Dracaena fragrans massangeana bruine punten

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/12/2016 - 11:32
weegschaal22

Dracaena fragrans massangeana bruine punten

Sinds half oktober heb ik een nieuwe Dracaena fragrans massangeana van 1,80 meter. De vorige begon al na een half jaar lelijk te worden met sponzige stammen en takken die soppig werden en knakten. Waarschijnlijk toch te veel water, waardoor deze is gaan rotten.
Echter nu naar een paar weken beginnen er aan een paar bladeren bruine punten te komen vermengd met geelverkleuring van het blad.
Plant staat midden in de kamer naast de bank op 4,5 meter van het raam oostkant) en 4,5 meter van het keukenraam (westkant). Luchtvochtigheid was door de vorst rond de 40% en nu inmiddels naar 52% gestegen. Heb afgelopen weekend ook de hele plant nat gespoten met een plantenspuit. Overdag schuif ik deze plant vaak vlak naar het raam omdat het een donkere periode is. In de zomer laat ik hem meestal staan op 4,5 meter afstand, want dan krijgt hij wel wat direct zonlicht.
Na mijn vorige ervaring met waarschijnlijk een te natte potkluit, heb ik sinds ik de plant heb gekocht hem 4 weken al geen water gegeven. OP het moment van aankoop had hij namelijk net heel veel water gehad en de aarde voelde nat aan. De bovenkant van de potgrond is nu na 4 weken weliswaar kurkdroog, maar als ik mijn vinger er een stuk instop is hij beneden niet droog en voel ik wat vochtigheid. Daarom geef ik geen water. Wil niet weer dat de stammen sponzig worden en sterven. Op de tocht staat de plant ook niet.
Wat te doen? Alle tips zijn welkom. Wat veroorzaakt deze bruine punten soms gecombineerd met geelverkleuring? Toch te nat nog steeds? Ik heb bij 1 blad het bruin eraf geknipt. Moet ik dit bij de rest ook doen? Bij het blad waar ik geknipt hebt, lijkt het wel alsof hij gewoon weer verder geel wordt.
Ik lees weleens forums waarbij dit soort planten verwaarloosd worden (donkere plek en weken geen water) en die bloeien prima zonder problemen.
Hieronder wat foto's van de bruine punten.

Dracaena fragrans massangeana bruine punten
do, 01/12/2016 - 11:32
weegschaal22

Nog een foto

Dracaena fragrans massangeana bruine punten
do, 01/12/2016 - 11:33
weegschaal22

Foto van een blad waar ik de bruine punt al heb afgeknipt, maar heb het idee dat het gelige toch verder trekt de plant in.

Dracaena fragrans massangeana bruine punten
do, 01/12/2016 - 11:34
weegschaal22

Foto van plant in zijn geheel met een duidelijke bruine punt met geelverkleuring.

Dracaena fragrans massangeana bruine punten
vr, 02/12/2016 - 13:29
weegschaal22

Niemand nog tips of advies? Wil niet dat deze weer met paar maanden afsterft.

vr, 02/12/2016 - 22:57
GreenConnection

Heeft de pot afwateringsgaten?

za, 03/12/2016 - 10:44
weegschaal22

Ja onderin de originele container waarin hij staat, zitten gaten. Hij staat met container en al in de sierpot. Ik heb er al in gekeken , maar er zit geen water in de sierpot. Ook heb ik dus zelf na 4 weken nog geen water gegeven. Wel hadden ze hem in de winkel toen ik hem kocht net water gegeven. De grond was toen behoorlijk nat. Bovenkant grond is droog een cm of 10 erin voelt hij nog licht vochtig. Moet ik nu wel of geen water geven? En de bruin gele punten afknippen? (Geel trekt nu verder het blad in)

za, 03/12/2016 - 10:45
weegschaal22

Of zou het met de sierpot te maken hebben? Dat de sierpot ervoor zorgt dat er van onderen niet genoeg lucht komt om de onderkant van de plant te drogen. De container past ook precies in de sierpot en er zit geen ruimte tussen de container en de sierpot om eventueel te ademen van onderaf.

za, 03/12/2016 - 11:38
GreenConnection

Door watergeven wordt in de kluit zuurstof verdrongen en weer ingelaten door opdrogen. Dus heeft de (strak) passende sierpot geen invloed. Ik denk eerder aan een wortelprobleem. Dit soort stamplanten wordt vaak in de handelsfase bij de stam opgepakt, wat soms de wortels doen afbreken/beschadigen. Vaak hersteld dat zich wel, maar 4 weken zonder water lijkt me wel erg lang. De plant lijkt te overleven op z'n reservevoedsel, maar deze vergeling duidt wel op problemen. Gele punten kun je afknippen, tot het hele blad afsterft.

