compost vraag

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/03/2011 - 11:09
nieuw

compost vraag

Hallo, even een vraag ivm compost die we zelf maken. Aan het einde van de zomer is de compost die we maken ongeveer klaar. Afgelopen najaar heb ik de compost op een gedeelte van de moestuin gegooid, en nu pas ondergespit. Is het mischien beter om de compost tijdens de winter te bewaren, en dan in het voorjaar te gaan gebruiken? Wie weet raad.

di, 29/03/2011 - 16:38
Bushdoctor

Hallo,

Allereerst mijn complimenten dat jullie zelf composteren. Het scheelt niet alleen containers naar de straat brengen, maar je krijgt zo ook nog eens gratis de beste compost.

Compost zit vol met gunstige bacteriën. Mijn gevoel zegt dat je het daarom het best gelijk door je aarde kunt mengen in plaats van het bloot te stellen aan de vrieskou. Maar dat is puur speculatie van mijn kant. Misschien trekken die bacteriën zich niets aan van vorst, en waarschijnlijk mengen ze zich al door je aarde voordat de compost ondergespit is. Je bent hoe dan ook goed bezig. ;)

Veel succes!

di, 29/03/2011 - 16:50
Polplastron

Er is niets mis met de manier zoals je het gedaan hebt.
Het voordeel van compost opbrengen in het najaar is dat de grond beschermd blijft. Vooral bij losse zandgrond is dat nodig omdat er anders veel zand gewoon wegwaait.

Groeten,

Pol

di, 29/03/2011 - 19:40
nieuw

Ha, bedankt voor de reacties. Tja, met een moestuin is het een eenvoudige zaak om compost te maken natuurlijk. En hier (Frankrijk) halen ze het afval niet apart op dus.... Wij hebben hier een hectare grond die tientallen! jaren verwaarloosd is, het is nog rotsgrond ook, maar de groenten en bloementuin heeft wel 40......cm aarde. En die zijn wij nu aan het verbeteren!
Marijke.

di, 29/03/2011 - 20:30
D_SDennis

Goede compost zit vooral vol met gunstie schimmels. maarre, opbrengen is prima. Je zult zien dat de compost als vanzelf door je bodem wordt opgenomen. En dat gaat vrij snel.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag