strelitzia reginae

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/04/2018 - 17:51
justinverharen

strelitzia reginae

We hebben sinds 1,5 jaar deze Strelizia gekocht bij Hornbach. We kochten deze rond de winter en stond toen vol in bloei met bloemen. Richting de zomer kwamen we geen bloemen meer in. Wel bleven er telkens opnieuw nieuwe bladeren komen. Dus hebben nog geen bloemen gehad , nadat deze binnenstond met bloemen. 

Nu sinds einde van de herfst en winter, gaat de plant er steeds slechter uit zien. Bruine vlekken op de rand van het blad of het puntje van het blad is bruin. We hebben van alles geprobeerd minder water geven, want kan zijn dat de plant te nat staat. Sinds 6 weken geven we om de twee weken voeding (pokon kamerplanten voeding), hierin zien we ook geen verschil of verbetering. We zijn een tijdje gestopt om elke week water te geven in de winter en doen het nu om de twee weken sinds 6 weken. We geven dan telkens twee glazen (á 250-300 ml). Met deze aanpassing zien we ook geen verbetering eerder een verslechtering. Het blad gaat krullen naar binnen.

Standplaats is niet bij het raam, maar heeft genoeg licht geen direct zonlicht. Zijn vier ramen aan achterkant van het huis en plant staat 4/5 meter daar vandaan. Eerste jaar heeft dat nooit voor problemen gezorgd.

Vanochtend water gegeven, twee water glazen met mest. Smiddags heb ik nu deze pot waarin de strelizia zit uit de pot gehaald waarin hij in staat met pot en zag dat het nat was bij de wortels. Stond geen plas water in de pot. Zag wel dat er wortels door de gaatjes komen. En als ik er met vinger in de gaatjes van deze plastic pot ging was het net.

Ter info: op de bovenkant van de pot ligt boomschors ter afdekking van de grond, zodat er geen onkruid groeit. Kan dit iets zijn.

wellicht kan iemand zijn licht/expertise erover laten vallen. 

Foto’s ter verduidelijking.

za, 07/04/2018 - 18:20
GreenConnection

Ten eerste licht: Strelitzia moet volle zon en pal voor een raam staan! Ten tweede: natte wortels zijn funest; zeker in de winter! Geef in de winter spaarzaam water en in de zomer royaal, maar pas als de kluit droog aanvoelt.  Ten derde: voeding geef je nooit in de winter. Ondanks dat een Strelitzia best wat voeding aankan, is het geen tovermiddel. Als een plant bruine bladpunten vertoont, duidt dat doorgaans op verbranding door teveel kunstmest..

NB: Strelitzia is van nature een winterbloeier, In de zomer wordt doorgaans alleen blad gevormd. 

di, 10/04/2018 - 09:17
GreenConnection

@justinverharen: mee eens?

di, 10/04/2018 - 09:56
justinverharen

Beste GreenConnection,

Dank voor je snelle reactie. Echter begrijp ik niet goed waarom deze plant het in tuincentra het wel goed doen. Daar hebben ze ook geen direcht zo'n licht, omdat in ruimtes staan waarbij het glas/ramen wit zijn gemaakt.

Daarnaast begrijp ik ook niet waarom je deze plant niet mag mesten in de herfst/winter wanneer deze bloemen afgeeft. Je zou dus zeggen dat de plant dan juist voeding nodig heeft. Snap wel waarom deze plant in de herfst/winter bloemen afgeeft, dat heeft te maken met het seizoen, waar deze plant vandaan komt toch?

Dus als ik de plant pal tegen of een meter van het raam zet, zuidenkant. Is dit geen enkel probleem?

di, 10/04/2018 - 10:29
GreenConnection

De bedoeling voor een tuincentrum is, dat de planten er slecht tijdelijk staan en snel verkocht worden.
De voeding die nodig is voor de bloei, is gedurende de zomertijd al aangevuld; zie de vlezige stengels, maar vooral ook de vlezige wortels. Voeding geven in een lichtarme periode geeft vaak slappe groei.
Je mag de plant gerust in de zon zetten, maar laat hem wel langzaam wennen aan de zon. Het blad wat tot nu toe gevormd is, verdraagt felle zon niet meteen.

ma, 16/04/2018 - 17:15
justinverharen

Hallo, ik heb de plant nu voor het raam gezet. Hopelijk gaat het echt beter. Heb nog een aantal foto's geupload waarop te zien is dat de bladeren nog steeds krullen en daarnaast een foto's waarop te zien is dat de stengels gaan rimpelen (zie foto 1). Wat kan dit betekenen....? Toch te weinig water...?

ma, 16/04/2018 - 17:43
GreenConnection

Opvallend: de jonge bladeren hebben geen ribbels; de oudere wel. Daaruit blijkt voor mij, dat de watergift de laatste tijd beter is. Geef flink water als de kluit weer droog is. Dat is vaak afhankelijk van de standplaats (zon) en de temperatuur. In de zomer zal dat eens in de week zijn, in de winter veel minder.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.