Onbekende exoot?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 08/06/2008 - 21:22
ludob

Onbekende exoot?

Hallo mensen,

Van deze plant kwamen er vorig jaar opeens drie opzetten in een hoek van de tuin. Ik vond het er wel exotisch uitzien, dus heb hem gewoon laten staan. Inmiddels zijn ze zo'n anderhalve meter hoog en hebben ze de winter overleefd - zelfs na stijf bevroren te zijn komen ze er weer bovenop. Er komen nu ook bloempjes aan in groten getale en de bijen zijn er dol op!

Alleen niemand kan me vertellen wat het voor plant of onkruid is! Jullie wel?

Groeten, Ludo

Onbekende exoot?
zo, 08/06/2008 - 21:23
ludob

En hier nog een close-upje...

Onbekende exoot?
zo, 08/06/2008 - 21:24
ludob

En het blad van dichtbij.

Onbekende exoot?
zo, 08/06/2008 - 21:25
Anoniem (anoniem geplaatst)
zo, 08/06/2008 - 21:30
ludob

Wow! Da's snel zeg. Kan je er nog iets over vertellen?

Is het toevallig Euphorbiainfo-icon lathyris (kruisbladige wolfsmelk)?

Bedankt, Ludo

zo, 08/06/2008 - 21:31
plotiemoos

Euphorbiainfo-icon lathyrusinfo-icon komt vaak spontaan als ongenode gast te voorschijn.
Euphorbia lathyrus
Waarschijnlijk meegevoerd door compost of tuingrond verspreidt de plant zich tot ver boven de grote rivieren. Deze wolfsmelk komt in Limburg vaker in het wild voor. Oorspronkelijk komt deze wolfsmelk uit Zuid-Europa. Wanneer de plant niet bewust gezaaid is, komt er meestal maar één exemplaar in de tuin voor. Een grote groep gezaaide planten is een sierlijke aanwinst in de tuin. Het is een tweejarige plant.
In het eerste jaar wordt de bruingroene stengel gevormd, waaraan kruisgewijs de lancetvormige, diepgroene bladeren komen. In het tweede jaar komen er onopvallende gele bloemen, waaruit na bevruchting een kogelvormig groengeel vruchthuis ontstaat. De vruchten zijn giftig.
De plant wordt 50 - 100 cm hoog. Wanneer de vruchten in augustus rijp zijn, schieten ze spontaan uit het vruchtomhulsel. Dit gaat gepaard met een duidelijk hoorbare knal. Het wegschieten van de rijpe vrucht gebeurt in de namiddag en is een gevolg van verandering in temperatuur. Het gevolg daarvan is dat een volgend jaar de plant op de meest onverwachte plaatsen in uw tuin te voorschijn komt.

even gegoogled

zo, 08/06/2008 - 21:35
ludob

Hoi, bedankt - ik heb inmiddels ook even zitten googlen en wikipedia-en...interessant allemaal. Ben benieuwd wanneer de zaadbollen gaan openschieten, schijnt een leuke 'plop!' te geven.

vr, 01/08/2008 - 23:26
carolyn

Hallo ludob,
inderdaad wolfsmelk,ik heb er al jaren staat in mijn tuin.Het leuke aan deze plant is dat naar het schijn ze mollen weg houden in de tuin.Ik moet zeggen dat ik deze plant in mijn tuin gepland heb omdat ik al 2j. met een mol zat en ik daarna geen enkele mol meer heb gehad.Dit is nu al enkele jaren zo,toeval of niet? Maar volgens mij houden ze inderdaad mollen weg uit je tuin.
Nog een fijn weekend,Carolyn

vr, 01/08/2008 - 23:38
carolyn

Nog eventjes vergeten te vertellen:Wel OPPASSEN als je er eentje verwijderd uit je tuin.Liefst met wortel uittrekken en oppassen als je ze breek er loopt namelijk witte melk uit.Zeker zeer goed de handen wassen met zeep.Ik heb eens gewoon mijn handen afgeveegd en verder gewerkt in de tuin met als gevolg dat mijn armen vol stonden met plekken en dat mijn aangezicht begon op te zwellen met pijn aan mijn ogen en vertrokken mond met dikke lippen want je weet wel hoe het gaat he,warm weer .. aan werken in de tuin .. eventjes het haar uit het aangezicht wrijven enz...

Dus niet vergeten,doe ik ook niet meer.....

Onderwerp gesloten