Myrmecodia Adventure + Aeschyanthus Marmoratus

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/12/2017 - 14:31
Raggamuffin

Myrmecodia Adventure + Aeschyanthus Marmoratus

Ik ben bijna een jaar in het bezit van een myrmecodia adventure, een tropische epifyt waarin mieren graag huizen. Kleine 2 weken geleden verloor hij een aantal bladeren, die eerst slap aanvoelden en donkergroen kleurden. Vandaag is hij nog twee bladeren verloren en enkele andere bladeren voelen slap aan. De knol zelf voelt stevig aan, maar maakt geen nieuwe bladeren meer aan (hopelijk simpelweg omdat het winter is). Door de textuur en kleur van de bladeren, dacht ik in eerste instantie dat dit te wijten was aan teveel water. Momenteel geeft de vochtigheidsmeter aan dat de grond licht vochtig is. Ik geef de plant in de zomer om de week wat water, in de winter 1 maal per 2 weken (afhankelijk van wat de vochtigheidsmeter me zegt). Verder besproei ik de bladeren regelmatig, gezien deze mierenplant een hoge luchtvochtigheid verlangt. Wat kan ik doen opdat hij niet al zijn bladeren verliest, het zou zo'n zonde zijn deze plant op te geven. 

Hetzelfde probleem lijkt zich voor te doen bij de Aeschynanthus Marmoratus. Deze plant heb ik echter nog niet lang en al vanaf de aankoop doet hij het niet goed. Naar mijn gevoel moest de plant nog wat wennen aan de nieuwe omgeving, maar hij lijkt zich nog steeds niet lekker te voelen en de kleur en textuur van bladeren suggereren wortelrot door teveel water, maar ik ben geen kenner dus zit maar wat te gissen. Momenteel is de grond licht vochtig tot droog, ik durf hem geen extra water te geven.

Tot slot verkleuren de onderste bladeren van mijn monstera (heb deze ongeveer 9 maanden) geel met bruine vlekken. Een derde blad gaat dezelfde richting op. Is dit louter een natuurlijk proces, of voelt hij zich niet lekker? Zoals te zien is op de foto beschikt de pot over drainagegaten. De plant krijgt in de warme maanden elke week regenwater, in de winter eens om de drie weken. Hij staat sinds de aanschaf op dezelfde plaats, nl. zo'n 3 meter van het raam. 

Myrmecodia Adventure
Myrmecodia Adventure
Aeschynanthus Marmoratus
di, 19/12/2017 - 14:32
Raggamuffin

Andere foto's:

Aeschynanthus Marmoratus
Monstera
di, 19/12/2017 - 15:03
GreenConnection

Het is vrij normaal dat Myrmecodia beccarii 's winters wat bladeren verliest. In het voorjaar groeien er weer nieuwe aan. Echter is afwatering voor deze epifyt van groot belang en het lijkt me in een glazen pot onvoldoende. Al is het maar voor de zuurstofvoorziening naar de wortels. De temperatuur moet voor deze plant boven de 20 graden zijn.
De Aeschynanthus heeft wortelproblemen. Lijkt me te nat geweest en is niet meer te redden.
Monstera verliest vaak blad aan de onderzijde. Verder ziet de plant er gezond uit, dus niet verontrustend.

di, 19/12/2017 - 15:33
Raggamuffin

@GreenConnection:

Bedankt voor het snelle antwoord! Zal de Myrmecodia overzetten in een pot met drainagegaten. Ik vreesde het al voor de Aeschynanthus, spijtig, maar weer een les bijgeleerd. Moet ik de 2 vergeelde bladeren verwijderen van de Monstera, of is dat nog niet nodig/bevorderend?

di, 19/12/2017 - 16:00
GreenConnection

Als het blad van de Monstera bruin wordt, kun je ze verwijderen.

wo, 20/12/2017 - 14:38
Bat. Dah

De Monstera ziet er niet goed uit, het lijken wortelproblemen, het gekrulde blad duidt daarop.

haal de plant eens uit de pot en kijk de wortels na.

Onderwerp gesloten