Welk onkruid is dit?

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/04/2014 - 00:51
Henk55

Welk onkruid is dit?

Dit onkruid maakt mij al enige jaren het leven zuur. Mijn gazon zit er vol mee en elk jaar voller. Alle andere onkruiden heb ik uit het gazon weten te krijgen door goed te verticuteren en mesten, heel regelmatig maaien, en stelselmatig uit trekken. Er zit in het hele gazon 500 m2 geen enkel ander onkruid dan dit. Vorige jaren heb ik uur na uur geprobeerd ook dit onkruid te verwijderen, maar elke keer komt het harder terug. Het is erg lastig er uit te trekken. Het voelt of er een heel klein knolletje (In ieder geval een klein verdikkinkje) aan het plantje zit, als je daaraan trekt krijg je het hele plantje er uit. (Zie foto) in het gazon krijg je echter dat plekje niet te pakken, en als je ergens anders trekt, trek je er alleen maar een blaadje af...In het gazon krijg je al snel hele stukken waar alleen nog dit plantje groeit. Er lijken nooit bloemen aan te komen. Wie weet wat dit is, en wat ik er eventueel aan zou kunnen doen?

Welk onkruid is dit?
do, 17/04/2014 - 01:12
daucus

Ik denk speenkruid. Heel lastig om kwijt te raken. Het sterft wel begin zomer bovengronds af. Maar
de plant maakt nieuwe knolletjes die volgend jaar weer uitlopen. Het bloeit met gele bloemetjes.

do, 17/04/2014 - 02:12
birdwatcher

Ik denk Pinksterbloem:)

do, 17/04/2014 - 07:07
daucus

Pinksterbloem heeft geveerd blad.

do, 17/04/2014 - 09:49
satomi

Kleine veldkers, Cardamineinfo-icon hirsuta. De bloemen zijn erg klein en wit, en als ze uitgebloeid zijn worden de zaden gevormd. Wanneer die rijp zijn, springen de zaaddozen open en wordt het zaad als het ware weggeschoten. Het wordt hier in de buurt ook springzaad genoemd. Het is eenjarig.

Is makkelijk te plukken. Onkruid dat je wil plukken altijd zo ver mogelijk onderaan vastpakken.

do, 17/04/2014 - 09:58
mun

Dat is speenkruid. En inderdaad lastig uit te roeien als je dat wilt. In het vroege voorjaar geniet ik er van, het staat heel vrolijk met die gele bloemetjes. En dan troost ik me met de gedachte dat het daarna bovengronds afsterft. In de zomer zie je er niets meer van.

do, 17/04/2014 - 11:43
birdwatcher

Speenkruid heeft ronde blaadjes

do, 17/04/2014 - 11:52
birdwatcher

Als je goed kijkt zie je geveerd blad

do, 17/04/2014 - 12:58
Ineke*

Allemachtig, dit plantje maakt iemand het leven zuur. Heeft het nog nooit zien bloeien. Doet er alles aan om het te verwijderen, terwijl het na een paar weken vrolijkheid vanzelf verdwijnt.

do, 17/04/2014 - 13:19
daucus

Ik ken iemand die heeft letterlijk de hele tuin er mee bedekt . Het is in het voorjaar zo'n dikke laag
dat kleine planten hebben moeite om er doorheen te groeien. En als het massaal afsterft, zie 1 grote
gele deken. Niet echt mooi om te zien. Die persoon is er dan ook helemaal niet blij mee!

do, 17/04/2014 - 14:54
Henk55

Helaas,
Ik vrees dat geen enkel antwoord tot zover klopt. Speenkruid is het echt niet. Het blad lijkt er wel op, maar is kleiner, ronder, minder geveerd en dieper ingesneden bij de steel. Daarnaast bloeit mijn onkruid echt niet, zelfs niet als je het een jaar zijn gang laat gaan. Geloof me ik heb er nu al diverse jaren lang urenlang met mijn neus vlak boven gezeten om het 1 voor 1 uit te trekken. Het bloeit niet. Bovendien sterft het niet in de zomer af, je hebt er het hele jaar 'plezier van'. Het komt ongeveer 3 to 4 weken later op dan dat het gras begint te groeien, maar blijft dan ook doorgroeien tot in de late herfst. Wel blijven de plantjes altijd zo klein als op de foto, het worden er alleen steeds meer.....

