Appel- en perenboom kweken.

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2016 - 11:17
limburg vooruit

Appel- en perenboom kweken.

Beste;
heb eens een vraag.
Ik ben verlekkerd op een bepaald appel- en perenras. Het probleem is dat deze niet in de handel verkrijgbaar zijn.
Nu wou ik deze appels zelf zaaien, maar heb intussen vernomen dat ze een zeer slecht wortelgestel hebben. Dus moet ik ze enten.
Iemand enig idee welk ras goed is om op te enten, en heeft iemand hier ervaring mee, want buiten de schoolse kennis heb ik geen ervaring. Als ik deze nu zaai, wanneer heb ik dan mijn eerste appeltjes?
Voor die peren is het mogelijk nog moeilijker, kan je deze namelijk zaaien?
Indien iemand me hier mee kan helpen! En eventueel ook wat tips qua verzorging, want heb geen ervaring met fruit.

zo, 02/10/2016 - 11:30
GreenConnection

Welke rassen zoek je? Veel oude rassen zijn te vinden op: http://tinyurl.com/yygzotn2

zo, 02/10/2016 - 12:42
limburg vooruit

Ik wil de Belgica van appel (is zoals jonagold maar beter van smaak) en de douaenne van peer.
Voor zover ik weet zijn beide rassen niet te koop. Maar ik ga al zeker eens op die site kijken, bedankt!

zo, 02/10/2016 - 13:20
tuinprins

Als je een appelpitje zaait van bijv. Kanzi of Pink Lady dan komt daar geen Kanzi of Pink Lady uit. Wil je een bepaalde appel of perensoort hebben dan zul je over enthout van de desbetreffende soort moeten beschikken. Appelsoorten die beschermd zijn door kwekersrecht mogen doorgaans alleen vermeerderd worden door vermeerderingsbedrijven die hiervoor toestemming hebben gehad van de houder van het kweekrecht. Sommige appelrassen worden bewust niet als boom voor de consument geproduceerd omdat men een appelsoort exclusief wil houden. Door een ras exclusief te houden kan men in de winkel een hogere prijs per kilo vragen. Dus: zonder enthout van een bepaald ras kun je dat ras niet zelf reproduceren. Tenzij je ergens een boomgaard met desbetreffend ras weet te staan;) Maar laat ik je niet op verkeerde gedachten brengen...
Onderstammen:
Je hebt tal van onderstammen voor appel en perenbomen. Onderstammen worden ingedeeld op basis van hun groeikracht. Wil je een hoogstamboom appelboom dan gebruik je een onderstam met een zeer grote groeikracht, wil je een kleine boom dan gebruik je een onderstam met een zeer lage groeikracht. Onderstammen voor appels worden bijna altijd aangeduid met de letter M (soms MM) gevolgd door een nummer. Zo kun je voor een klein blijvende appelboom bijv. kiezen voor de onderstam M9 en voor een hoogstamboom voor M15. Gewone zaailingen van appels zijn bijna altijd sterk groeiend en dus niet geschikt om een kleine boom te krijgen.
Peren worden geënt op een onderstam van kweeperen (Cydoniainfo-icon oblonga), zandperen (Pyrusinfo-icon pyrifolia) of zaailingen van peren.
Onderstammen zijn in de handel verkrijgbaar maar dat gaat meestal in grote aantallen. Misschien dat iemand kleine aantallen aanbied op het internet maar dan zul je moeten speuren.
Als je een onderstam hebt kun je gaan enten. Zonder ervaring of kennis van hoe te enten lijkt mij dit echter een lastig verhaal te worden. Enten is niet iets wat je zo op een zondagmiddag even doet.
Gegroet, de tuinprins

zo, 02/10/2016 - 13:27
tuinprins

Toevoeging: Belgica is een beschermd ras ('clubras') en hier is voor de consument geen enthout van beschikbaar. Deze appel is een relatief recente soort (ongeveer 15 jaar in productie).
Gegroet, de tuinprins

zo, 02/10/2016 - 13:44
GreenConnection

De peer ´Doyenné du Comice´ is heus wel te krijgen als jonge boom.

zo, 02/10/2016 - 15:06
limburg vooruit

Ok, bedankt.
Dat van het zaaien wist ik niet, ik dacht dat je een pit uit een belgica zaaide er een belgica uitkwam.
Aan enthout van dit ras raak ik niet op een legale manier.
Dus veranderd de vraag, zijn er appel- en perensoorten die gelijk qua smaak zijn en welke rassen zijn dit dan? En welke bestuivers heb je nodig?
Sorry voor de vele vragen.

zo, 02/10/2016 - 18:50
GreenConnection

De site waar je alles vindt op fruitgebied is: http://tinyurl.com/y4coq942
Overigens is smaak zeer persoonlijk en daar zal je weinig over vinden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag