Ficus elastica geel blad

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/03/2018 - 14:22
MikeyMike

Ficus elastica geel blad

Ik ben al enkele jaren in het bezit van een Ficusinfo-icon Elastica Robusta. Ik heb hem gekocht als een enkele spriet van 30 centimeter, maar het is inmiddels een forse, flink vertakte plant van zo'n 1,50 meter hoog geworden. 
Afgelopen jaar heb ik hem in april verpot. Dat heeft de plant enorm goed gedaan, want hij is enorm gegroeid. Sinds december heeft hij echter last van wat bladval: zo nu en dan wordt er een blad geel en het valt af. Ik geef hem in de winter veel minder water en in de afgelopen vijf/zes weken heeft hij helemaal niks meer gehad. Daarnaast krijgt hij in de wintermaanden ook geen plantenvoeding. Het zijn steeds de onderste, oudste bladeren die afvallen. Het overige blad ziet er nog fris en groen uit en ze vertonen geen tekenen van te weinig water, ze hangen niet slap o.i.d. De plant staat in een grote terracotta pot van zo'n 45 centimeter in doorsnede met onderin de pot een laag hydrokorrels. Het water kan vrij uit de pot stromen. 
Ik weet nu niet wat op dit moment het beste is: de plant nog steeds geen water geven, of juist weer wel (spaarzaam)? Voor zover ik weet, wordt geel blad immers veelal veroorzaakt door te veel water. 

vr, 09/03/2018 - 14:39
GreenConnection

Als het inderdaat om de oudste bladeren gaat is dat een heel natuurlijk proces. Een blad gaat natuurlijk niet eeuwig mee en wordt na een paar jaar vervangen door jongere. Van nature is deze Ficusinfo-icon een boom, die een forse (onbebladerde) stam vormt.

Je hoeft je geen zorgen te maken. Wel weer water gaan geven want het voorjaar en daarmee de groeitijd breekt aan.

vr, 09/03/2018 - 15:01
MikeyMike

Bedankt voor je reactie. Zo staat hij er momenteel bij! Naar mijn idee een gezonde plant. 
Ik vind het erg leuk dat ik hem al zo lang heb, en dat hij zich is gaan vertakken na een zomer op het balkon: dat is me bij nog geen enkele ficusinfo-icon elastica spontaan gelukt. 
Mag hij ook alweer wat voeding krijgen?

vr, 09/03/2018 - 15:18
GreenConnection

Ja hoor, dat heeft ie graag in het voorjaar!

vr, 09/03/2018 - 15:58
MikeyMike

Die Euphorbiainfo-icon is trouwens ook van mij (ik was mijn inloggegevens kwijt). Het lijkt mij dat als het rot is, dat het dan een zachte en vochtige plek moet zijn?

vr, 09/03/2018 - 16:25
GreenConnection

Vaak wel, maar doordat in de winter deze planten in rust zijn, is er niet zoveel vocht in voorraad.

Het kan nog steeds een vorm van verkurking zijn.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag