Zwarte viezigheid op Pinus

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 26/05/2017 - 14:52
Annica

Zwarte viezigheid op Pinus

Hallo,
Sinds enige dagen valt me op dat de Pinusinfo-icon Sylvestrus zwarte schimmel heeft op de nieuwe takken van vorig jaar.
Het ziet er niet uit als Dennenschot wat ik als resultaat krijg van Google. Geen gele naalden en vlekken. Deze schimmel ziet er anders uit; hij schijnt te leven van de honing die aan de basis van de naalden zit, dus alle blanke stroop rond de takken is zwart beschimmeld. :-( De schimmel schijnt niet te leven van de plant zelf. Vanaf een afstand zou je denken dat de plant overdekt is met zwarte luis maar ik heb al zitten schrapen met een stokje en dat was het niet.
De struik staat in een bak op winderig balkon en leeft dus niet onder ideale omstandigheden. De allernieuwste takken 20 cm groot; hij groeit dus wel.
Hij zit zo'n beetje tegen mijn irritatielimiet aan: mooie plant maar hij weet zijn omgeving behoorlijk pikkerig en vies te maken. Ik heb geen langetermijnplannen meer met hem maar zoek naar manieren om hem minder lastig te maken zodat hij nog even kan blijven staan.
Iemand een idee wat ik nog kan doen?

za, 27/05/2017 - 07:32
tuinprins

Het zou kunnen zijn dat het hier om honingdauw gaat waar zwarte schimmel opgroeit. Veel luizensoorten produceren een plakkerig goedje dat honingdauw wordt genoemd. Op honingdauw groeit gemakkelijk een zwarte schimmel. Dat je nu geen luizen ziet wil niet zeggen dat er recentelijk geen luizen in de plant hebben gezeten.
Gegroet, de tuinprins

za, 27/05/2017 - 09:38
Annica

Dank u voor uw reactie. Honingdauw zou best kunnen. Ik heb hem inmiddels afgespoten met een sproeimiddeltje wat ik nog in de kast had staan, Eco Vital en hem wat verder in de zon getrokken, en daar lijkt hij enigszins goed op te reageren; het zwarte vervaagt tot transparant-vuil behalve bovenaan. Vooral de hard groeiende delen zijn getroffen.
Bovenaan krijgt hij nauwelijks zon vanwege het balkondak. Ik heb het idee dat hij graag meer zon had gewild.

Onderwerp gesloten