wie helpt me met zieke yucca??

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 09/01/2003 - 16:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

wie helpt me met zieke yucca??

Beste plantenvrienden,

Ik heb een paar dagen geleden bij de cactus-onderwerpen al een berichtje geplaatst. Maar een yuccainfo-icon is geen cactus. Dus bij deze hoop ik hier wat hulp te vinden.

Ik heb twee grote yucca's (± 3.5 m), welke al drie op dezelfde plek staan bij het raam, vlakbij de verwarming. In de zomerperiode heb ik ze een beetje verwaarloosd (ongeveer 1 keer per twee weken water gegeven), maar in september ben ik ze weer iedere week veel water gaan geven (1,5 liter). De reden daarvan was dat ik vond dat de bladeren er wat gerimpeld uitzagen aan de onderkant (ik dacht ze zullen wel water nodig hebben). En voor de zomerperiode gaf ik ze ook ongeveer zoveel water per week, en toen was er niets aan de hand.

Nu is de yucca ongeveer sinds een maand bladeren aan het verliezen, en dat zijn er per week behoorlijk veel. Ze worden eerst geel (vanaf de aangroei en dan uiteindelijk verschrompeld het hele blad, wat heel droog wordt.

Ik ben ondertussen gestopt met water geven en ga weer over naar 1 keer per twee weken. Ze zitten in vierkante bloembakken van 32*32*32 cm en 45*45*45 cm.

Ik heb de planten nog niet uit de bak gehaald (om de wortels te bekijken), dat ga ik het komende weekend doen.

Wat ik net nog zag was dat de groen/geel verbleekte bladeren ook nog donkerbruine puntjes op de bladeren hebben zitten.

Verder zie ik dat de nog groene bladeren bij de aangroei aan de onderkant ook nog een beetje gerimpeld uit (net zoals je vingers eruitzien als je lang in bad hebt gezeten). Betekent dit alles nu dat ik ze toch teveel water heb gegeven, of is er iets anders aan de hand? En moet ik de verschrompelde bladeren laten zitten of eraf knippen?

Ik hoop dat iemand me nog van advies kan voorzien!

groeten,

Simone

do, 09/01/2003 - 18:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Simone,

Die donkerbruine puntjes, zijn het toevallig geen schildluizen of zo?

Hoe lang staan ze al in dezelfde aarde? Misschien is die uitgeput en door die bemesting treden er nu misschien zouteffecten op.

Pieter

vr, 10/01/2003 - 19:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Pieter

Het zijn verkleuringen in het blad, ik zie er geen beestjes op. Maar ik weet ook niet hoe schildluis eruit ziet.

Verder heb ik de planten een jaar geleden jaar van schone aarde voorzien en geef ze regelmatig (om de week) voeding door een dopje pokon

za, 11/01/2003 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Hoezo je bemest ze wekelijks? En in je eerste bericht schrijf je dat ze maar om de twee weken water krijgen. Ik ken het merk pokon niet, maar ik veronderstel dat het - net zoals alle andere merken - met water moet aangelengd worden. Het zou wel eens kunnen dat de wortels 'verbrand' zijn.

Pieter

ma, 13/01/2003 - 08:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee ik geef ze om de week een dopje in de gieter (dus vermengen met water), dus iedere twee weken (en daar ben ik ook niet altijd regelmatig in). Het lijkt erop alsof de bladeren nu wat minder snel geel worden, dus wie weet houdt het binnenkort op.

Maar hoe ziet die luis eruit? Waaraan kan ik deze herkennen?

ma, 13/01/2003 - 18:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Op de onderstaande link staat een foto van schildluizen.

https://tinyurl.com/y2zujbfz

Bij ons is om de week hetzelfde als elke week, vandaar de verwarring.

Groetjes,

Pieter

(ik duim voor jouw yuccainfo-icon)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag