Ficus Benjamini valt enorm uit

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 31/01/2017 - 15:39
AnneBerkh

Ficus Benjamini valt enorm uit

Hallo iedereen die dit leest,
Mijn moeder heeft een grote (oude) ficusinfo-icon in een flinke plantenbak. Maar het blad van de ficus valt opeens wel heel erg uit. Het blad dat uitvalt is op zich gezond, groen blad. Het blad krult wel wat aan de randen. Ik vermoed dat de ficus een tijdje veel te veel water heeft gehad. Iemand zei dat het misschien een goed idee was de oude aarde te vervangen door verse aarde. Dat heb ik gedaan maar je ontkomt er dan niet aan dat je de fijne worteltjes dan ook wat beschadigt. Dat is gebeurd toen het blad al heel erg uitviel. Ik kan op dit moment helaas geen foto plaatsen. Maar is er misschien toch iets over te zeggen wat de oorzaak van de bladuitval zou kunnen zijn?
Vriendelijke groeten, Anne

di, 31/01/2017 - 13:34
GreenConnection

Een Ficusinfo-icon vertoont vaak een terugslag als de wortels zijn beschadigd. Hou de kluit niet te nat en snoeit desnoods wat terug. In het voorjaar zal er hergroei plaatsvinden.

di, 31/01/2017 - 15:54
AnneBerkh

Dat geeft weer een beetje moed. Vriendelijk dank voor uw reactie. Het is zo jammer als een grote plant het niet redt. Ik las vandaag iets over een ficusinfo-icon snoeien... Zou het op onderstaande manier goed zijn?
U kunt inderdaad een ficus snoeien. Het beste kunt u dat doen in de lente/zomer. Dit doet u als volgt: U snijdt kleine stukjes af van de te lange takken (maximaal 1/3 van de tak, vanaf de bovenkant). Als u meerdere takken van de plant afknipt (waarbij u in totaal 1/3 van het totale bladoppervlak wegneemt), mag u de plant de eerste 2 weken maar een klein beetje water geven. Daarna kunt u hem voorzichtig iets meer geven.
Weet u misschien waarmee je het afsnijden van kleine stukjes van de te lange takken het beste kunt doen? Is er een speciaal type mes voor of kun je zo'n tak ook afzagen? Of knippen met een speciale tuinschaar?

di, 31/01/2017 - 15:59
GreenConnection

Dunne takjes knip je gewoon met een schaar. Dikkere met een snoeischaar.

di, 31/01/2017 - 20:46
Batdah

Of de zaag erin, afhankelijk van het formaat. Als de boom gezond is loopt ie zo weer uit ook op het kale hout!

do, 02/02/2017 - 14:57
AnneBerkh

Dank voor de reacties. Ik heb geen ervaring met snoeien vandaar dat ik me afvroeg hoe dat gaat en of je er een speciale schaar voor nodig hebt. De takjes zijn vrij dun, dus met een schaar en snoeischaar lukt het wel. En als ik de dikkere takken wil zagen kan het met een zaag. Ik ben benieuwd of ie het gaat redden want hij valt wel heel erg uit.

Onderwerp gesloten