bonte schefflera bladuitval en ook nauwelijks groei

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/10/2018 - 14:25
weegschaal22

bonte schefflera bladuitval en ook nauwelijks groei

Ik heb nu voor de tweede keer een bonte schefflera (de 1ste heb ik denk ik teveel water gegeven, want de bladeren gingen hangen en werden bruin) gekocht in maart dit jaarvan 1,10 meter hoog. Tot nu toe doet hij het goed. Ik gaf hem weinig water en zette hem in de zomer soms buiten op mijn terras zodat hij genoeg licht kreeg.
In de huiskamer staat hij wel wat ver in de kamer. Zo'n 2 meter aan de zijkant met een raam op het oosten. In de lente en zomer in de ochtend zo'n 3 uur direct zonlicht, maar nu in de herfst en winter bijna geen direct zonlicht.
Dit is dus aan de donkere kant, daarom schuif ik heel vaak als ik naar mijn werk ga deze plant dichter naar het raam tot wel een halve meter afstand. Dan ontvangt hij nog direct zonlicht. Toch beginnen er sinds deze week geregeld bladeren uit te vallen. Wat kan dit zijn?

Ook had ik een geheel bruin blad met bruine stengel en al. Ik geef hem maar 1 x per 2 weken water. Kan dit zijn dat ik dan een te grote hoeveelheid water geef? Moet ik mijn hoeveelheid verminderen?

Wat mij verder ook opvalt is dat een enkele bladen niet stevig zijn, maar wat slap hangend ogen.

Verder nog een vraag over de groei. Mijn vorige schefflera kreeg steeds nieuwe scheuten in de top en groeide per jaar wel zo'n 20 centimeter. Degene die ik nu heb, vertoont sinds de aanschaf in maart dit jaar geen enkele nieuwe scheuten in de top. De jongste scheuten die er al aan zaten toen ik hem kocht, willen ook niet echt uitgroeien tot een volwaardig groot blad en blijven klein. Wat zou dit kunnen zijn? Hij kreeg voeding in de lente/zomer. Toch te weinig water? Ik meet met zo'n vochtmeter vaak de grond. Kun je hiermee de wortels soms beschadigen?

do, 04/10/2018 - 16:30
GreenConnection

1 x per 2 weken water is wel wat weinig voor een grote plant in de zomer.

Van de pin van een vochtmeter kun je geen schade aan de wortels verwachten.

ma, 08/10/2018 - 09:54
GreenConnection

@Weegschaal22: mee eens?

di, 09/10/2018 - 10:19
weegschaal22

Door weekend weg was ik niet in staat te reageren.
Ik ben het er niet helemaal mee eens. De plant komt tot mijn middel en is niet super hoog. De vorigineel was bijna 2 meter en die gaf ik vaker water en die heb ik hierdoor verzopen.
Ik meet geregeld met de vochtmeter de schefflera. Op internet staat dat je hem pas weer water mag geven als de meter waarde aangeeft kleiner dan 4. Dus naar het rode gedeelte gaat. Als ik nu meet na 9 dagen gelen water gegeven te hebben, slaat de meter uit naar midden groen. Dus nog vochtig.
Na mijn weekend weg weer meer bladeren eraf, zie foto. Sommige bladeren waren bruin verkleurd sommige niet. Het zijn wel voornamelijk de bonte bladeren met weinig bladgroenkortels die afvallen.
Hij heeft de hele tijd bij het raam gestaan dus genoeg licht. Ongeveer 3 a 4 uur direct zonicht wat mag voor deze plant.

Ik weet echt niet wat dit kan zijn. Daarom denk ik toch teveel water? Ik heb gelezen dat de grond licht mag indrogen alvorens weer water te geven.

Nog tips of ideeën?

di, 09/10/2018 - 10:30
weegschaal22

Nog een foto

di, 09/10/2018 - 11:29
GreenConnection

Een bontbladige plant werpt soms z'n blad af bij veranderende omstandigheden (minder licht/water). Vaak zijn dat bladeren, die het minste bladgroen hebben en dus weinig opleveren voor de groei. 

wo, 10/10/2018 - 09:57
weegschaal22

Oké, dus eigenlijk is dit heel normaal dit tijdstip van het jaar voor mijn bontbladige plant. Er is nu minder licht/zon in mijn huis. In de zomer had ik hier geen last van. Je kan dus beter een groene Schefflera nemen.

Alleen dan vind ik het nog wel vreemd dat hij maar niet wil groeien uit de top. De vorige kreeg steeds nieuwe scheuten en die behandelde ik op dezelfde manier.
Ik ben bang dat als ik hem elke week water ga geven, ik de plant weer ga verzuipen. Mede ook omdat de vochtigheidsmeter nog uitslaat in het groene gedeelte.

(op een kamer boven heb ik een dwergpalm en deze geef ik om de 4 dagen behoorlijk wat water en deze krijgt steeds nieuwe bladeren. Alleen deze overleeft steeds de ruime hoeveelheid water).

wo, 10/10/2018 - 12:32
GreenConnection

In de lichtarme periodes heeft een bontbladige plant het moeilijker, omdat er weinig bladgroen (naar verhouding met een groenbladige plant) is, om te groeien

wo, 10/10/2018 - 14:06
weegschaal22

Daar ben ik het mee eens, alleen groeide hij ook al niet in de zomer. Ik heb hem vanaf half maart. Vanaf dat moment tot nu zijn er nooit nieuwe scheuten/bladeren bijgekomen. Dit was wel het geval met mijn vorige die ik op dezelfde manier onderhield. De vorige was wel 20 cm gegroeid in een jaar tijd. En nu nog niets in 7 maanden. Dat is nu juist zo vreemd.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag