zonnewerend glas slecht voor kamerplanten??

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/03/2009 - 01:35
karamel

zonnewerend glas slecht voor kamerplanten??

Wij hebben een nieuwbouw en een grote raampartij met zonnewerend glas (dat UV-stralen tegenhoudt). Ik hoorde dat hierdoor al mijn planten waarschijnlijk zullen dood gaan. Is dit een fabel of zou dit helaas wel eens waar kunnen zijn?

zo, 29/03/2009 - 10:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zonwerend glas ingetypt in Google en er veel over gevonden. Er zijn soorten van dit glas, maar worden ook gebruikt voor serre's en ik las over 13 % minder UV straling en een serre is tenslotte ook om planten in te kweken. Ik denk dat u goed zit.
Frans.

zo, 29/03/2009 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mijn weten laat normaal glas vrijwel geen UV licht door. Kwartsglas is wel UV transparant, maar dat wordt alleen voor bijzondere toepassingen gebruikt zoals bij UV lampen of spectrofotometers. Getint zonwerend glas vermindert de lichtdoorlating met een bepaald percentage. Planten zullen dientengevolge minder licht krijgen. Het tekort aan (UV) licht treft vrijwel alle kamerplanten. Dit uit zich meestal door uitgerekte groei. UV licht remt de lengtegroei van ondermeer de bladstelen. Ik heb een kas met zijwanden van glas. Het dak is echter van acrylglas, dat in tegenstelling tot het bij serres vaak toegepaste polycarbonaat, UV licht vrijwel ongehinderd doorlaat. Voordeel van UV transparant materiaal is dat planten sneller wennen als ze van binnen naar buiten gaan en het verbrandingsgevaar navenant kleiner is.
Overweeg ook eens om kamerplanten 's zomers een paar maanden buiten te zetten met af en toe een buitje regen eroverheen. Pas wel op dat ze niet verbranden, geef de planten de tijd om te wennen en mijdt de middagzon (11-3 uur).

ma, 30/03/2009 - 12:07
lily-anne

boeiende vraag - daar wil ik ook alles over weten ,want mogelijks zouden we ons dubbel glas vervangen door extra isolerend glas en ik zou niet graag hebben dat ik binnen geen planten meer kan kweken zonder problemen
groetjes
Lily-Anne

zo, 05/04/2009 - 03:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik had in een vorig huis getint glas, weet niet of u dit bedoelt.
mijn planten, waaronder 2 palmen, deden het er geweldig!
ik had bijvoorbeeld ook een struik calla's staan van meer dan een meter doorsnee, die groeide en bloeide als een tierelier.
had het gewoon als een plantje van een centimeter of 15 in doorsnee gekocht.

zo, 05/04/2009 - 11:11
anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor de reacties.
Ik ben er ondertussen eveneens van overtuigd dat het een fabeltje is.
Alle ramen houden immers UV tegen, 4 seizoensglas zorgt er gewoon voor dat in de zomer de zon niet te schroeiend binnenvalt en laat in de winter dan weer meer licht door ...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag