar teruggesnoeid op drie a vier meter (gekandelaberd : aparte wijze van knotten waarbij de tak aanzet bewaard blijft)
In het jaar daarop loopt hij prachtig uit met heel veel groot blad. In warme vochtige zomers geeft hij zelfs nog bloemen. De nieuwe twijgen worden wel 4 meter lang. Hij geeft dit terras, body en heerlijk verkoeling.
Persoonlijk , voor mij is een boom (leeft) belangrijker dan het terras (dood). Ik zou het terras aan de boom aanpassen. Zeker een boom die er zo gezond en vitaal uitziet als de Catalpa bij jouw.
Waarschijnlijk ben je toch niet meer op andere gedachten te brengen. Dus de Catalpa zal moeten wijken.
Waar je wel rekening mee moet houden is het volgende.
-Neem een goede winterharde boom.
-Kijk goed bij je in de buurt rond welke bomen het goed doen, en je mooi vindt. Deze doen het bij jouw ook goed.
-Neem een boom die klein blijft, of goed te snoeien is.
-Maak een lijstje wat je boom moet doen. Bijv: bloeien(zomer of winter)
schaduw geven, herfstkleur etc.
Er zijn zoveel mooie kleine bomen.
Aanraders, Koelreuteriainfo-icon paniculata(bloeit geel,begin zomer)
Cercisinfo-icon siliquastrum (Judasboom rose voorjaar)
Prunusinfo-icon subhirtella Autumnalis(najaar,winter zacht rose)
Magnoliainfo-icon soulangiana(beverboom, voorjaar zacht rose)
Clereodendron vilmoriana(kansenboom , zomer wittig)
succes

di, 11/08/2009 - 13:34
maarten_09

Arinda!

Bedankt voor je bericht.. Wel, eerlijk gezegd hebben we nog niet beslist, daar we pas in november in het huis kunnen he...

We willen vooral informatie inwinnen van ervaringsdeskundigen - zoals u klaar blijkelijk :-) -

We zien ook dat de boom er gezond uit ziet... En sowieso denken we om eerst een tijdje in het huis te wonen, alvorens iets te beslissen. Het is gewoon een idee waar we mee spelen..

Maar omdat de meeste van jullie ons proberen te overtuigen toch de boom te houden...

Ik zal ook eens kijken naar de bomen die je als aanrader hebt gegeven!

Bedankt ook voor de tips

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag