Asparagus Plumosus wordt geel...

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 21/10/2015 - 22:50
AnneBerkh

Asparagus Plumosus wordt geel...

Beste lezers op dit forum,
Dit is een iets oudere Asparagusinfo-icon Plumosus (of is de juiste naam Asparagus Setaceus?). Een aantal jaren geleden kocht ik deze plant als twee kleine plantjes. Hij heeft het altijd best goed gedaan en is zonder veel problemen behoorlijk groot geworden. Ik heb hem weleens in een grotere pot gezet maar dat is alweer een paar jaar geleden. Ik geef af en toe wat plantenvoeding maar niet al te vaak. Het is zeker geen kleine pot waar hij in staat maar het is natuurlijk ook geen kleine plant. De laatste weken is er opeens een probleem waar ik me zorgen over begin te maken. Het ene blad na het andere blad wordt geel. Het blad wordt ook snel geel, binnen een paar dagen. In het verleden werd er ook weleens een blad geel maar daar bleef het bij. Het was niet zo dat het ene blad na het andere blad geel werd (zoals de laatste weken dus het geval is). Heeft iemand misschien een idee waar dit aan kan liggen? Ik ben bang dat hij aan het dood gaan is. Ik hoop dat iemand een goed advies kan geven!
Alvast bedankt, Anne

Asparagus Plumosus wordt geel...
wo, 21/10/2015 - 21:33
GreenConnection

Asparagusinfo-icon setaceus heet ie al zo'n 40 jaar inmiddels. Het lijkt me dat de plant z'n oudere bladeren afstoot en dat is niet onnatuurlijk. Een blad gaat niet eeuwig mee. In het voorjaar zal er nieuwe groei komen; zeker als je de plant verse potgrond geeft en voeding.

wo, 21/10/2015 - 23:54
AnneBerkh

Hallo Greenconnection, Vriendelijk dank voor uw reactie. Maar als het blad zo snel geel wordt hoop ik dat er in het voorjaar nog iets van de plant over is.... ik denk het eigenlijk niet.... Weet u, of iemand anders, of er ook nog een andere oorzaak zou kunnen zijn?
Ik las dat deze plant matig water nodig heeft. En je mag hem niet laten uitdrogen. Maar stel nou dat je iets te laat water hebt gegeven en dat hij een beetje is uitgedroogd? Zou deze plant dan snel dood kunnen gaan? Misschien was ik een keer wat laat met water geven maar dat is dan een kwestie van een of twee dagen later dan normaal. De aarde is bovenop soms droog. Ik woon namelijk in een tamelijk droog huis (luchtvochtigheid rond de 40%). Daardoor kan de aarde bovenop wel droog aanvoelen maar binnenin de pot kan de aarde misschien nog vochtig zijn. Om die reden wacht ik soms met water geven. Ik ben nu bang dat de wortels misschien toch te droog zijn geworden. Ik kan me niet herinneren dat in het verleden zoveel blad geel werd.... Maar het blijft afwachten. Er is op dit moment niet veel aan te doen denk ik.

do, 22/10/2015 - 00:09
GreenConnection

Tja, een keer te droog kan wel gevolgen hebben gehad. Misschien is de kluit van binnen wel erg droog en neemt moeilijk water op. Maar dat kun je zelf het beste beoordelen.

do, 22/10/2015 - 03:06
AnneBerkh

Zo had ik het nog niet bekeken. Goed idee om de kluit eens nader te bekijken. Wie weet is de kluit heel droog, of misschien zijn er voornamelijk wortels zonder veel aarde. Niet aan gedacht... Bedankt voor de gedachte.

zo, 25/10/2015 - 12:22
AnneBerkh

Er is nog een probleem met deze plant. Er is een lange stengel waar geen blad aan komt (zie foto). Ik hoop dat ik het zo goed uitdruk.... Zou dat misschien nog ergens op kunnen wijzen?

Asparagus Plumosus wordt geel...
zo, 25/10/2015 - 12:23
de haan

Is een nieuwe scheut, niets aan de hand. Hij is dus lekker aan het groeien.

zo, 25/10/2015 - 12:39
AnneBerkh

Bedankt voor uw snelle reactie. Misschien vergis ik me maar ik kan me niet herinneren dat er eerst een lange stengel is voordat er blad verschijnt. Maar misschien heeft u gelijk. Ik hoop het want dan is de plant in ieder geval niet dood. Daar ben ik namelijk een beetje bang voor vanwege heel veel geel blad (ik heb er in de afgelopen weken zeker al 15 gele stengels afgeknipt, misschien nog wel meer). De stengel zonder blad is naar schatting bijna twee weken oud.

zo, 25/10/2015 - 12:38
GreenConnection

Eigenlijk is dit een klimplant, die meterslange stengels kan maken.

zo, 25/10/2015 - 12:42
AnneBerkh

Juist ja. Als er dan maar blad aankomt anders is er niet veel aan....

zo, 25/10/2015 - 13:00
GreenConnection

Dat gebeurd zeker, maar pas als de lengte bereikt is.

zo, 25/10/2015 - 21:56
AnneBerkh

Aha, dat is een geruststelling. Dan is de plant dus niet dood. Meterslange stengels.... dat komt waarschijnlijk enkel buiten in de natuur voor. Alhoewel ik wel moet zeggen dat de stengels steeds langer worden. Hetzelfde geldt voor een Asparagusinfo-icon Umbellatus, die bij mij in de woonkamer staat. Sinds ik verhuisd ben en de planten een stuk lichter staan, groeien ze enorm. De stengels van de Umbellatus zijn veel dikker geworden en ook een stuk langer. Of dat altijd mooi is weet ik niet. Ze hoeven van mij in ieder geval niet nog langer of dikker te worden. Maar ja. Ik weet niet of de plant daar veel boodschap aan heeft....

ma, 26/10/2015 - 10:23
GreenConnection

Die uitbundige groei heeft met de leeftijd te maken, en met gunstige omstandigheden. In de vollegrond van een kas, heb ik Asparagusinfo-icon umbellatus wel eens polsdikke stengels zien maken.

vr, 13/11/2015 - 09:25
AnneBerkh

Hallo GreenConnection, Ik had uw laatste berichtje niet gelezen... ik had er ook geen bericht van gehad. Of misschien heb ik wel bericht gehad maar heb ik er overheen gelezen. Een polsdikke stengel lijkt me overigens niet erg mooi. De stengels van mijn plant zijn wel ietsje dikker geworden sinds de plant een stuk lichter staat en meer zonlicht krijgt. De reden dat ik nog een keer terugkom op dit forum is om uw/jullie mening te vragen. Helaas worden een aantal uiteinden van stengels geel. Zowel stengels die al volgroeid waren als stengels die nog geen blad hadden. Dit geldt lang niet voor alle stengels maar ik ben bang dat het toch geen goed teken is. Heeft iemand een idee waardoor dit veroorzaakt wordt? Is het toch een teken dat de plant aan zijn einde is gekomen?

Asparagus Plumosus wordt geel...
do, 12/11/2015 - 11:02
GreenConnection

Scheuten, die in de lichtarme periode groeien hebben vaker de neiging om vroegtijdig te stoppen met groeien en de top te laten vergelen. Soms komen in het voorjaar er weer uitlopers op diezelfde stengel. De krachtigste groei is toch altijd in voorjaar en zomer.

vr, 13/11/2015 - 09:39
AnneBerkh

Maar ook van een paar oudere, volgroeide stengels zijn de uiteinden verdord. En van andere stengels is al het blad dus geel geworden. Zou ik deze plant ook nu al kunnen verpotten zodat hij in verse aarde staat of is dat juist niet goed omdat hij wellicht rust nodig heeft? (Tenminste, als hij niet dood is...)

vr, 13/11/2015 - 13:44
GreenConnection

Wacht met verpotten tot het vroege voorjaar. Als je nu verpot, is er te weinig licht voor stevige groei.

vr, 13/11/2015 - 22:41
AnneBerkh

Bedankt voor alle informatie, Greenconnection
Ik zag dat er toch een paar nieuwe scheuten zijn. De scheuten zijn wel heel dun, en niet krachtig, maar hij is dus niet dood.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag