bladverlies bij bladbegonia's

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/10/2018 - 15:53
zza (anoniem geplaatst)

bladverlies bij bladbegonia's

Hallo,
Ik heb al jaren mooie bladbegonia's die het tot nu toe goed gedaan hebben. Nu heb ik in diverse begoniainfo-icon's slechte bladeren . Het begint vanuit het hart van heet blad en daarna verlies ik het hele blad. Soms breekt ook gewoon een nog bijna goed blad er in zijn geheel vanaf.
Ik zie geen Spint, wolluis of iets dergelijks. Wel heb ik sinds afgelopen zomer af en toe wat rouwmuggen. Maar ook grote planten die daar, dacht ik, normaal tegen kunnen, leggen zo langzamerhand het loodje.
Wie weet wat er aan de hand kan zijn?
Alvast bedankt,
Carla

bladverlies bladbegonia
Ook mijn andere begonia's hebben dat bladverlies
wo, 17/10/2018 - 17:32
GreenConnection

Rouwvarenmugjes duiden vaak op te natte grond. Mogelijk is dat de oorzaak. Ook kan de extreme warmte een rol hebben gespeeld. Begoniainfo-icon houdt over het algemeen van een koele standplaats.

wo, 17/10/2018 - 18:37
caggela

Fijn dat je reageert, GreenConnection!
Ik vraag het me toch af. Het kan natuurlijk dat het door de Rouwvarenmujes komt, maar het is zo massaal en zoveel mugjes heb ik niet, denk ik... Ik zie ook geen afwijkende larven ofzo in de grond. Dan zou de grond toch vol moeten zitten? Of heb ik dat fout?
De begoniainfo-icon's houd ik altijd erg droog voor ik ze water geef. Omdat dit zich voordeed, ben ik maar eens meer water gaan geven, waardoor ik natuurlijk meer mugjes kreeg.
Nu heb ik heel veel planten en is het weekje weg ook altijd moeilijk. Dat was wel anders dan andere jaren omdat het met een keer in de week watergeven niet genoeg was met de hitte, helaas. Veel planten zijn daardoor vatbaarder geworden voor oa Spint en Wolluis.
De warmte kan ook wel, maar ik heb ze de meest koele plaatsen gegeven. Daar is het niet warmer geweest dan andere jaren.
Sommige begonia's heb ik buiten gezet.. en nog.. Die doen het beter, maar ook daarvan wil het jonge blad niet groeien. Daar blijft het oude blad wel beter bij.
Omdat ik steeds zie dat je zoveel kennis hebt, heb ik het hier eens neergezet..
Fijn als er meegedacht wordt!!
Ik zou de planten graag weer gezond krijgen.
Nu lijkt het of alle begonia's in winterrust willen.
Groetjes en bedankt,

Carla

do, 18/10/2018 - 11:25
GreenConnection

De rouwvarenmugjes zijn ook niet de oorzaak van deze bladval, maar slechts een teken dat de grond mogelijk te nat is (geweest). Op droge grond, zul je ze niet of nauwelijks tegenkomen. De mugjes zijn weinig schadelijk voor een volwassen plant. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag