Hoe heet deze puntige cactus?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/07/2015 - 16:16
PleunBrink

Hoe heet deze puntige cactus?

Hoi,
Voor mijn 17e verjaardag heb ik een cactus gekregen van een vriendin. Lekker makkelijk , dacht ik. Ze gaf er niet echt instructies bij, dus ik dacht Ik zet 'm gewoon op m'n bureau, geef 'm heel soms water, niks aan de hand. Nu is ie helemaal ingezakt en komt er zwart spul uit. Weet iemand wat voor plant dit is en wat ik moet doen? (Op de foto was ie nog gezond)

Hoe heet deze puntige cactus?
za, 04/07/2015 - 16:44
GreenConnection

Dit is/was een Aloe soort; geen cactus, maar een vetplant. Zowel cactussen als vetplanten hebben een zonnige plek nodig.

zo, 05/07/2015 - 00:17
RdB

Als ze zwart worden duidt dat meestal op rot. Plaats een foto, misschien is er nog iets aan te redden.
Ruud

zo, 05/07/2015 - 13:54
PleunBrink

Zo ziet Herman er op dit moment uit (ja, zo heet de plant):
Eronder zit trouwens zwart vocht op een van de stengels.
Laat maar, de foto laadt niet.

zo, 05/07/2015 - 10:11
Polplastron

Aloë's (en sommige andere succulenten) kunnen zeer slecht tegen water op de bladeren. Als ze buiten staan is dat minder een probleem omdat dit water dan snel verdampt, maar binnen blijft het vaak enige tijd staan en zorgt het voor rot zoals jij hier nu aan de hand hebt.
Om een aloë mooi te laten groeien en (best wel) oud te laten worden is het dus belangrijk dat de plant in een goed afwaterend grondmengsel staat in een pot met goede drainage. Het bovenste deel van het grondmengsel voorzie ik zelf altijd van een laagje grind zodat er zeker geen water bij de bladstengel blijft staan. En het gieten doe ik heel voorzichtig tussen de bladeren in.
's Zomers mag zo'n plant gerust buiten staan, maar laat hem dan wel wennen aan het harde zonlicht want de schok van binnen naar buiten kan de bladeren erg lelijk maken. Dat deze plant veel zon nodig heeft, daar ben ik niet geheel mee akkoord; ze blijven mooier van blad als ze op het heetst van de dag wat beschut staan. Overigens zijn er ook genoeg succulenten die geen volle zon wensen.
Vanaf de herfst moet de plant in elk geval terug binnen want vorst is dodelijk (vooral in combinatie met teveel water). 's Winters is het het beste om de plant op een koelere, maar lichte plek te zetten en weinig tot geen water te geven. Op die manier gaat de plant in rust en blijft hij compact en mooi van vorm. Winterse groei geeft door te weinig licht vaak misvormingen en lelijke groei; dat wil je dus liever niet. Overigens heb ik een aantal Aloe humilis (een andere soort) op de vensterbank in de keuken staan die gewoon op kamertemperatuur blijven in de winter en bijgevolg af en toe toch wat water willen, maar die me dan ook ieder jaar in januari met bloemen belonen!
Deze plant ... is echter aan het einde van z'n oefening want dat rotten heeft ongetwijfeld al de hele plant aangetast (ook al zie je dat niet altijd). Gooi hem dus maar gerust op de composthoop of in de GFT. Als je een nieuwe plant van dit type koopt/krijgt, weet je echter wat je wel en niet moet doen!
Groeten,
Pol

ma, 06/07/2015 - 19:44
GreenConnection

.....laat maar..........Herman wil niet......

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag