goede klikroos schueten

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/07/2022 - 00:18
Lody

goede klikroos schueten

Goede dag,

Eerder heb ik een vraag gesteld over scheuten die opkwamen bij mijn klimroos.

http://tinyurl.com/2bxmxzud

Ik heb dus op basis van dit advies de scheuten gelaten maar ze worden nu in vergelijking met de andere takken wel erg lang/hoog.
Ik denk dat de rechterscheut nu al meer dan 2 meter hoog is.

Hoort dit zo,ze hebben ook niet echt zijtakken.

Ik heb vorig jaar volgens mij ook nieuwe scheuten gekregen maar die waren veel minder dik en groeide veel minder hard. En leken daardoor meer op de takken die ik al aan mijn roos naar boven had groeien.

Kan ik ze nu, of in februari afknippen waardoor er ook zijtakken gaan ontwikkelen?

do, 14/07/2022 - 00:34
peterplant

Een klimroos is een klimroos omdat die van die lange scheuten heeft. Die kunnen inderdaad meters lang worden en niet vertakken en niet bloeien. Volgend jaar gaat die tak wel zijscheuten geven die gaan bloeien.

Die lange scheut kun je zigzaggend langs de muur leiden. Hoe meer bochten er in zitten hoe meer de scheut volgend jaar scheuten zal vormen en dus ook meer rozen.

Zou je de scheut recht omhoog leiden, dan komen vooral bovenin rozen en blijft de onderkant kaal.

Als je meerdere scheuten uit de onderkant krijgt kun je ook enkele scheuten midden in het groeiseizoen toppen op verschillende hoogten en er op die manier voor zorgen dat de plant ook de onderkant mooi vol groeit.

Ik hoop dat je me een beetje kunt volgen.

vr, 15/07/2022 - 19:04
Lody

Hoi @Peter,

Bedankt voor je tips. 

De uitlopers zijn best wel dik, ik kan niet echt goed bochten ermee maken. Ik ga er maar vanuit dat je iets van slingeren bedoeld. 

Wat is de periode van het groeiseizoen?

vr, 15/07/2022 - 19:42
peterplant

Slingeren is beter dan recht. 

Met dat toppen in het groeiseizoen bedoel ik dat als een jonge scheut die uit de grond komt bijvoorbeeld 50 cm lang is, dat je dan het topje er uit knip. Dan gaat die scheut zich daar vertakken. Als je dan een andere scheut bijvoorbeeld topt als die 100 cm lang is krijg je zo op verschillende hoogten zijtakken en wordt de plant ook voller aan de onderkant. Volgend jaar bloeien de rozen dan ook onderin, in plaats van alleen bovenin.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag