Mijn Crassula krijgt een laagje op de bladeren, wat is dat?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/07/2021 - 10:46
Antonella

Mijn Crassula krijgt een laagje op de bladeren, wat is dat?

Hallo,

Ik heb al zo'n 20 jaar een Crassulainfo-icon. Ik vind het een geweldige plant. Het groeit nu wel een beetje raar, het maakt lange, kromme takken waaraan bladeren groeien. De laatste tijd verliest de plant veel bladeren en sinds kort zie ik op veel van de bladeren een laagje poederachtige stofje. Is dat een schimmel? Ik kan het met een vochtig doekje weghalen maar om alle (kleine) bladeren schoon te maken is het niet te doen. Daarnaast zou ik ook graag willen weten of ik de lange takken weg kan knippen zodat de plant wat compacter wordt. Wie kan mij helpen aan goede tips? Alvast dank

Is dit schimmel?
mijn oude Crassula
di, 27/07/2021 - 12:36
GreenConnection

De schimmel is meeldauw. 

Ik zou de plant drastisch terugsnoeien. Waarschijnlijk is er tijdelijk te weinig licht geweest, vandaar de langgerekte groei. Zet de plant desnoods een tijdje buiten na de snoei. Hij zal weer gedrongen uitgroeien. 

di, 27/07/2021 - 12:58
Antonella

De plant staat al jaren op dezelfde plaats, bij het raam, er is dus niet te weinig licht geweest. Als ik het terug snoei, gaat de schimmel ook weg?

di, 27/07/2021 - 13:13
GreenConnection

Heeft de pot afwateringsgaten? Vaak is de vatbaarheid voor ziekten, terug te leiden naar een storing/gebrek in de groei. Wel eens voeding gegeven? 

di, 27/07/2021 - 13:21
Antonella

de pot is gevuld met aarde tot aan de helft, op de onderkant heb ik een omgekeerde emmer geplaatst met gaten dus mocht het te veel water in blijven zitten, dan zakt het helemaal naar beneden en komt niet in aanraking met de wortels. de plant krijgt om de week een scheutje water, het hoeft niet al te veel water te hebben, en in het water zit plantenvoeding. Het is al die jaren goed gegaan, pas een paar dagen geleden zag ik de schimmel. Ik zal de takken allemaal wegsnoeien en alleen de hoofd stam laten met wat korte takken, hopelijk herstelt de plant zich. Ik zou het erg jammer vinden als het dood zou gaan.

Onderwerp gesloten