(Zieke) Rhodondendron

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/09/2016 - 23:06
rschalken

(Zieke) Rhodondendron

Ik heb in mijn tuin 2 Rhodondendrons staan. Ze staan beide in de vaste grond en ik heb ze al jaren. Nu ziet er 1 van deze 2 er slecht uit. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand is, en vooral wat ik eraan kan doen?
Alvast bedankt.

(Zieke) Rhodondendron
di, 06/09/2016 - 18:19
fuchsia

Mij lijkt het spint.

di, 06/09/2016 - 18:21
fuchsia

Hallo,
kijk maar eens op google spint in rhododendroninfo-icon
Vele items volgen.
Groeten
Martien

di, 06/09/2016 - 22:10
rschalken

De foto was denk ik niet geheel duidelijk. Ik heb een nieuwe toegevoegd. Verder zie ik geen witte puntjes of iets van rag op de bladeren. Weten jullie zeker dat het spint is?

(Zieke) Rhodondendron
wo, 07/09/2016 - 00:07
tuinprins

Gele bladeren bij rhododendrons kan verschillende oorzaken hebben:
== zonnebrand. De gevoeligheid van rhododendrons voor felle zon verschilt sterk per cultivar en de ene rhododendroninfo-icon cultivar kan beter tegen felle zon dan de andere. Beste standplaats voor veel rhododendrons is in de ochtend zon en in de middag en avond schaduw, of in gefilterd zonlicht.
== droogte. In tijden van droogte moeten rhododendrons voldoende water krijgen. Rhododendrons wortelen oppervlakkig en kunnen daardoor al snel last hebben van droogte. Vooral rhododendrons die met grote bomen om water moeten concurreren, zijn vaak de dupe. Voldoende water geven in tijden van droogte, evenwel de rhododendrons niet 'verzuipen' want dan krijgen ze phytophtora (wortelrot) en dan leggen ze het loodje. Het kan ook geen kwaad om de rhodo's jaarlijks te voorzien van een laag compost zodat de grond humeuzer wordt en dus minder snel uitdroogt.
== gebrek aan stikstof of sporenelementen. Dit is relatief eenvoudig op te lossen door de planten 1 maal per jaar (in april/mei)) een bemesting te geven met een langzaamwerkende meststof. Osmocote of een organische meststof met toegevoegde sporenelementen zijn m.i. goede meststoffen hiervoor. Niet na de langste dag bemesten want dit kan leiden tot late groei die niet voldoende afhardt en dus kan bevriezen in een strenge winter.
Gegroet, de tuinprins

za, 24/09/2016 - 20:43
rschalken

We zijn inmidddels weer een tijdje verder en de bladeren van deze rhodendron krullen op. Er zitten geen nieuwe knoppen in (degene die er naast staat heeft dit wel) en de takken zijn niet flexibel meer, maar worden hard. Ik weet niet precies wat het is en wat ik moet doen. Kan iemand me helpen (tuinprins?).

zo, 25/09/2016 - 10:16
tuinprins

Als watergebrek kan worden uitgesloten is de kans groot dat het om een of andere schimmelziekte gaat. Eerste kandidaat voor mij is een sluimerende aantasting van Phytophtora cinnamomi. Aan deze aantasting is niets te doen: er bestaat geen middel dat een aangetaste plant kan genezen.
Zie ook:
https://tinyurl.com/y5gkfy8g
Gegroet, de tuinprins

zo, 25/09/2016 - 22:19
rschalken

Afwachten dus....

wo, 28/09/2016 - 18:54
wim1960

De Rhodondendrons kunnen ook aangetast zijn door Japanse vlieg. Kijk even onder het blad.

wo, 28/09/2016 - 22:13
tuinprins

Japanse vlieg komt meer voor bij dwergrhododendrons en azalea's en niet zo zeer bij de grootbladige rhododendrons. Bovendien is het schadebeeld zoals getoond op bovenstaande foto niet typisch voor een aantasting door Japanse vlieg. Bruine vlekken en krullend blad wijzen op iets anders dan Japanse vlieg.
Gegroet, de tuinprins

zo, 09/10/2016 - 19:13
Joost_N

Wat zonde zeg, van je rhodo's. De onze staan er super mooi bij. Mijn schoonmoeder heeft goed huisgehouden in de tuin, en we hebben zelf de catalpainfo-icon's die ver boven de rhodo's uitliepen flink gesnoeid en ze staan er goed en gezond bij!
Ben benieuwd of je volgend jaar wel bloem heb!

ma, 10/10/2016 - 00:43
WiPe

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook niet goed weet. Maar wat ik me afvraag: zie je zwarte vlekken op de stam, of zit de schors aan de stam los, eventueel met wit schimmelspul onder die schors? Ik vraag me af of die bruine vlekken en die verkleuring van het blad dezelfde oorzaak hebben. Ik heb het al eerder gezien dat planten, wanneer ze verzwakt zijn door een probleem, een tweede en zelfs een derde aantasting te pakken Hebben.

Onderwerp gesloten