Calathea Rufibarba met geel hangend blad

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/04/2016 - 16:35
PVD

Calathea Rufibarba met geel hangend blad

Twee jaar terug kocht ik een Calathea Rufibarba. Vanuit een klein potje de plant verpot naar een grote pot en opgekweekt tot een mooi grote/volle plant. Mooi groen blad en 's avond gingen de bladen recht overeind staan. Sinds anderhalve maand gaat het niet goed met de plant. De bladeren hangen, zonder dat ze echt slap hangen. 'S avond sluit het blad zich niet meer en wat het meest in het oogsprint is de kleur van het blad. Het blad zit vol met gele plekken.
Er hebben zich geen veranderingen plaats gedaan in de opstelling, de plant staat al die tijd op delfde plaats. Heeft iemand ervaring met deze problemen en weet je wat ik er aan kan doen? Zoals de plant er nu uitziet zou ik hem liever in de groenbak doen.

Calathea Rufibarba met geel hangend blad
zo, 03/04/2016 - 18:03
GreenConnection

Heeft de pot afwateringsgaten?

zo, 03/04/2016 - 19:00
PVD

Ja, hij staat in een plastic pot. In de bloempot licht een steen en daar staat de plastic pot weer op. Hij staat niet met zijn wortels in het water. Heb nog een foto bijgesloten.

Calathea Rufibarba met geel hangend blad
ma, 04/04/2016 - 01:31
Batdah

Het lijkt me een vergevorderde spint aantasting, ik zou de plant vervangen!

di, 05/04/2016 - 10:08
PVD

Hoi Badah, bedankt voor je reactie. Het is triest maar dan ga ik hem inderdaad vervangen. Mag ik vragen hoe je ziet dat dit spint aanslag is? En wat moet ik doen om een volgende plant goed te houden en hoe herken je spint in een vroeg stadium? Alvast bedankt voor je reactie.

di, 05/04/2016 - 12:18
Batdah

Pvd, kijk onder de bladeren je zal daar waarschijnlijk minuscule roodachtige beestjes vinden en misschien een soort spinrag. De gele plekjes zijnafgestorven cellen als gevolg van de spint. Voorkomen kun je door de luchtvochtigheid op te voeren en de plant geregeld met water te sproeien of af te spoelen, ook een lagere temperatuur kan helpen. Vergeet niet de Schefflera na te kijken want die kan ook aangetast zijn.
In plaats van sproeien kan je ook de bladeren afsponsen met een schone vochtige spons en neem dan ook de onderkant van de bladeren mee. Succes met je nieuwe plant.

di, 05/04/2016 - 12:32
PVD

Hallo Badah,
Dank weer voor uw reactie. Wat adviseer je met water geven? Ik lees daar namelijk zoveel verschillende verhalen over. De een zegt regelmatig water geven, de ander zegt weinig water geven, de ander zegt weer regen water of gekookt water. En zon daar zou hij ook niet tegen kunnen, bij mij stond deze plant voor het raam. Nooit problemen mee gehad overigens.
Ik heb de Schefflera meteen nagekeken, daar kan ik gelukkig niets op ontdekken. Daar ben ik blij om want dat is een pracht exemplaar van ruim 2 meter.
Dank Patrick

di, 05/04/2016 - 12:42
Batdah

Patrick, je hebt de plant van plantje opgekweekt tot plant dus ik zou zeggen ga zo door. Ik denk dat het daar niet aan mankeerde belangrijk is dat tussen de gietbeurten de kluit wat kan drogen en de standplaats is zo te zien prima Wat zon verdraagd deze prima, volle zon niet. En gekookt of regenwater ik denk dat het niet uitmaakt als je maar verpot als het nodig is en dan ook een deel van de aarde vervangt.

wo, 06/04/2016 - 12:07
PVD

Batdah,
Super bedankt voor je hulp, daar kan ik wat mee.
Ik had ook een aantal foto's gestuurd naar Intratuin, maar daar konden ze niet zeggen wat het zou kunnen zijn. Echt heel fijn dat u mij verder heeft kunnen helpen.
Heb ik nog een vraag m.b.t. de luchtvochtigheid. Wat adviseert u qua luchtvochtigheid? Ik heb een lucht bevochtiger in de woning staan i.v.m. het werken van de route vloer. Ik probeer de luchtvochtigheid zo rond de 50% te houden, maar in de winter zakt hij toch wel naar 40/35%.
Groeten, Patrick

do, 07/04/2016 - 04:07
Batdah

Deze Calathea cv verdraagt droge lucht heel goed maar voor een gezonde plant is dit veel te laag, probeer dit omhoog te krijgen door te sproeien om later spintproblemen te voorkomen! Desnoods wekelijks onder de douche, goed afspoelen met lauw water en de onderkant van de bladeren goed raken(dan hoef je ook niet meer te gieten) alleen nog om te bemesten maar dat kan ook met een gecoate meststof (osmocote)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag