Vraag over spint

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/12/2015 - 16:36
Libosa

Vraag over spint

Ik heb 2 planten in de vensterbank, beiden gekocht in dezelfde winkel en beiden hebben ze keer op keer spint. Het nodige gelezen over spint, wat het veroorzaakt etc, maar wat ik ook doe, ook een bestrijdingsmiddel gebruikt, het komt keer op keer terug en ik word er wat moedeloos van, hoewel ik die planten graag wil behouden.
Nu heb ik ook gelezen, dat spint ook in de aarde overleeft en aangezien beide planten uit dezelfde toko komen, zou het kunnen zijn, dat de aarde besmet is? Ze zijn wel in een grotere pot overgeplant, maar wel met de bijbehorende aarde.
Nu heb ik het plan opgevat om beide planten uit de aarde te halen, wortels goed afspoelen, zodat alle oude aarde eraf is en dan opnieuw planten in schone aarde.
Voor degenen, die misschien meer over de bewuste planten willen weten: Azadirachta indica en Jasminuminfo-icon sambac. Met mijn beperkte kamerplanten kennis lijken het mij wel planten, die gevoelig zijn voor spint en er is niet zo gek veel te vinden over deze planten en niet alle Engelse uitspraken kan ik begrijpen.
Bij voorbaat bedankt voor het meedenken!
Groet Lily

zo, 20/12/2015 - 18:59
RdB

Het zijn m.i. geen van beide kamerplanten. Wellicht zijn te houden als kuipplant, zeker die Jasminuminfo-icon. De Azadirachta is van nature een tropische boom, de Neem-boom. Leverancier van de Neem-olie. De Jasminum is een forse struik.
Gedurende de winter regelmatig nevelen, daar heeft de spint een verschrikkelijke hekel aan. Verder aan de droge kant houden en in het voorjaar buiten laten spelen.
Spint zit overigens niet in de aarde dus dat uitspoelen zal de planten hooguit nog sneller doen aftakelen, zeker zo in de winter als ze moeten rusten omdat er toch al te weinig licht is.
Ruud

zo, 20/12/2015 - 19:00
GreenConnection

Azadirachta indica en Jasminuminfo-icon sambac zijn beide van tropische herkomst en dus gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Omdat de luchtvochtigheid is onze kamers vrij laag is, zijn deze planten extra gevoelig voor oa. spint. Spint floreert juist goed bij droge kamer lucht en overleeft volgens mij niet in potgrond. Vaak sproeien met lauw water ( ook de onderzijde van het blad) en zorgen voor een vochtige omgeving ( pot op een eilandje in water)zal de spint doen verdwijnen.

ma, 21/12/2015 - 11:08
Libosa

Jullie hebben beiden gelijk, dat het niet echte kamerplanten zijn, maar goed, ik kan toch proberen of ze het in de huiskamer doen...? De jasmijn geurt echt bijzonder als hij bloeit, wat hij afgelopen zomer dan ook langdurig heeft gedaan en maakt nog af en toe een bloemetje. Door die steeds terugkerende spint is het qua struik eigenlijk een lelijke plant geworden.
Verder heb ik wel degelijk hier en daar gelezen, dat spint ook in de aarde gaat zitten, dus vandaar mijn gedachte om alle aarde weg te spoelen en in schone aarde te zetten. Maar ik ga het eerst maar eens proberen om ze dagelijks te vernevelen en een bakje water in de vensterbank zetten. De luchtvochtigheid in de woonkamer is nu rond de 50%, maar in de zomer was het rond de 75% en had de plant ook last van spint. Rotbeestjes :x
Bedankt voor jullie antwoorden!
Groetjes Lily

Onderwerp gesloten