zonnebrand beuk

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/05/2009 - 21:03
gebruike

zonnebrand beuk

Hallo,
Ik lees overal dat een beukenhaag niet gesnoeid mag worden met zonnig weer ivm zonnebrand. De bast schijnt niet tegen zon te kunnen.
Hoe zie je dit naderhand? Bruinverbrand blad? En wat nu als het de volgende dag zonnig wordt? Heb je dan alsnog zonnebrand? Ik begrijp het niet helemaal en kan ook geen info vinden via google. Weet iemand misschien meer?

do, 21/05/2009 - 22:14
Morty

Het blad wordt er dan eventje niet mooier op, de beuk loopt zeker geen blijvende schade van op aan het blad, de beuk kan dit als haag gezien wel hebben. Voor het oog zou ik toch wachten op bewolkt weer.

do, 21/05/2009 - 22:35
tuinprins

Bij normale snoei heeft een beukenhaag weinig last van zonnebrand omdat de bast van de stammen van de beuken door het overblijvende blad genoeg schaduw krijgt. Bij zeer sterk terugsnoeien kan wel zonnebrand optreden. Om deze reden is het beter om zeer sterke snoei in december of januari te doen. Maar we praten in deze context dan over sterk verwaarloosde beukenhagen en grootschalige correctiesnoei, en niet over hagen die ieder jaar 1 of zelfs 2 keer worden geknipt. Overigens komt zonnebrand bij beuken vooral voor bij de boomvorm die midden in de zomer in een zeer zonnige periode worden gesnoeid.

Gegroet, de tuinprins

vr, 22/05/2009 - 11:43
gebruike

Bedankt voor het antwoord. Het gaat om een jonge haag, waardoor er misschien toch wat veel zon op komt na snoei.
Blijft echter nog een vraag over, als het de volgende dag zonnig wordt, krijg je dan alsnog zonnebrand?

Onderwerp gesloten