za, 03/12/2016 - 14:06
weegschaal22

De geelverkleuring zit aan de bladeren die allemaal aan de hoogste en dikste stam zitten. Meestal wordt de plant aan de grootste stam opgetild. Wij hebben hem hieraan ook even kort opgetild met 1 hand aan de stam en 1 hand aan de container om hem te vervoeren. Blijft dan wel de vraag als dit het probleem zou zijn waarom de geelverkleuring dan niet meteen thuis optreedt, maar pas 4 weken later.
Stel dat de wortels beschadigd zijn, worden dan straks alle bladeren van de hoogste stam geel? Of kan het bij deze paar bladeren blijven?
Heeft u ook nog advies over hoeveel en hoe vaak ik mag watergeven? Moet de aarde licht vochtig aanvoelen? 4 weken is idd erg lang, maar wilde hem niet verzuipen . De vorige werd de stam sponzig.
Alvast bedankt voor uw reactie.

za, 03/12/2016 - 14:55
GreenConnection

Het geelkleuren van het blad begint pas later, omdat de plant eerst een tijd voortleeft op z'n reservevoedsel uit de stam. Mogelijk gaat op den duur de hele stam afsterven.

za, 03/12/2016 - 23:32
weegschaal22

Laten we hopen dat dit niet het probleem is van beschadigde wortels. Mag ik de dracaena wel water geven? En hoeveel? Boven is hij kurkdroog. Ik ga wel langs de winkel waar ik hem gekocht heb. Voor zo'n bedrag, mag je verwachten dat je ook waar krijgt voor je geld.

wo, 07/12/2016 - 11:06
weegschaal22

Ik ben van het weekend naar het tuincentrum geweest waar ik deze plant gekocht heb. Alle mogelijke punten besproken. Ik heb gezegd of het te maken kon hebben met dat de wortels beschadigd/kapot zijn door het optillen van de stam. Mij werd verteld dat ze wekelijks zelf zoveel van dit soort planten optillen en ze zijn allemaal in het tuincentrum mooi groen. Hij gaf aan dat als dit bij mij het geval zou zijn, ik thuis al na 1 week een geelverkleuring zou moeten zien en niet pas na 4 weken.
Op mijn verhaal dat ik al 4 weken geen water had gegeven, reageerde hij ook dat dit wel weinig was. Hij gaf toen aan dat de bruin/geelverkleuring ook kan ontstaan doordat de plant te weinig water krijgt. De dracaena's die zij hebben staan, zijn allemaal goed vochtig. Ik gaf weer aan dat als ik ze zo nat maak als bij hun, de mijne sponzig wordt en afsterft. Ik begrijp gewoon niet waarom als ik genoeg water geef, bij mij het niet werkt en als het tuincentrum genoeg water geeft ze het prima doen.
Verder mest ik niet, dus de geelverkleuring ligt niet aan overbemesting. Ik besproei hem 2 keer per week met de plantenspuit. Het is inmiddels nu 53% vochtig in huis en hij staat nu vaak voor het raam (ook al gaf hij aan dat hij best op 4 meter afstand kon staan).
Nu beginnen ook de eerste en tevens oudste kleine blaadjes geel te worden. Dit lijkt mij normaal toch omdat dit het oudste blad is en gewoon afsterft.
Conclusie was dus (van een foto kan hij natuurlijk niet 100% iets goeds zeggen) dat ik toch vaker water moet geven. Nu heb ik hem zondag wat gegeven. De bovenkant van de potgrond is nu weer droger, maar als ik mijn vinger in de aarde steek is deze nog licht vochtig. Ondanks dit, vind ik dat hij nog niet hersteld, maar juist op sommige punten geler blijft worden.
Nog meer alternatieven wat ik kan doen? Hoeveel water moet ik nu geven? 300 ml? Halve liter? Ik word hier beetje wanhopig van.

wo, 07/12/2016 - 16:44
GreenConnection

Het verschil tussen het klimaat in de kassen van een tuincentrum en het huiskamerklimaat is wel groot. Ik bestrijd het zichtbaar worden van problemen binnen 1 week. Al eerder gaf ik aan dat de voeding en vochtvoorraad in de stam een plant langer laat 'overleven'. Watergift: 1 x per week een flinke hoeveelheid.

wo, 07/12/2016 - 17:26
weegschaal22

Ik snap nu niet zo goed wat u bedoelt? U had inderdaad aangegeven dat de plant langer 'overleeft' op voeding en vochtvoorraad in de stam.
Maak ik uit uw reactie nu op dat ik of te weinig water geef of toch dat de wortels beschadigd zijn?

wo, 07/12/2016 - 21:07
GreenConnection

Of de wortels beschadigd zijn, kan ik niet zien. Je watergift is wel aan de matige kant.

do, 08/12/2016 - 09:49
weegschaal22

Oké, bedankt. Gisteravond maar weer water gegeven. Alleen dringt het water niet echt door naar beneden. Het water komt er niet goed doorheen lijkt. Alleen de eerste paar cm wordt vochtig. Daaronder weer droger. Weet u of dit te maken heeft met het feit dat ik dan meer water moet geven? U zei een flinke scheut (denk dat ik gisteren maar zo'n 400 ml gegeven heb).
Ook heb ik de plant even uit de sierpot getild om te kijken of er water in stond. Dit is niet het geval. Meteen even naar de onderkant van de plastic container gekeken en als ik door de drainagegaten kijken en voel, is de aarde onderin nog steeds droog. Mag ik de plant anders op een schotel water zetten, zodat het water opzuigt van onderaf of is dit schadelijk voor de plant en moet het alleen van bovenaf?
Alvast bedankt voor uw reactie en geduld!

do, 08/12/2016 - 13:59
GreenConnection

Als de kluit echt zo droog is, is er maar 1 oplossing en dat is de gehele pot dompelen en goed laten uitlekken.

za, 10/12/2016 - 15:25
MarcDeJong

Ik heb precies hetzelfde probleem. Heb dezelfde plant, van mij is ie over de 2 meter hoog en sinds paar weken met dezelfde problemen.
Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met te weinig water geven. Ook ik ben vrij voorzichtig met geven van water ivm wortelrot. Tevens staat de kachel aan in de winter waardoor het warmer/droger is.
Ik ga um meer water geven totdat de bovenlaag ingedroogd is en dan weer goed water geven.
Je moet overigens NIET met de plant gaan schuiven elke keer. Daar kunnen ze niet tegen. Gewoon laten staan.

za, 10/12/2016 - 16:15
weegschaal22

Hoelang heb jij deze plant? De vorige is lelijk geworden omdat de stam sponzig werd. Destijds dan teveel water. Daarom ben ik ook nu zo voorzichtig met watergeven. Eergisteren heb ik de plant even een paar minuten in een laagje water gezet, zodat hij wat water van onderaf kon opzuigen. De onderkant was namelijk erg droog voelde ik door de container gaten. Dit deed ik ook omdat ik vond dat het water van bovenaf niet genoeg naar beneden ging.daarnaast heb ik alle gele en bruine punten afgeknipt. Kachel heb ik niet. Vloerverwarming overal. Het is nu 48% vochtig. Ik laat hem nu naast de bank staan.
Jij gaf aan om deze plant niet te verschuiven steeds. Wat gebeurt er dan? Ik deed dat om hem wat meer direct licht te geven.
Hoeveel en hoe vaak geef jij water dan?

ma, 12/12/2016 - 21:04
MarcDeJong

Je moet de plant kleine beetjes water geven elke keer. Zo weinig dat het water niet op de bodem komt te staan. De aarde moet al het water kunnen opzuigen. Als de aarde aan de bovenkant na 3 dagen droog aanvoelt, weer een klein beetje. Is de aarde aan de bovenkant niet droog nar 3 dagen dan geef je teveel.
Bij dooie punten de bladeren in geheel bij de stam afknippen. Deze bladeren gaan niets meer doen, hierdoor heeft de plant meer energie om nieuwe bladeren te maken.
Met planten moet je nooit gaan schuiven, kost teveel energie.
(heb de plant sinds aug, maar er komen bij mij vele nieuwe bladeren, oude gaan dood en afknippen alleen heb iets te weinig water gegeven).
Dus.... steeds kleine beetjes. Je kan ook je hand in de grond steken en voelen of de wortels vochtig zijn, zoja, dan heeft ie genoeg, if not, dan te droog).

ma, 12/12/2016 - 22:20
GreenConnection

Met planten moet je nooit gaan schuiven, kost teveel energie''.
Wat een onzin! Het kost energie voor de 'schuiver', maar de plant heeft er beslist geen last van, qua energie!
Het onmiddellijk afknippen van een blad met een bruin puntje, kost daarin tegen wel energie. Elk blad bevat voedingstoffen, die daarmee verloren gaan.

di, 13/12/2016 - 11:38
weegschaal22

-@marcdejong: ik geef nu steeds kleine beetjes water. Ik voel geen wortels hoor als ik mijn vinger in de potgrond steek. Alleen aarde is te voelen. Ik check dit steeds of de kluit nog licht vochtig is.
@greenc

do, 15/12/2016 - 11:29
weegschaal22

De gele bladeren blijven komen. Steeds aan de vertakking van de hoogste stam. Dit keer zonder bruine punt, meteen geelverkleuring gevolgd door bruin in het midden na een paar dagen. Ik heb toch echt nu water gegeven. Te droog kan het niet meer zijn. Iemand een idee?

do, 15/12/2016 - 18:26
GreenConnection

Zie mijn antwoord van 3-12.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag