Help! Wolluis

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/11/2016 - 12:02
Joie

Help! Wolluis

Een poos geleden ontdekte ik wolluis op twee van mijn hangplanten. Deze heb ik snel weggedaan in de hoop dat mijn andere planten bespaard zouden blijven maar helaas. Het lijkt erop dat al mijn planten al enigszins besmet zijn. Ik ben bereid om al mijn planten weg te gooien behalve drie hele speciale (oa nog van mijn groot ouders een hangende lidcactus en clivia). Wie helpt mij uit de brand? Op andere lidcactus had ik al een ecologische spray geprobeerd maar het kwam terug (planten had ik in ander vertrek gezet).

Help! Wolluis
vr, 18/11/2016 - 12:41
Draco

U kunt een behandeling doen met Calypso van Bayer. Dit insecticide heeft een systemische werking als gietoplossing via opname door de plantenwortels. Eventuele aanwezige wortelluis wordt tegelijk aangepakt. Het kan tevens als spuitmiddel worden toegepast maar dat is bij wolluis waarschijnlijk minder effectief. Calypso is helaas grotendeels uit de detailhandel gehaald alhoewel het bij mijn weten nog niet is verboden. Met enig zoekwerk is er misschien nog wel aan te komen. Ik zag het onlangs nog in het schap bij tc.Oosteinde en op internet zijn er misschien ook nog aanbieders?

vr, 18/11/2016 - 12:50
Joie

Bedankt voor uw reactie. Toevallig zag ik dit middel ook ergens anders genoemd maar wist niet of het geschikt zou zijn voor mijn plant. Ik kan het dan gewoon als water erop gieten? (Ivm kleine kinderen en dieren voorkeur voor gieten ipv sprayen). Online kan ik het wel vinden echter er staat dat het gesprayd moet worden?

vr, 18/11/2016 - 13:20
Ineke*

Misschen over het hoofd gezien maar dit staat ook in de tekst van Draco
Dit insecticide heeft een systemische werking als GIETOPLOSSING via opname door de plantenwortels .

vr, 18/11/2016 - 13:59
Joie

Hallo Ineke, Bedankt voor uw reactie. Nee niet over het hoofd gezien maar verkeerd begrepen denk ik. Ik dacht dat het middel calypso als geheel slecht verkrijgbaar was maar wellicht is alleen de gietoplossing slecht verkrijgbaar. De oplossing om spray te maken kon ik her en der wel vinden namelijk.

vr, 18/11/2016 - 14:33
RdB

Calypso kan niet als gietoplossing gebruikt worden bij planten in gewone substraten, alleen bij op steenwol groeiende planten (Bron: Bayer), Sprayen kun je evntueel gewoon even buiten doen.
Ruud

vr, 18/11/2016 - 15:16
Ineke*

Als we Ruud toch niet hadden ........

za, 19/11/2016 - 02:05
Draco

Op het etiket van Calypso staat 'Bij de behandeling van kamerplanten het middel gieten op de potgrond' Toepassing bij kamerplanten bij infecties met bladluis, schildluis, wolluis, dopluis, witte vlieg en bladetende kevers. Dosering 5 ml in 100 ml water aangieten op 1 liter potgrond. Ik heb het zelf meermaals met goed resultaat toegepast bijvoorbeeld bij een cicade aantasting van een grote hangvaren. Als een plant naar buiten kan, heeft bespuiten echter mijn voorkeur omdat het sneller resultaat geeft. Bovendien is het kosten effectiever bij planten met een groot substraat volume.

za, 19/11/2016 - 11:06
stokroosje

De wolluis spuit ik dood met bladglans, dit doe ik op een afstand van 30 cm Omdat de wortels ook vaak aangetast zijn met bladluis verpot ik de plant.

za, 19/11/2016 - 20:15
RdB

Op deze website van Bayer (http://tinyurl.com/yynq57mt):
Calypso is systemisch via de wortel indien het gewas op een substraat zoals steenwol staat. In deze situatie vindt er opname en transport plaats naar de bladeren. In tegenstelling tot Admire is toepassing in grondsubstraten niet mogelijk.
Vandaar mijn reactie,
Ruud

za, 19/11/2016 - 20:40
Joie

Bedankt voor al jullie reacties. Ik zal eens op nader onderzoek uit wat betreft het gieten. Zoals op de foto te zien is gaat het om een plant met veel 'takken' en bloemen. Gieten heeft wel mijn voorkeur aangezien het echt overal spuiten best wel lastig is (heb ik echt alles gehad?) En de plant ook best wel kwetsbaar is om mee naar buiten te nemen. Hij heeft nog niet zichtbare wolluis maar wel witte stipjes (eitjes?) Dus wellicht dat gieten qua tijd ook nog wel kan? Ik heb inmiddels de ecologische spray ook nog eens gehaald.

zo, 20/11/2016 - 03:19
Draco

-@Ruud - Verwarrende informatie namens Bayer voor de gebruiker van dit product. Die zullen afgaan op de bijsluitertekst. Ik zou het gewoon uitproberen tenslotte werkte het bij mij wel, tenminste bij dopluis en cicade larven. Bijkomend argum

zo, 20/11/2016 - 19:52
Joie

Het viel me op dat al mijn planten en dus ook deze lidcactus kleine witte stipjes heeft. Ik ben dus bang dat dit eitjes zullen zijn maar zeker weet ik het niet. Ik ben van plan om de plant eerst voorzichtig onder de douche af te spoelen zodat alle stof er af is. Dan weer grondig checken. Het jammere is alleen ook dat de plant nu in volle bloei is en door de behandeling (afspoelen met water en eventueel dan spuiten met de spray) zullen de bloemen waarschijnlijk er niet mooier op worden / af vallen.

di, 22/11/2016 - 23:05
RdB

Plaats hier eens een close-up van die stipjes, wellicht kunnen we dan een beter advies geven,
Ruud

wo, 23/11/2016 - 13:10
Joie

-@ Ruud, op internet had ik nog gelezen dat het soms helpt bij beginnende wolluis om de plant eens krachtig af te spoelen met water. Dit heb ik gister gedaan en de witte stipjes lijken nu weg. Ik hoop dat het voldoende was maar ga het goed

wo, 23/11/2016 - 13:08
Joie

Ik zie nu trouwens dat de rare opmaak juist komt als ik een bericht op de pc typ. Erg gek, ik maak zelf helemaal geen enters of rare spaties.

wo, 23/11/2016 - 14:35
RdB

Dat soort preventieve middeltjes heb ik nooit gebruikt, ik heb er echter ook geen vertrouwen in.
Die rare extra afbrekingen en zo genereert dit 'enigszins' verouderde forum programma, ligt niet aan jou.
Ruud

do, 24/11/2016 - 01:52
Draco

Voor zover ik weet doen die schijnbaar willekeurige afbrekingen zich voor bij het gebruik van browser Safari en gebeurt het niet met o.a. Firefox.

Onderwerp gesloten