wisteria / blauwe regen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/08/2016 - 13:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

wisteria / blauwe regen

Met veel interesse las ik het artikel op uw tuinkrant.com (http://tinyurl.com/yx9gox7p) over de blauwe regen. Sinds dit jaar zijn wij verhuisd en hebben wij, van de vorige bewoners nog, een blauwe regen in onze tuin. Het is een behoorlijke plant geworden, welke over de schutting van onze achtertuin tot over de schuur gegroeid. Ik schat zeker 10 meter.
Voor de liefhebbers, ik heb foto's welke ik evt. op kan sturen.
Nu heb ik wat vragen over het snoeien. Tot op heden hebben we, v.w.b. het snoeien, er eigenlijk weinig aan gedaan. Alleen het weghalen van zweepachtige ranken. Nou ben ik niet zo goed in de terminologie, dus ik zoek even hulp.
Wat raadt men op het forum aan om deze zomer nog te snoeien? Sommige takken groeien namelijk zo hard dat de plant straks over de schuur heen gaat, tot in een brandgang. Ook moeten we wellicht uitkijken voor ramen in de schuur en zelfs in onze woning.
Is het aan te raden om dikkere takken (laten we zeggen zo'n 2 vingers dik) af te zagen? Zoja, wanneer?
Laten we voorop stellen: we vinden de blauwe regen een prachtige plant en willen uiteraard genieten van de plant. Maar we willen ook voorkomen dat mensen (buren, maar ook wijzelf) hinder gaan ondervinden door bijv. wildgroei en we willen voorkomen dat straks ramen gaan barsten.
Alvast bedankt voor reacties.

za, 20/08/2016 - 17:30
bruleham

Zoek eerst op wat de hoofdtakken zijn ( de takken die uit de grond komen).Snoei daarvan de zijtakken weg tot op 2 à 3 ogen.Herhaal dit elk jaar. Te lange hoofdtakken inkorten tot de gewenste lengte.

za, 20/08/2016 - 17:38
daucus

Alleen de takken wegsnoeien waar je last van hebt. Ik snoei mijn witte regen op die manier mondjesmaat en hij bloeit ook uitbundig aan de takken die je op advies van Bruleham zou weg snoeien. Zo oogt de struik veel mooier en natuurlijker. Elk jaar flink snoeien is voor nette mensen;)

za, 20/08/2016 - 17:53
de haan

Bij mij thuis haal ik in het groeiseizoen alles weg waar ik last van heb. Eind December snoei ik hem netjes.
Voor mijn werk deed ik het soms gewoon met de motorheggeschaar op stok, ook die bloeiden elk jaar geweldig.

za, 20/08/2016 - 18:09
fuchsia

Aan alle tuinliefhebbers die dit lezen,
Ga eerst maar eens bekijken of u een wilde of geënte blauwe regen heeft. Een wilde blauwe regen groeit zoals hierboven beschreven. Met weelderige groei en zeer lange ranken. Ik heb er thuis ook zo een, en snoei deze wel 4 tot 5 keer per jaar. Alle lange ranken tot op 2 á 3 ogen van de hoofdtak afknippen. Hij geeft dan ook nog enige bloei na het afknippen. De geënte blauwe regen groeit minder snel en behoeft dus minder snoei, 1 tot 2 keer per jaar de langere scheuten tot op 2 á 3 ogen van de hoofdtak afknippen. De geënte witte idem dito.
De wilde blauwe regen wordt bij diverse tuincentra als geënte verkocht, uit onwetendheid of uit winstbejag? Let goed op wat u koopt!

Onderwerp gesloten