Om die reden vallen ook de ander suggesties af vrees ik, veldkers heb ik ook in het gazon gehad, maar dat is inderdaad heel makkelijk uit te trekken, en het bloeit dus....En zoals ik al zei het is alleen uit te trekken door net onder het grondoppervlak naar dat minuscule verdikkinkje te zoeken en het er daaraan uit te trekken, maar dat lukt niet in het gazon. Het plantje op de foto komt dan ook van een kale plek.... Probeer je het toch dan trek je alleen de blaadjes er af en volgende week staat het er weer net zo....

En over de pinksterbloem zullen we het maar nbiet hebben :-)

Soms denk ik dat het parasiteerd op gras omdat het namelijk werkelijk alleen voorkomt in het gras of direkt langs de rand van het gazon in de border. Het komt nooit verder de border in dan ongeveer 10 cm.

Iemand nog andere ideeen?

do, 17/04/2014 - 15:23
birdwatcher

En het is wel Pinksterbloem

do, 17/04/2014 - 23:57
Mosmanneke

De Pinksterbloem is zeer variabel. Er bestaat een type dat gesteelde blaadjes heeft die aan de voet wortelen. Op die manier kan de plant zich vegetatief vermeerderen. Ik denk ook aan de Pinksterbloem.

vr, 18/04/2014 - 00:15
Henk55

OK, pinksterbloem dan. Ik heb dat nog eens nagezocht.:

De pinksterbloem (Cardamineinfo-icon pratensis) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceaeinfo-icon). De soort is inheems en algemeen in Nederland en België.De soort kan tot 0,5 m hoog worden. [Mijn onkruid is max 5 cm hoog, zie foto] De plant heeft een wortelrozet. (Mijn plant heeft geen wortelrozet) De stengel is hol en rond. (De stengel is heel erg klein, maar lijkt massief) De bladeren zijn samengesteld. [Niet bij mijn plantje] De deelblaadjes van het wortelrozet [Heeft het dus niet] zijn kort en breed en vaak bochtig getand. De stengelbladeren zijn smal en lang. [Bij mijn plantje bijna rond]De vrucht is een hauw. Deze zijn bij de pinksterbloem smal en maximaal 5,5 cm lang. [Dat is dus langer dan de hele plant, en ik heb het nog nooit gezien.]

De bloemen zijn tweeslachtig, [Er zijn geen bloemen] er zijn 6 meeldraden en 1 stamper met een korte stijl. De meeldraden hebben gele helmknoppen en komen voor in 3 paar, waarvan 2 lange (5 tot 10mm) en 1 korte (3 tot 6mm). Het vruchtbeginsel bestaat uit 2 gefuseerde vruchtbladen, is onderstandig en bevat 20 tot 30 zaadknoppen. De bloemen komen voor in een tros. De kelkbladen zijn onderaan met elkaar vergroeid, de kroonbladen niet. De kroonbladen zijn maximaal 1,8 cm lang en hebben een lila tot roze kleur met paarse aders, zelden wit.

De plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór pinksteren. {De mijne bloeit dus nooit] Eind april is meestal het hoogtepunt. [Dat zou dus nu bijna moeten zijn, en mij tuin staat er vol mee maar er is echt geen enkele bloem.]

Ik wil het echt geloven, maar waarom denken we nu precies dat het pinksterbloem is?

In ieder geval bedankt voor alle inspanningen.

vr, 18/04/2014 - 00:37
peterplant

Zou ook Cardamineinfo-icon corymbosa kunnen zijn. Die kan ook zaad vormen zonder zichtbaar te bloeien ( cleistogaam ).

vr, 18/04/2014 - 14:31
Mosmanneke

Eenbloemige Veldkers (Cardamineinfo-icon corymbosa) lijkt me onwaarschijnlijk. Die verlangd een stenige ondergrond (in rotstuintjes b.v.)
Als het de Pinksterbloem is zou die door de bemesting van het gazon de concurrentie met gras moeten verliezen. Kun je niet een paar plantjes diep uitsteken en in een pot proberen tot bloei te brengen? Ik dacht, net als Satomi,ook nog aan de Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta)
Je zou ook nog kunnen denken aan Draadereprijs (Veronicainfo-icon filiformis)

vr, 18/04/2014 - 16:00
birdwatcher

of nog een paar foto's

vr, 18/04/2014 - 21:49
Mosmanneke

Toevallig staat er in mijn tuin ook de Pinksterbloem (zomaar opgekomen)
Ik heb eens naar de blaadjes gekeken helemaal onderaan. Die zijn precies hetzelfde van vorm als de blaadjes op de foto. Ik heb de Pinksterbloem niet in mijn gazon, maar dat komt waarschijnlijk omdat het daar te droog is. Ze groeien toch liever op vochtige plaatsen. Mogelijk is het gazon van Henk een stuk vochtiger.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag