vijverwater testen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/03/2009 - 12:22
dutchjumbo

vijverwater testen

Hallo,

Ik wil alvorens ik (nieuwe) zuurstofplanten ga planten, het water van mijn vijver testen. Kan iemand mij zeggen op welke waardes ik moet testen en welke minder belangrijk zijn. Ik word echt gestoord van alles wat er op de markt is. Sets met 5 waardes, met 7, met 9, met 12. En nu maaar hopen dat jullie niet allemaal iets anders beweren. Ik ben benieuwd.

Willem

zo, 29/03/2009 - 17:06
RdB

De goedkoopste oplossing is hier de beste: niets meten. Want waarom zou je? Zolang je geen heel speciale planten wilt of moeilijk te houden vissen heb je er niet veel aan. Het lijkt me niet dat je zulks van plan bent want dan had je geweten welke waardes je wilt bereiken en dus ook welke set van belang is. Bovendien zijn die setjes weinig betrouwbaar. Maar voor je je laat overhalen tot aanschaf van zo'n setje en, zeg, je vind een KH van 4, GH van 9, DH van 5 of een pH van 6,5, ik noem maar eens iets, wat wil je dan gaan doen? Niets? Waarom dan meten?

Ruud

ps. Ik heb al meer dan 25jaar vijvers en nog nooit wat gemeten. In mijn vroegere aquaria wel, maar daar gebruikte ik die waarden dan ook om voor de vissen (uit de Amazone) een goede omgeving te maken.

ma, 30/03/2009 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als biochemicus wil ik graag meten.'Meten is weten' Alleen is het instellen van specifieke vijverwaarden geen sinecure en een heel ander verhaal dan bijvoorbeeld de inhoud van een reageerbuis op pH brengen. Voorheen had ik jarenlang een vijvertje met alleen kikkers en salamanders. In het voorjaar strooide ik daar dan telkens wat Maërl (koraalalgenkalk) in. Sinds we een grotere vijver hebben met een 30 tal vissen, heb ik wel in het begin geregeld metingen gedaan. Afwijkingen van de als ideaal aangeduide waarden voor pH, GH en KH blijken moeilijk te corrigeren, omdat als je de ene factor wijzigt, daardoor ook de anderen worden beïnvloedt. Als je echter niets onderneemt, zal de waterhardheid op den duur die van regenwater benaderen, ongeveer 4. Om de GH te verhogen gebruik ik Calciumchloride (30 gram per m3 water correspondeert met circa 1 ° hardheid). Voor de KH is Natriumbicarbonaat geschikt met dezelfde dosering en effect. Beide zouten zijn in bulkverpakking (25 kg) te koop bij leveranciers van agrarische (voedings)stoffen. Met een tientje of 4 ben je dan voor langere tijd voorzien. Voor een zeer globale indruk van de waterhardheid en andere relevante waarden, gebruik ik incidenteel een aquateststrookje zoals die in de dierenwinkel worden verkocht. Erg nauwkeurig zijn deze niet, maar ze geven wel een snelle indruk van eventuele uitschieters onder de waarden.
Na de winterregens voeg ik in het voorjaar nog steeds eerst Maërl toe, om pas daarna zo nodig de andere componenten bij te mengen.

di, 07/04/2009 - 02:02
schonevijver.nl

@ RDB

Sorry dat ik het zo zeg, maar dit advies is volslagen onzin.
In een klein kunstmatig biotoopje als een vijver met vissen is, is het evenwicht gauw verstoord, met alle nare gevolgen van dien.
Ik word vaak genoeg geconsulteerd

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag