Overal onkruid!

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/05/2017 - 10:23
Bushdoctor

Overal onkruid!

Overal in mijn tuin komt ieder jaar in zeer grote getale hetzelfde onkruid op. Weet iemand wat het is?? (Zie foto's hieronder).
Het meest frustrerend is dat het ook in mijn compost zit. Alle overige zaden gaan kapot door de hitte van de actieve compostbak, maar op één of andere manier besmet dit plantje ALLE compost in de bak. Het zit dus niet alleen in de bovenste laag, maar het komt te voorschijn uit alle lagen die ik gebruik. (Waardoor mijn zorgvuldig gemaakte wormen-compost vrijwel onbruikbaar wordt).
Ik snap niet hoe dit goedje in mijn bak terecht komt, en zich dan ook nog eens door de hele bak weet te mengen zonder dat het gedood wordt door de hitte van het composteren. Ik dek mijn bak tegenwoordig zelfs af met een stuk oud tapijt en NOG zit het elk jaar door de hele lading.
Omdat dit zaad massaal mijn tuin inkomt, waarschijnlijk door de wind gedragen, begin ik te vermoeden dat ik hier nooit vanaf ga komen, maar ik zou toch graag willen weten WAT het nou in vredesnaam voor plantje is.

ma, 08/05/2017 - 10:19
Bushdoctor

Dit is een foto van wat potjes met aardbei planten. In het midden zie je het vroege stadium van het onkruid:

Overal onkruid!
ma, 08/05/2017 - 10:19
Bushdoctor

Dit is een foto van hetzelfde onkruid als het iets groter is geworden:

Overal onkruid!
ma, 08/05/2017 - 10:45
prikkel

Lijkt op Kroontjeskruid - Euphorbiainfo-icon helioscopia, de zaden hiervan worden zeg maar weggeschoten als ze de kans krijgen te rijpen.

ma, 08/05/2017 - 17:23
Bushdoctor

Bedankt Prikkel. Ik heb even gegoogled op Kroontjeskruid en ik denk dat je gelijk hebt. Het lijkt er wel erg veel op.
Wat ik echter niet snap is hoe die zaden door mijn HELE tuin verspreid liggen, jaar na jaar, en zelfs massaal in mijn compost bak terecht komen terwijl ze hier in mijn tuin nooit tot bloeien komen. Ook bij de buren zie ik het niet, en in het plantsoentje naast me wordt druk geschoffeld door de gemeente..
De hoeveelheid die in mijn tuin opkomt is ZO groot, dat het lijkt alsof iemand elk jaar een emmer vol zaad in mijn tuin EN compostbak gooit.. In elke square foot in mijn bak komen er tientallen op. Zie dat maar eens te onderscheiden van je eigen gezaaide plantjes die net opkomen. Weghalen heeft natuurlijk wel zin, maar vlak daarna komt de volgende lichting vrolijk zijn kop opsteken, en dat blijft de hele zomer doorgaan..
Ik vraag me nog steeds een aantal dingen af die jullie waarschijnlijk niet kunnen beantwoorden.. WAAR komt het vandaan... HOE komt het bij mij terecht als het niet meegevoerd kan worden door de wind? En: WAAROM gaan de zaden niet kapot in mijn compostbak zoals alle andere zaden die er in terecht komen?
*zucht*

di, 09/05/2017 - 11:01
prikkel

Op je vragen zou ik het antwoord inderdaad ook zo gauw niet weten, ik weet wel stel dat de gemeente schoffelt op het moment dat er rijpe zaden aan zouden zitten in dat plantsoen, dan worden de zaden dus weggeschoten omdat de zaaddoos dan openspringt. Wanneer je het afgeschoffelde onkruid laat liggen om te verdrogen kunnen de zaden toch afrijpen en zich dus verspreiden. Het enigste dat ik je kan aanraden is dit onkruid niet meer te composteren maar af te voeren in de kliko. Ook staat volgens mij het plantje op de laatste foto al in bloei, het zijn die hele kleine geelachtige blaadjes op het eind, het bloemetje zelf is maar een paar millimeter groot en bestaat uit een stamper en meeldraden meer niet.

di, 09/05/2017 - 21:24
Bushdoctor

De foto heeft een beetje vertekende kleuren. Wat daar geel lijkt is in werkelijkheid nieuw groen blad. Ik ga deze ene goed in de gaten houden terwijl hij volwassen wordt, want daar krijgen ze normaal de kans niet voor. Maargoed.. het kan zijn dat ik er een paar mis die net even achter de schutting staan ofzo. En als ik er nog eens over nadenk, dan is die 1.5-2mm voor een zaadje wel erg klein. Misschien kan dat toch wel op de wind meegevoerd worden.. Hmm. Alleen de hele jonge plantjes komen in de compost bak terecht, maar ik neem je advies graag aan en ga dat spul fijn in de kliko gooien... Heeft dat ding ook eens wat te doen. :)

di, 09/05/2017 - 21:41
Carib

Ik zie toch ook duidelijk een bloeiende Euphorbiainfo-icon op de foto. En dus zit hij ook al bijna in het zaad.

di, 09/05/2017 - 22:22
tuinprins

Ik heb dit onkruid ook sinds een jaar of 3 in de tuin. Hoe het er is gekomen weet ik niet. Zou kunnen zijn meegekomen met een andere plant of er heeft een zaadje onder mijn werkschoenen gezeten ... legio mogelijkheden.
Belangrijkste is dat je dit onkruid niet in het zaad laat komen want dan heb je weer tig nieuwe planten. Probleem bij mij is dat het tussen de vaste planten zit en die groeien in de zomer helemaal dicht. Die Euphorbiainfo-icon is dan lastig te zien.
Overigens lijkt mij dat het onkruid op de eerste foto een andere is dan de onkruid-Euphorbia. Ik zal morgen een foto maken van hoe zo'n kleine zaailing van die Euphorbia eruit ziet. Ik heb afgelopen weekend gewied maar er zal vast nog wel zo'n on kruid-Euphorbia te vinden zijn!
Gegroet, de tuinprins

di, 09/05/2017 - 22:25
Batdah

Het bovenste plantje is vogelmuur.

wo, 10/05/2017 - 22:22
tuinprins

Onkruid-Euphorbiainfo-icon, klein plantje

Overal onkruid!
wo, 10/05/2017 - 22:23
tuinprins

Gewied!

Overal onkruid!
di, 16/05/2017 - 21:10
Bushdoctor

Oh! Dank je wel voor die foto's! Dat ziet er inderdaad anders uit dan dat platte groene spul op mijn eerste foto.. Hmm. Misschien moet ik zo'n kleintje eens in een potje zetten en kijken wat het gaat doen want DIE zijn het probleem.
Ik denk niet dat het Vogelmuur is, want dat ziet er toch anders uit op de googelysearch.. Maar ik zet em op de verdachtenlijst.
Bedankt mensen!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag