moestuin op hoogte voor senioren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/02/2005 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

moestuin op hoogte voor senioren

Ik werk als activiteitenbegeleidster in een zorgcentrum. Ik werk met senioren die veelal rolstoelafhankelijk zijn. Nu lijkt het mij een goed idee om een moestuin te beginnen met deze bewoners. Ik heb het idee om deze moestuin "op poten te zetten" zodat een ieder er goed bij kan. Omdat de bak niet al te diep kan zijn i.v.m. het gewicht, vraag ik mij af welke groenten niet al te diep wortelen. Verder zou ik ook graag willen weten of iemand hier ervaring mee heeft? Hoe pak ik dit aan?
Alvast bedankt!

vr, 25/02/2005 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Marleen,
Ik heb beslist geen ervaring met een dergelijke constructie. Maar een beetje meedenkend kom ik op het volgende idee: maak een soort lage tafel en zet die vol met potten. (Misschien is er nog een tuincentrum in de buurt waar ze potten weggooien?) Ze moeten wel een redelijke afmeting hebben. Laat de mensen in deze potten de groenten kweken. Groenten, die niet al te diep wortelen zijn bijvoorbeeld: uien, sla, andijvie. radijs, bietjes, tuinkers, spinazie, peulvruchten. Ik heb weleens sla en andijvie in potjes gekweekt. De potjes stonden toen wel op de aarde. De wortels gaan dan toch door het potje heen op zoek naar voedsel en water. Het is dus wel belangrijk om daarin goed te voorzien als ze niet op de grond staan. Denk ook eens aan kruidenplanten. Die kunnen vaak heel goed in potten groeien. Bijvoorbeeld: basilicum, peterselie, thijm, kervel, bieslook.
Ik ben beniewd of je de senioren blij kunt maken met deze tips!

vr, 25/02/2005 - 22:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marleen,
Ik heb jaren geleden eens een docu gezien waarin het onderwerp voorkwam dat jij nu aanhaalt. Daar maakte men gebruik van verhoogde bedden. De paden tussen de bedden waren breed genoeg voor een rolstoel. Ook het tuingerief was aangepast voor die verhoogde bedden.
Met verhoogde bedden bedoel ik grote houten bakken zonder bodem. Ze waren relatief smal zodat je er gemakkelijk overal bij kon om te wieden, zaaien en planten.
Ik vond/vind het een knap systeem waar iedereen beter van wordt. Groenten uit eigen thuis drukt de werkkosten van het tehuis.
Groetjes
Marcus

ma, 05/09/2005 - 01:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoy marleen je hebt al mooie ideeen gekregen.
Ik wil er aan toevoegen je kan bascets plaatsen Ik heb bascets gemaakt die je kunt hangen, staan op een paal je kiest de hoogte maar en je kan ze weg zetten.
Ik heb ook een afvoer gaatje gemaakt ongeveer een derde van de( drie mogelijkheden bascets) dus het wordt nooit te nat aan de wortels ook niet bij het gieten.
Het groeit er prima in bij mij hangpetunias.
De diepte is 25 cm maar als je de mogelijkheid hebt raad ik aan 30 cm te kiezen i.v.m b.v.teelt van worteltjes.
Dit is meschien mogelijk bij een andere activiteit b.v.pottenbakken.
Meer inf nodig mail maar martijnnaenen@home nl.
Vriendelijke groet en sucses met je activiteiten in de moestuin.

di, 18/10/2005 - 21:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marleen, In mijn tuintje achter onze bejaardenwoning heb ik zelf een stenen bloembak gemaakt van 3,60m lang, 1,60 breed en 45 cm hoog en deze gevuld met goede grond. Het komt neer op het idee van Marcus, maar dan niet van hout. Voor wat jij wil doen denk ik aan van betonstenen gemetselde bakken (geen onderhoud) van circa 50 cm hoog (zithoogte) en 120 cm inw. breed die van beide kanten bereikbaar zijn. Geen bodem, want de grond moet met de ondergrond in verbindig staan. Met groente in potten werken lijkt mij knoeien, en als je in een rolstoel zit niet prettig en geeft ook niet het idee van een moestuintje. En dat is toch wat je vraagt, hè?

di, 25/10/2005 - 10:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marleen, je bent hier overspoeld met wijsheid, maar we horen niets meer van je. Of je bent gelijk aan het bouwen gegaan en ben je ons vergeten, of ze hebben je eruit geknikkerd.
Het ga je goed en veel liefs van de meedenkers die dit een goed idee vonden.
Frans

Onderwerp gesloten